Пернишките мини на Ковачки осъдени да платят 400 бона

Енергийният бос не плащал концесионно възнаграждение на държавата
Обновена: 3 яну 2012 12:00 | 3 яну 2012 12:00,
38
Пернишките мини на Ковачки осъдени да платят 400 бона
Христо Ковачки. Снимка: Булфото

Пернишкият окръжен съд осъди най-голямото въгледобивно предприятие в региона "Мини открит въгледобив" да плати на държавата 423 703,52 лв. концесионно възнаграждение.

Съгласно сключения договор между икономическото министерство и собственика на мините Христо Ковачки, въгледобивното предприятие трябва да изплаща на всеки шест месеца възнаграждение, равняващо се на процент от реализираните доходи на дружеството.

Още по темата

Това обаче не се е случвало за второто шестмесечие на 2009 г. и първото полугодие на 2010 г. Затова януари миналата година министерството на икономиката, енергетиката и туризма предяви съдебен иск към Ковачки в размер на 657 239 лв.

Магистратите обаче отхвърлиха иска за заплащане на концесионно възнаграждение за второто полугодие на 2009 г. Така сумата, която мините трябва да платят на ведомството на Трайчо Трайков с лихвите е 423 703,52 лв.

Пернишкото дружество е осъдено да плати и направените разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

През април 2010 г. Софийският градски съд осъди на 3 години условно с пет години изпитателен срок бизнесмена Христо Ковачки по обвинение за укриване на над 16 милиона лева данъци за периода 2005–2008 г.

Енергийният бос попадна в полезрението на Темида още през 2008 г., когато срещу него започнаха няколко разследвания. Ковачки бе и арестуван и освободен срещу рокердна за България гаранция от 200 хил. лева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така ли се правят концесиите в България? Че това си е чист държавен обир. Управляващите са изключителни наглеци, за да сключват такива концесии. Значи, държавата осигурява на една личност да и копа природните богатства, като той се задължава да и плаща 1% от печалбата си от добива като наем! Как така само 1% ? По-добре държавата да си копа ресурсите и да прибира 100% от печалбата. Защо ги отдава на концесия? Ако 1% е 400000лв. то 100% са 40 милиона на година. Ненормална работа.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама този бандид още ли е на свобода ?!Е'ати държавата,щом бандитите си живеят на СПОКОЙСТВИЕ ,ТРУПАТ КАПИТАЛИ И УСЪРДНО ГИ ПРЕПИРАТ!
35
0
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Пернишкият окр. съд добре го е осъдил да плаща, но след това присъдата се обжалва в Софийския апелативен съд, а там фелдфебелшите и фелдфебелите на ген.Пенгезов защитават всичко, което е близко до Първанов, а тези с винкелите от пернишко са с предимство! Така че не очаквайте от САС справедлива присъда!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя гнусник за всичките тези години направил ли е нещо законно??? Кога ще влиза в затвора???
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
nqma li nqkoi advokat, koito da mi pomogne da osudq toplofikaciq....ne im iskam yslygata !!!
32
2
 
1
 
! Отговори
do N 25 преди 12 години
napulno sum suglasen, samo da ne zabravqme, 4e i BB obe6ta vinovnicite ikradcite da si poly4at zaslyjenoto, ama na toplo nqma nikoi.....valio toploto, myrgina, koqto razdade 2 000 000 000 lv kato dds, maslarova, hidroinjinera na BG i mnogo drygi.....
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някой като не си плати на Топлофикация т.е. на Ковачки вадят изпълнителен лист и пристъпват към принудително събиране на вземанията. Когато Ковачки не си плаща на държавата тя не може да извади изпълнителен лист без да го съди с години.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kovachki nali ima prisada ot 3 godini.Ako sega go osadyat ste vleze za 3 godini.
29
1
 
20
 
! Отговори
pege преди 12 години
От такива цирей като тоя сме на това дередже
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
/ Ковачки беше освободен под гаранция за рекордната сума от 200,000 лв / А платил ли е Ковачки нищожната сума от 16 милиона към държавата ? На запад наи- голямото престъпление е укриване на данъци !!!!! Затова България е бедна страна , и пенсионера е изчезващ вид , живота на българина беден и мизерен ! Знам че моя въпрос няма да бъде чут от фактора , но ще го задам . Защо Ковачки не е в затвора ?
27
1
 
0
 
! Отговори
Sony преди 12 години
Cheta po nadole bil edin ot troinata koalicia ,hubavo sega TIKVATA ZASHTO NE GO SLOJI DO STENATA.AMI ZASHTOTO I SEGA SNASIA SHTIAHA DA GO SADIAT ,MOJE NO V NIAKOI DRUG JIVOT.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе има ли въобще някой читав в тази държава,май освен чуждите инвеститори и то не всички,другите все нещо се правят на маймуни,или по точно,нас ни правят ...
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Главният Говнояд на БТВ Слави Трифонов, окрилен от финансовите стимули на Гоце Койота /тайния собственик на БТВ/ всяка делнична вечер от ефира на Гоцевата ТВ ни поднася личното си меню, а то винаги е едно и също: притоплени стари многократно дъвкани от него и трупата му *** на Гоце и приятелския му кръг от червени милионери-олигарси, които не могат да се примирят с факта, че Борисов трайно ги изрита от властта и сега не могат да крадат както преди! Но ако си мислят, че с тая жалка трупа от лайногълтачи ще успеят да навредят на правителството на ББ много се лъжат ще си ядат смърдоляците още дълго време до като празните им кратуни най-после разберат, че вредят само на себе си!
24
0
 
5
 
! Отговори
циганин преди 12 години
Та една костенурка ли не можаха да намерят бе. Язък . Ваша си е държавата . ***.. й. ка . та и ***. . а хте
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До като тоя не изгниев панделата никва държава не сме.
22
2
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Защо беее Ковачки на...плащаш и ти ли си социално...слаб,като о бозе Мишо Бирата.Или всички такива като теб,са свързани със...социалният президент Гоце.Понеже вече ев...оставка,се сетиха...някои органи че требе да...плащаш.Ооо темпора,ооо морес!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
плазмодий
20
2
 
21
 
! Отговори
Селяндур преди 12 години
Програма на пернишките дискотеки:Понеделник: Латинопарти - бой с ножове;Вторник: БГ парти - стрелба с пистолети;Сряда: Lady's Night - масово сбиване заради жена;Четвъртък: Ретро парти - бой със столове и бутилки;Петък: Детско парти - млатене сред децата;Събота: Рейв парти: стрелба с картечница;Неделя: Метъл парти - бой с боксове и метални тръби;
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
nikoi s poveche ot milion ne moje da vleze v zatvora...da ne govorim che bsp,dps.ndsv,sds gerb vsi4ki se durjat za gushite s kompromati....
18
0
 
7
 
! Отговори
СОпОЛА И ГЕЯ..! преди 12 години
Дали ще се стигне и до нас...?