Разкриха защо идва краят на олинклузива в страната

Обяснява хотелиер
28 сеп 2023 15:41, Росен Стойчев
47
Разкриха защо идва краят на олинклузива в страната
Снимка: БГНЕС

Както вече стана известно, новата тенденция сред хотелиерите у нас е да се отказват от олинклузива, каза зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров, предава БТА.

По думите му пилотно към този вариант преминават около 10 на сто от предприемачите в сектора. Обсъждат се и други варианти – на клиентите да се предлага само закуска, или закуска и вечеря, допълни Димитров. Според него е нужно да се намери златната среда, за да бъдат доволни гостите, някои от които предпочитат да се хранят в хотела.

Още по темата

Олинклузивът е удобен за крайния клиент, но не е целесъобразен за бизнесмените, бе мнението на Димитров. Според него този тип обслужване води до големи разхищения на храна, което е икономически неизгодно. Освен това е причина и за излишни разходи за енергия, заплати, както и за по-сериозно замърсяване на околната среда. За идеята да се повиши ДДС за ресторантите Димитров коментира, че това ще направи българският туристически продукт неконкурентноспособен. Той бе категоричен, че членовете на БХРА имат много аргументи против такава стъпка и вече са информирали министъра на туризма за своята позиция.

Той допълни, че е заблуда, че този бизнес е много печеливш. Той е "витрина", вижда се, че идват много хора, но не и разходите, които са наложителни и са много високи, обясни зам.-председателят на БХРА. И уточни, че само заплатите на работниците в бранша са скочили тройно за няколко години, защото собствениците се опитват да задържат кадрите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ХОТЕЛпредлага
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
13
 
! Отговори
Синя перла преди 7 месеца
На слънчака....чудесно хотелче с ол.инклизив......храна и напитки от 6ч сутринта до 23 часа вечерта....не се притесняваше за нищо и си пиеш питието на плажа....това ми харесва и си плащам съответната цена....ходя да почивам....и си почивам.
18
3
 
19
 
! Отговори
БСП МИЛИАРДЕРИТЕ преди 7 месеца
С олинклузива прайм дебели пачки за сметка на персонала....
17
0
 
44
 
! Отговори
Некъф преди 7 месеца
Откажат ли се и от олинклузива нашите измикяри така наречените бг хотелиери няма да имат и един клиент догодина.
16
1
 
12
 
! Отговори
Вин преди 7 месеца
Основно на чуждите туристи трябва да обяснят "становището" си, те основно идват за евтина пукница от ол инлузив! И турците се пробваха по темата преди пет/десет години, но после запецнаха! Да не говорим, че пак има селски тарикътлък - закуска и вечеря, че да си им в "кошарата" щото е си поръчаш аперитив, винце, биричка и си цакаш отделно! Защо да съм вързан към хотелския ресторант?!
15
1
 
20
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 7 месеца
Аре сериодно, става ли? Тая маса на снимката НЕ Е ТИПИЧЕН (=КАЧЕСТВЕН) all inclusive. Имам сравнително богат опит в БГ и чужбина и мога да преценя. Хотелът го играе, но не е ол иинклусив, т.е. отказва се от нещо, което само е имитирал, че предлага. Хайде отидете в Wave Ахелой (макар че се води Поморие) - нищо общо с това. Да не говорим пък за Reyna del Mar - сервитьори с бели ризи, италиански вина, ВНОСЕН алкохол на корем... Те ще се откажат ли?
14
2
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
До Няма страшноИ там доста сериозно преразгледаха тоя въпрос
13
0
 
21
 
! Отговори
морски преди 7 месеца
Удължаване на сезона обещават кандидат-общински съветници. Те и за сегашния не могат да намерят персонал... ГолЕм смЕх !
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То пък един олинклузив беше, мазни закуски, грозни салати и те ядат комарите, за справка "Дюни".
11
2
 
49
 
! Отговори
Искат да зачукат преди 7 месеца
още един пирон в ковчега на българския туризъм.Собствениците,водени единствено от идеята за бързо издояване на клиента,не се сещат,че вече не е както по соца,има огромен избор от дестинации в чужбина,като голяма част от тях излизат по-изгодни за нашенци,по-евтини,а които са по-скъпи знаеш защо си даваш парите.Презастрояване,мръсотия,не добро обслужване,неработещи съоръжения,няма паркинг,слаб WiFi,липса на ред,тишина и спокойствие,не добра кухня...Сега отрежете и храната,после чакайте балами.
10
1
 
47
 
! Отговори
ами да преди 7 месеца
Ами да бг бизнесмена мошеник ще махне олинклузива но цените ще си останат същите
9
1
 
22
 
! Отговори
промяна братче преди 7 месеца
Ми то като няма манджа . Няма и нужда от тоалетни . Пък ако някой се разхлаби морето е голямо и течението бие на юг селогодишнобдбъ. Няма преяждане -няма въглероден отпечатък.
8
3
 
42
 
! Отговори
Whatever преди 7 месеца
Проблемът им е че не могат да привлекат платежоспособни туристи. Защо? Защото обслужването куца. Пестят от храна, консумативи и персонал. Тази година по морето персонала е 90% украйнци. Повечето не говорят български, някой не говорят и английски. И тези хора са сервитьори, бармани и рецепционисти...За ресторантите да не говорим. Цените им двойни на тези в Гърция. И те седят и се чудят защо никой не ходи😑
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оул инклузив включва храна престояла поне един месец в хладилника.
6
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ха-ха-ха! Всеки "бизнесмен" върти и сучи за да прецака потребителя...
5
5
 
23
 
! Отговори
КуРортист преди 7 месеца
Ами няма. То от ония кафеви тръби си бълва всичко протеини, витамини. Всичко. Хранителен бульон.
4
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как цял свят се справят с по-големи данъци и всичко да е включено в цената, само нашите още не могат? Да не би да е, защото шеф на оргнаизацията е още онзи дядо от Балкантурист и времето, когато почивката в БГ беше задължителна, а конкуренцията клонеше към 0?
3
4
 
32
 
! Отговори
серсемининъ преди 7 месеца
И аз се отказах от хотелите им. Вече само на квартира или бунгало. В мазата има лютеници домати и кюфтета в буркани пастърмаа и овче сирене . Има и Св мас . Може само да си купя маргарин че върви с лук.
2
0
 
58
 
! Отговори
елементарно е преди 7 месеца
Щото нема далавера - ако имаше още евтини продукти и почти робски труд от персонала, немаше да го спират !
1
3
 
64
 
! Отговори
Няма страшно преди 7 месеца
Турските хотелиери не се отказват, нашите още малко ще ги има, тази година беше слаба, догоина още по-слава.