Ще остане ли Европа без Facebook и Instagram?

Това зависи от регулаторите
Обновена: 15 фев 2023 12:20 | 15 фев 2023 12:20, Йоана Цонева
65
Ще остане ли Европа без Facebook и Instagram?
Снимка: БГНЕС

Facebook и Instagram може да се наложи да спрат да изпращат данни на европейски потребители в Съединените щати през следващите два месеца поради опасения за поверителността.

Европейската група от регулатори на поверителността, Европейският съвет за защита на данните (EDPB), ще издаде обвързващо решение по случай, проверяващ трансферите на данни от "Мета" към Съединените щати до 14 април, заяви говорител на EDPB пред "Политико".

По-рано компанията собственик на двете социални мрежи "Мета" каза, че може да се наложи да спре услугите си в Европа, ако регулаторите преценят, че правната основа за трансфер на данни е незаконна.

Нова трансатлантическа сделка за трансфер на данни е в процес на финализиране и се очаква да дойде преди лятото. Но това може да е твърде късно, тъй като ще остави Meta без подходящо правно основание за прехвърляне на данните на европейските си поребители, които съхранява между решението на регулаторите и влизането в сила на новото споразумение.

Случаят произтича от жалба за поверителността, подадена от австрийския активист Макс Шремс през 2013 г. Ирландската комисия за защита на данните през юли 2022 г. първо предложи да се забрани на Meta да използва правен инструмент, известен като "стандартни договорни клаузи", за да изпраща данни на потребителите до САЩ. Това решение дойде, след като Съдът на ЕС анулира споразумение за данни между ЕС и САЩ, наречено Privacy Shield, като постанови, че то не защитава в достатъчна степен данните на гражданите на ЕС от достъп до тях от властите на САЩ.

Ирландският регулатор на данните в края на януари задейства механизъм за разрешаване на спорове - известен като член 65 - след като не успя да разреши възраженията, повдигнати от други европейски органи за защита на данните относно неговото решение. Говорителят на EDPB каза, че официалната процедура за секретариата за изготвяне на обвързващо решение официално е започнала във вторник и ще бъде приключена в двумесечен срок.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
А дано преди 3 месеца
Ама надали.
48
0
 
4
 
! Отговори
Vans преди 3 месеца
По-важнияъ въпрос е дали Фехсбук шр остане без Европа
47
0
 
16
 
! Отговори
Теодоро преди 3 месеца
ДАЙ БОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ,СТИСКАМ ПАЛЦИ
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Таквия жиотни изобщо не ползвам.
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дай боже. Най-накрая добра новина
44
0
 
23
 
! Отговори
Закривай! преди 3 месеца
Нека хората най-после излязат от матрицата!
43
1
 
17
 
! Отговори
Unknown преди 3 месеца
Хората дори по време на сехс си ровят в фейсбука и инстаграма .... хахахха
42
0
 
37
 
! Отговори
Unknown преди 3 месеца
Една дума не можеш да си кажеш заради тея платформи , отиваш на кафе с приятели и се почва чакачука чакачука с телефоните и ко праим все едно си сам .....
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На Европа нищо не и трябва, само зелено щастие.
40
4
 
18
 
! Отговори
Пример преди 3 месеца
Влизаш в сайт за обувки, значи ти трябват обувки, отваряш статия за дадена партия по често, вероятно си и привърженик, за спорта е подобно, зяпаш порно сайт с закръглени жени, падаш си по такива или фетиш, по куриера могат да хванат какво поръчваш, по рецептите дето гледаш какво ядеш, и още много..., всичко това се обработва някъде от програми и някой използва част от информацията, даже си плаща за да получи
39
2
 
8
 
! Отговори
До 41 преди 3 месеца
Ти си гледай където искаш, но истината е че, по големите пазари са вече дигитални, хората с големи доходи харчат много в нета, и се влиаят от него, от там и информацията от социални мрежи придобива такава стойност, да не говорим за ресурса който използват някои специални агенции да следят трафика в интеренет, всичко в нета има дигитален отпечатък, следи се всичко.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
О не! Къде ще гледам реклами?
37
1
 
13
 
! Отговори
И още преди 3 месеца
Не е случайно, че вече рекламата при някои инфлуесъри е по скъпа от телвизията, причината е че по младите не гледат телевизия, само стриминг платформи и клипове по телевизора
36
3
 
13
 
! Отговори
До 40 преди 3 месеца
Нямаш си и на идея колко много информация даваш за себе си само от четенето на статии, онлайн магазини и други сайтове, естествено винаги има статистическа грешка, но си има логаритми дето ги отчитат тия неща, и други компании дето ползват информацията, било за търговия, било за формиране на обществено мнение
35
0
 
12
 
! Отговори
i'm преди 3 месеца
А дано, ама надали
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз се чудех защо анализите на... да го кажем така - на едни анализатори :), са тотал щета, а то било защото анализирали данни от фейсбук... Яко! Нема да се оправят скоро, а това е добре за хората.
33
2
 
14
 
! Отговори
Дзивко преди 3 месеца
Не съм много в час със законовата рамка, но само от информацията която обработваш в нета от няколко сайта, може да се направи профил на човек от това как се облича, през половите му предпочитания до политическите убеждения, от там натък е въпрос на анализ и употреба на тия данни
32
18
 
2
 
! Отговори
до 38 преди 3 месеца
Не съм на заплата. Работя за себе си. Функционалните неграмотници сте забавни- който и да се появи да ви налее акъл в празните глави, все е фейк, един единствен ИТ спец пише тука и един-единствен интелигентен и заможен човек- също. Айде по-сериозно.
31
1
 
24
 
! Отговори
гледам преди 3 месеца
как долните си мерят платформи, бизнесите и джобовете... аз за себе си знам, че умният не се изтъква колко е умен, богатият - колко е богат и т.н. има една максима "Интелектът е като ерекцията, не остава незабелязан"...
30
0
 
24
 
! Отговори
Айде преди 3 месеца
Айде тъкмо хората да започнат да вършат някаква работа, вместо само да си гледат телефона.