Нов опит: Ще тръгне ли делото срещу Йоан Матев?

Той е обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина
20 фев 2018 08:25, Александър Попов
17
Нов опит: Ще тръгне ли делото срещу Йоан Матев?
Снимка: Булфото

Софийският градски съд ще се опита да даде старт на процеса срещу Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.

Матев е обвинен в умишлено убийство. Според обвинителния акт той е осъзнавал какво върши и до какво могат да доведат действията му.

31 секунди - точно за толкова за първи и последен път до пейка в Борисовата градина се виждат 15-годишният ученик от Търговско-банковата гимназия Георги Игнатов и 17-годишният Йоан Матев, възпитаник на частното училище "Езиков свят". Георги и Йоан не се познават, никога преди това не са се срещали, не са се карали за спорт или момичета, нямат и общи познати. След съдбоносната среща Георги издъхва, пронизан от острието на нож, а Йоан се превръща в "самотния бегач", търсен от полицията за убийството на момчето.

Още по темата
Разследването продължи две години и половина. В края на миналата година Йоан Матев се отказа от защитата на майка си, която беше негов адвокат.

Ако бъде признат за виновен, той ще получи наказание от 5 до 12 години лишаване от свобода, защото в момента на убийството е бил непълнолетен.

Разплитането на убийството започва в края на 2016 г., след като съученичка на Йоан се среща с приятелката на Георги - Лора. Първата казва, че момчето от снимките, разпространени от полицията, много напомня на неин съученик.

Обвинителният акт срещу Йоан бе внесен в съда от прокурорите Зоя Мананска и Драгомир Янчев през ноември. Според написаното в него часове преди смъртта си, вечерта на 1 юни, Георги се вижда с приятелката си. Двамата се уговарят да се срещнат отново на следващия ден по обед. Часовете на момичето, което учи в Строителния техникум, приключвали в 11:30 ч заради насроченото тържество от 12 ч. Георги пък е втора смяна и занятията му в Търговско-банковата гимназия са от 13:30 ч.

На 2 юни момчето се събужда около 10 часа, провежда по месинджър няколко разговора и в 11 часа с метрото се отправя към Борисовата градина, където е срещата с Лора, пише прокуратурата. Слиза на спирка стадион "Васил Левски" и тъй като имало още минути до срещата му, отива на пейките до конната база. Мястото му е добре познато, защото там често играели карти с приятели.

Малко по-късно Георги изпраща съобщение на момичето, за да му каже, че го чака на пейките. Излизайки от училище в 11:42 ч, Лора му звъни и се разбират Георги да тръгне към нея, а тя да го чака пред гимназията.

Според прокуратурата по това време близо до пейките се намира и ученикът от 11-и клас в частното училище "Езиков свят" - тогава 17-годишният Йоан Матев. Той също често минавал през парка, защото почти всеки ден с по-малкия си брат Марсел тренират тенис в клуб "Васил Левски", между националния стадион и "Българска армия".

И на 2 юни братята отиват на тренировка от 10 до 12 ч. Йоан обаче не бил особено стриктен, понякога пропускал. Решил и че този ден няма да тренира, а ще се разхожда и обикаля района. Според прокуратурата, освен телефона у себе си носел и нож с острие 18,5 см. Йоан бил с черно яке, светлосини дънки, сини маратонки и раница на гърба.

Около 11:40 ч минава по алеята близо до конната база и вижда Георги, който седи на пейка в тревата. Въпреки че не се познават, Йоан се запътва към него. Разследващите смятат, че идеята му била да ограби момчето. Точно тогава Георги приключва разговора с приятелката си. Той става от пейката с намерението бързо да отиде до Строителния техникум. Йоан обаче застава с лице пред него и силно забива ножа в гърдите на момчето с дясната ръка, пише в обвинителния акт. Острието пронизва детето отгоре надолу и отляво надясно.

След този ден Йоан спира да ходи на училище. Появява се само, за да вземе бележника си в края на юни 2015 г. Още тогава на съучениците му им прави впечатление, че изглежда променен, само за няколко дни е напълнял.

Следващата му поява в училището е чак в началото на втория срок през февруари 2016 г. Тогава вече е съвсем различен - качил е доста килограми, стилът му на обличане е друг, характерът му - също. Бил свалил и снимките си от социалните мрежи.

