Овцевъд: Агнешкото не трябва да е повече от 25-27 лв./кг

Земеделците готвят протести, обещаните пари не са изплатени
15 апр 2024 12:23, Анисия Иванова
35

"Българско агнешко има. Друг е въпрос е това, което влиза, да не се предлага и то като българско. Миналата година македонско агнешко се пребрандираше и излизаше на пазара като българско. Беше възбранено над 30 тона такова месо. Очакванията ни са за спокоен и добър великденски пазар", коментира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев за Bulgaria ON AIR.

Малко преди Великден започнаха масови проверки за качеството на агнешкото месо, което се предлага на пазара. Основно ще се следи за произхода му дали търговците спекулират, предлагайки замразено вместо охладено агнешко.

Синият цвят на маркировката дава гаранция, че месото е българско, уточни той. Гостът на "България сутрин" призова контролните органи стриктно да проверяват, а хората да изберат българското месо.

"Добавката на пенсионерите ще стигне за едно хубаво агнешко бутче - около 3-4 кг. Няма промяна откъм цена в сравнение с миналата година. Агнешкото не трябва да е повече от 25-27 лева за килограм. От фермите цените са същите. Търговците на дребно използват еуфорията. За потребителите е добре, че с едно пазаруване ще минат и двата празника", каза още Караколев и допълни, че всяка година се наблюдава засилено пазаруване от фермите.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация съобщи, че към момента не се изпълняват разписаните споразумения с властта.

"Фундаментална точка гласеше, че всички земеделски производители, животновъди, плодове и зеленчуци, тютюнопроизводители и др. трябва да получат ставките, които са получили през 2023 г. Това така и не се получи, ощетени са собствениците на над 140 хил. броя овце. Няма достатъчно финансов ресурс да се платят тези средства. Започнаха да се чуват оправдания от Министерството на земеделието", посочи Караколев.

Той предупреди, че ако не се изплатят средствата в уговорения срок - до 22 април, се очаква протестите на земеделците да бъдат възобновени. 50 хил. земеделци очакват обещаната финансова помощ от държавата.

"Министър Вътев е запознат с разминаванията, наясно е, че досега не бяха отпускани нужните средства. Днес ще проведе срещи с премиера и финансовия министър. Очакваме разчетът на средствата да се случи. Ще бъда доволен, когато всичко договорено се случва", подчерта Караколев.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
абе за Пуешкото не знам, но Пилешкото в последно време е много лошо - май колят и ни продават на Пилето Пра-Баба му! иначе, у Свинското е - Истината!!
13
3
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
Ей, хитрия, няма как 12 кг да е овца. Ходихме в Неделя, не ни стигна място във фризера и една плешка я изядохме - определено беше агне. Иначе аз съм от тъпите програмисти, купувал съм и български агнета - не ги обезкървяват, вземат ти пари и за колене, отделно ходиш на място да си го вземеш - много мерси. Ден разправия. Да си го ядат. И да, аз съм от тъпите програмисти, ама наистина, вече 36 години само това работя и явно не разбирам от хитри бизнеси. Теб като те кефи, прави се на чобанин
12
1
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 1 месец
Яжте си скъпото агнешко за 30 лв. килото. Аз ще си купя я готино свинско, я пуешко или пилешко. Достатъчно вкусно и много по-евтино :)
11
2
 
2
 
! Отговори
А Аз като Г0й преди 1 месец
Лаапаам Свинската Мръъвка Пълна с Хормони, Пестициди и Хербициди от Соево-Базираните Фуражи и даже Ушите не ми Пуукат!
10
1
 
0
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 1 месец
Агнешкото е Изискана Храна и Основна за Представителите на БогоИзбраната Раса като мене! Моше, я пусни Принтера у Централната ни Банка, че Свърших Кеша, а требва да пратя на ШабесГ0йте Зар0ботеното.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви 25-27 лева те гонят бре чобанино,големите вериги го предлагат на 19-21 лева,след като са си сложили и подобаваща печалба,а на вас с тая алчност която ви е обзела ви пожелавам да се снимате с това ваше месо!
8
10
 
4
 
! Отговори
do 1 преди 1 месец
Това не е агне, а овца. Яж си ти сръбските и македонските отпадъци. Хитрите програмисти изкупихме земеделски и стопански земи около София на безценица. Гледаме агнета, телета, прасета, зарзават. По-скоро плащаме да ни гледат, че и бизнес правим. Агне в моите очи е до 7кг. Всичко останало е овца. на мен ми излиза, барабар със заплати, ток, храна, фелдшер и всичко около 10лв./кг.. Продавам го за 25 кг на отбрани хора. А, като взема предвид печалбата, ми излиза безплатно, разбира се.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е за украйна да има пари да пратим. Пък наште замеделци, животновъди, плодове и зеленчуци (които сами се отглеждат според статията) кучета ги яли.
6
3
 
1
 
! Отговори
Майстора преди 1 месец
Аз агнетата ги ям сурови, за да не хабя ток и защото е по-полезно. Издебвам когато овчарят спи и влизам в кошарата. Хващам най-хубавото агне, фрас със зъбите по врата и после преяждам с него. Даже оставям за кучетата и си тръгвам. Така не плащам нищо.
5
1
 
6
 
! Отговори
! преди 1 месец
Кой ви каза , че този е овцевъд?! Този е еталонен пример за субсидиевъд! Цялата държава и всички сектори са превзети от недоразуменията на прехода! Проблема е че "надежда взорът не види"!
4
0
 
11
 
! Отговори
А бе като сте го преди 1 месец
почнали,направете го направо 50лв. и да се приключва.Какви са тия 26-27лв.С този стандарт на живот и цени България задмина всички.Аз не знам тези хора как издържат,на тези цени и никой гък не казва.Човек който обиколил поне 5 европейски държави(включително Западна Европа)последните няколко месеца смея да твърдя, че в България цените хранителните стоки са най-надути от всички.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жуля само свинско от 8 до 12 лв. Овчото мирише на коч
2
2
 
10
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 месец
Ко каза, бе душа - 25лева Килото?! вие тия Агнета да не ги Храните с Гурме от Шеф Гордон Рамзи?!
1
5
 
7
 
! Отговори
Пешо Тъпото преди 1 месец
Идете в Сърбия или Македония и си купете на 18 лв. заклано, одрано, обезкурвено, увито във фолио - 10 до 15 кг агне с дреболиите излиза 200-280 лв. Нека овцевъда да си го яде на 25-27 лв и да му е слако