Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра

Той беше убит при акция, ръководена от Бойко Борисов
Обновена: 25 мар 2013 11:25 | 25 мар 2013 11:25,
137
Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Прокуратурата връща за допълнително разследване делото за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

През ноември Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане на правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

Още по темата
Името на премиера се упоменава изрично в решението на магистратите като ръководител на операцията.Тогава Борисов коментира, че не се чувства виновен за смъртта на Чакъра.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема, че е имало нарушение в тази област на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила освен когато е абсолютно необходимо.

Възможността за възобновяване на разследването на смъртта на Чакъра беше една от най-обсъжданите теми по време на изслушването за главен прокурор. Представителите на ВСС зададоха този въпрос и на избрания за поста на обвинител №1 Сотир Цацаров. Тогава той обаче отговори доста уклончиво и обясни, че трябва да се запознае подробно с папките по делото и тогава ще може да отговори.

Днес стана ясно, че главният прокурор е отправил искане до Върховния касационен съд за възобновяване на частното наказателно дело на Военен съд Пловдив и за отмяна на постановеното по това дело, с което е потвърдено постановлението на Военноокръжна прокуратура Пловдив за прекратяване на наказателното производство. Така делото ще се върне за допълнително разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DAAAA BE , EDIN HIPOPOTAM NABIVA SKEMBE 4ORBA NA PAZARA! TOI 4AKARA BIL ZA RIBA A TE GO UBILI!!! DOBRIA BALGARIN, KATO BASTATA NA LARA!
109
2
 
8
 
! Отговори
КАКА преди 11 години
МНОГОРЪК СИ, БУДА, МНОГОРЪК СИ, НО СИ МАЛКОМОЗЪЧЕН
108
3
 
14
 
! Отговори
тиквата преди 11 години
защо не питате харманлийските полицаи,защо ги беше страх от Чакъра,като държеше Паркинга на Гергана и им кихаше парички и хубави *** бяха много добри с него,даже ходеха и по заведения с него.Свършиха му паричките и хайде чакъра престъпник.А колкото до коментара за брадатат бабишкера,погледни първо твоята майка,сигурно добре се е избръснала.
107
3
 
16
 
! Отговори
за БУДИСТИ преди 11 години
Днеска са арестували полицая убил при самоотбрана *** крадец, а тоя Буда-башибузук със над 120 полицаи, жандармеристи, спец отряди и толкова автомати, пистолети и гранатомети били невинни, като разкостили един обикновен гащник, но явно с нещо си засегнал бизнеса на Буда-секретар ....ЦИТАТ: ....Районът е отцепен, шестима снайперисти са разположени на позиция. В обсадата на къщата се включват 39 полицаи от районното управление в Харманли, 6 от Хасково, 16 от Свиленглад, 30 души от специалния отряд за борба с тероризма, 19 служители на граничната полиция, трима психолози от Института по
106
2
 
6
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
и продължавате да триете, какви права нарушавам, а/
105
0
 
10
 
! Отговори
Буда-башибузук 1 преди 11 години
Днеска са арестували полицая убил при самоотбрана *** крадец, а тоя Буда-башибузук със над 120 полицаи, жандармеристи, спец отряди и толкова автомати, пистолети и гранатомети били невинни, като разкостили един обикновен гащник, но явно с нещо си е засегнал бизнеса на Буда-секретар ....
104
0
 
9
 
! Отговори
Буда-башибузук 2 преди 11 години
...Районът е отцепен, шестима снайперисти са разположени на позиция. В обсадата на къщата се включват 39 полицаи от районното управление в Харманли, 6 от Хасково, 16 от Свиленглад, 30 души от специалния отряд за борба с тероризма, 19 служители на граничната полиция, трима психолози от Института по психология на МВР, а накрая пристига и главният секретар на МВР Бойко Борисов.
103
0
 
10
 
! Отговори
Буда-башибузук 3 преди 11 години
В 20:30 ч. органите на реда изстрелват няколко димки, които трябва да изкарат Чакъра от къщата. Идеята няма успех, лумва пожар на покрива в източната част. В 2:30 през нощта полицаите започват атака с гранатомети, разбира се, под ръководството на господин Борисов, по решение на полицията, срещу къщата. И на 11 декември сутринта е открит овъгленият труп на Тодор Димов-Чакъра.
102
3
 
10
 
! Отговори
чм преди 11 години
Четох интервю с майката на Чакъра.Накратко:тя казва,че той искал да се предаде,но видиш ли понеже полицаите отишли с оръжие той им казал да го махнат,но понеже те не му се подчинили той решил да извади калашника.Според майката било нормално след като полицията отива с оръжие, и синът и да има такова и да го използва за да се защити.Без коментар.
101
9
 
7
 
! Отговори
адвокати на дявола преди 11 години
Не са виновни нито тази бабка, нито останалите осъдили България в Страсбург! А алчните адвокати, които само беднат за такива случай и опа! Какъв процент вземат от тези пари? Това е проблема!
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABRE KOMUNETA MRASNI GERBERI I VA6ITE MAIKI TAKA 6TE VI NOSQT KVO SI MISLITE . VIDOV DEN IDVA
99
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам само да припомня, че в своето решение по това дело съдът в Страсбург не оспорва заключението на българското разследване, че Чакъра се е самоубил и въпреки, че не оспорва това заключение, неговото право на живот е нарушено... Без повече коментар от мен.
98
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво слагате снимки на тази брадата бабишкера - майка на престъпник бе!Сложете майките на хората "изгорели" от този престъпник.До кога ще защитавате доказани престъпници?!
97
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До мутра- Точно такива реват сега защото им бръкнаха дълбоко,затова *** крадат ,убиват изнасилват ,затова ще има килъри нарко босове,октоподи защото никой не зачита полиция ,съд,държава и народ.Оправдавам Бойко,чакъра като е стрелял с гранатомет срещу полицаите ,неговата майка мислила ли е за другите майки......*** ражда кучета.
96
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До мутраако е почернил такива майки, които са възпитали престъпници...браво на него!А "дечицата" на тези майки...колко майки са почернили, м?
95
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на ББ-следващият път пак да ги гърми подобни на Чакъра!
94
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.това,което се е случило е само в плюс на ББ ,защото е защитил служителите си-и тях майка ги е раждала!
93
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така се прави с бандит,който стреля по полиция-браво на ББ-защитил си е полицайчетата-те нямат ли майки?!
92
3
 
10
 
! Отговори
с. преди 11 години
Ако не са Страсбург и Брюксел нашите власти съвсем ще се разпищолят!Ти знаеш ли,че има дела,които се точат по 15 години!?В България особено ако нямаш пари правосъдие няма да дочакаш никога!И ако не са гнусните европейски институции,които поне малко да са коректив на нашите ще живееш в още по-голяма ***!И заслужено между другото защото с този робски модел на мислене точно това ти се полага!
91
8
 
14
 
! Отговори
az преди 11 години
Няма ли начин да се махнем от този гнусен съд в Стразбург. Докога ще плащаме за мутри и ***? Само те ли са хора? А убитите от тях кой ще защити