Йоан, който е задържан на 22 февруари м. г., отказва да говори по случая. В същия ден психолог от МВР беседва с брат му Марсел. Той разказва какво знае. От него разследващи научават и за шахтата. В нея е намерен несгъваем нож с черна пластмасова дръжка, назъбено от горната страна острие. На ножа е намерен косъм, който морфологично е сходен с косми, иззети за сравение от тялото на Георги.

Оръжието е дълго 31 см, острието му е 18,5 см, а дръжката 3,5 см. То е покрито със засъхнала кал. Марсел си спомня, че Йоан купил ножа през 2014 г.

В съдебната зала на разпоредителното дело през декември 2017 г. стана ясно, че родителите на Георги Игнатов са поискали да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители. Гражданските им искове по отношение на Матев са в размер на общо 400 хиляди лева.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В случая не можем да очакваме реален отговор без доказателства.
Проблема който ме дразни е действието или бездействието на прокуратурата..
Имам чувството ,че нарочно бавят, протакат,Абе , евтини тарикати
15
6
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
От това което знам от медиите доказателствата срещу Йоан Матев освен че са косвени са и крайно недостатъчни .Единственото по сносно доказателство с което разполага прокуратурата е обвинението на брата Марсел че Йоан е убиеца ,както и факта че води разследващите до ножа.Но този нож също може да уличи и Марсел в убийството.Надявам се че същия този Братоубиец ще си получи най-накрая заслуженото и Йоан ще бъде пуснат на свобода!
14
0
 
6
 
! Отговори
hmn преди 2 години
бай Ставри вече чака ножаря, за да му обясни за джендърите и Истанбулската конвенция.
13
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Срещу кои мангизлия в България е тръгнало дело?
12
6
 
2
 
! Отговори
шматка преди 2 години
Ако обвинителният акт е подготвен както пише в статията този ще го осъдят ама друг път.
Няма мотив.Съда работи с доказателства а не с театрални постановки.За математиката не ми се говори.
11
0
 
19
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
евала на момичето, негова съученичка дето се обадила на приятелката на убития и така разплитат. ЦЯЛОТО УЧИЛИЩЕ ГО РАЗПОЗНАЛО И МЪЛЧАТ КАТО ПУ..КИ.

В ТАЯ ДЪРЖАВА ЖЕНИТЕ СА И ПО-ЧОВЕЧНИ И ПО-СМЕЛИ ОТ МЪЖЕТЕ !!!!
10
0
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
На този майка му не беше ли някаква журналистка?
9
0
 
11
 
! Отговори
И те така преди 2 години
Този пореден ..... още ли не е заминал извън граница?! Или още малко връзки му трябват да набави? Ако този път поне има ефективна присъда ( едва ли) дано да е максимален размер!
8
0
 
21
 
! Отговори
народеее преди 2 години
"Нов опит" за правосъдие????
7
0
 
18
 
! Отговори
груьо преди 2 години
че тоя е виновен личи и без "сложни" адвокатски номера
6
0
 
22
 
! Отговори
Грую преди 2 години
До annybody
"Нов опит" означава че полицията и прокуратурата са толкова некадърни че не могат едно обвинение да направят както трябва. Случая има толкова дупки че всеки адвокат може да се възползва.
Като пример оръжието (ножа) е открит след 1 година в шахта, която се води проверена в началото.
5
0
 
19
 
! Отговори
опит преди 2 години
Днес е поредният епизод на сагата с уникалното българско правосъдие. С една дума-шоуто продължава... Безсрамници! Дано и вас ви застигне подобна участ като на това почернено семейство.
4
0
 
55
 
! Отговори
annybody преди 2 години
Какво означава "нов опит"?
Толкова ли са богати митничаря и хайдукатката, че вече трета година съдът продължава да си прави "опити"?
Гледаш дете, радваш му се, и първият срещнат *** го убива - ей така, щото си нямал друга работа.
Докога ще търпим институциите да си нанкат сладко-сладко и ЦИНИЧНО?
3
0
 
24
 
! Отговори
убиец е, затова преди 2 години
сигурно семейството му ще измрат скоро-Господ забавя,но не много.
2
0
 
39
 
! Отговори
В Булгаристан преди 2 години
Могат да те осъдят ако си беден или ако тоя дето те съди извади повече пари или връзки от теб. Таткото на Йоанчо е един наглец с много пари. Следователно няма да го осъдят или ще го осъдят на 1 година условно. Хубавото обаче е че роднините на жертвите знаят кой е извършителят.
1
1
 
28
 
! Отговори
Ко?Не! преди 2 години
18,5+3,5=31