Самозащита? 12 г. затвор грозят Мария, която уби Боньо Фаса!

Прокуратурата в Стара Загора внесе обвинителен акт срещу нея
18 окт 2018 13:45,
147
Самозащита? 12 г. затвор грозят Мария, която уби Боньо Фаса!
Мария при излизането си от ареста преди 2 години. Снимка: архив, БТА

Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе обвинителния акт срещу 20-годишната Мария Гиздева, обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост, настъпила след нанесена тежка телесна повреда.

Ако бъде призната за виновна по това обвинение, младата вече жена може да бъде лишена от свобода за срок между 3 и 12 години, коментират  от "24 часа" от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Още по темата

Разследването срещу момичето завърши почти 2 години и 3 месеца, след като на 25 юли 2016 г. то уби с нож в дома му 62-годишния тогава Богдан Динев, известен в Стара Загора повече като Боньо Фаса. Тогава Мария обясни, че го е направила при опит за самозащита, тъй като възрастният мъж опитал да я изнасили, след като я примамил в дома си.

В суматохата грабнала случаен нож от масата и с него пробола нападателя си в дясното бедро. Защитата й дори очакваше делото срещу нея да бъде прекратено поради липсата на престъпление, тъй като тогавашната ученичка действала при неизбежна самоотбрана.

Прокуратурата се оказа обаче на друго мнение. Според обвинителния акт срещу Гиздева, тя е причинила на Богдан Динев смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена му от нея тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, причинено от прободно-порезно нараняване на дясното бедро със засягане на множество разклонения на бедрената артерия и вена, в резултат на което е последвала остра кръвозагуба.

От обвинението уточняват, че това е престъпление по чл. 124 ал. 1 пр. 1 във връзка с чл. 128 ал. 1 във връзка с ал. 2 на Наказателния кодекс, което предвижда затвор между 3 и 12 години.

Мария има и второ обвинение, което може да й донесе лишаване от свобода за срок между 2 и 8 години. То е затова, че в периода между 25 и 26 юли 2016 г. в условията на продължаващо престъпление тя използвала 6 пъти платежен инструмент - дебитна карта, издадена на името на Богдан Динев, без съгласието на титуляра, но не е изтеглена парична сума.

От прокуратурата в Стара Загора не пожелаха да уточнят защо момичето не е успяло да вземе пари - защото не е знаело кода за теглене от картата или защото в сметката на Фаса не е имало пари.

Когато гръмна историята с опита за изнасилване, Мария беше на 18 години и беше ученичка за 12 клас на старозагорската Икономическа гимназия. След като през юли 2016 г. първоначално тя бе задържана в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане, Гиздева излезе на свобода срещу парична гаранция от 500 лева.

Това стана възможно, тъй като първоначалното обвинение срещу нея за умишлено убийство бе променено в нанасяне на средна телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия.

През последните 2 години момичето успя да завърши средното си образование. В момента то е на свобода без мярка за неотклонение, тъй като срокът за такава мярка изтече.

От прокуратурата уточниха, че срокът на разследването наистина е бил удължаван няколко пъти, но това е според закона и нямало прекомерно забавяне. По-дългото разледване било нужно, за да бъдат направени множество процесуално-следствени действия, за да бъде изяснена обективната истина. Иззети били веществени доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са заключение по назначените експертизи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
15
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
ти не разбра ли че тук тя казва че щяла да бъде изнасилена, ми ясно че гова ще измисли за да оправдае убийството, само че това не е Русе, открито напазение посред деня а доброволно присъствие на терена на убития в един посред нощта. Тя е пълнолетна и не може да излиза с номера че била невинно подмамена да е разходи в чуждо жилище...
101
10
 
28
 
! Отговори
23 преди 5 години
И какво трябваше да направи Мария?Да се остави като Виктория да я пребие дядката и да я изнасили!?Просто питам само?Уточнете: по непредпазливост или при самоотбрана!
100
2
 
40
 
! Отговори
к преди 5 години
в Канада имаше случай на един дядо -78 годишен пенсиониран военен, беше нападнат в дома си от банда от 4 цветнокожи, дядото застреля 2 *** и рани други 2Юдо-масонската пропаганда го обяви за расист и убиец и го вкараха в затвора на 78 години за това че е защищавал живота си със законно притежавано оръжие !не са ли прекрасни тези западни ценности и демокрация !
99
11
 
14
 
! Отговори
:):) преди 5 години
стига сте се првили на ущипани, в писред нощите в 1 по часа отишла да изпрати стария човек до вкъщи, но пък и се дочуркало и влязла и хоп стария немощен Боню взел че я награбил. Родителуте на таз девица збаят ли я каква утешителка е. А за дебитната карта как се оказа в нея, как Борика е регистрирала 6 опита да се въведе пин за да тегли от нея. Че така всяка неженена пръдла като си тръгне от хитела дето си я плю ..лще иде и ще каже ми тиз ме изнасили, вземете ДНК, не смесвайте Русе и СТ Загора...
98
3
 
27
 
! Отговори
к преди 5 години
в меркелска Германия например, ако защитиш жена си от банда "бежански" изнасилвачи с нож, не само ще те вкарат в затвора ами ще те накарат да платиш обезщетение на "бежанците" за нанесени телесни повредине са ли прекрасни тези западни ценности и демокрация !
97
3
 
22
 
! Отговори
ЦК на БКП Т.Живков!! преди 5 години
Не бъркайте децата на комунистите с истинските комунисти. Истинските комунисти никога нямаше да разпродадат България на Запада!
96
4
 
15
 
! Отговори
к преди 5 години
в лошото и несправедливо комунистическо законодателство се казваше че ВСЕКИ има право да защищава живота сикато дойде прекрасната юдо-масонска демокрация тези текстове отпаднаха !юдо-масонското законодателство забранява на робите да защищават живота си - помислете защо !
95
1
 
22
 
! Отговори
пътник преди 5 години
Линч за "законодателите"
94
3
 
28
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Май е време тази правосъдна система да увисне по бесилките и да се създаде нова.С ясно посочени престъпления и наказания кви са тия глупости.Че то момичето ако го беше убила умишлено и да се предаде и признае щеше да лежи толкова.Ба си примера -че то следващата изнасилена да не вика че ще я глобят и задържат за нощна тишина .
93
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко съм щастлив, че уча, работя и се развивам в друга страна...
92
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тоя, момичето трябва да получи две години държавна издръжка, медал и безплатно образование...
91
2
 
32
 
! Отговори
k преди 5 години
на стадото не само не се позволява да притежава и носи оръжие, но не се позволява да защищава живота си с оръжие - такива са правилата на власт имащите Такива са законите и в Русия и в Канада и в САЩ и в Западна Европа и в резултат на гнилата западна "демокрация" такива станаха законите и у насЗапитайте се защо власт имащите не позволяват на стадото да защищава живота си !
90
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тази си признае всичко може да се размине с 2 години.
89
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 92Има много хора даващи картите са на други. То ако дадеш картата на приятелката ти да напазарува трябва нея да я потберат за това че използва чужда карта.
88
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГЕРБ=БКПНищо не се е променило в тази държава. През 44 съчиниха хиляди измислени обвинения и осъдиха хората на смърт, като им взеха земята и парите. Сега сме 2018 но ако пречиш на някого или ако някой лош човек ти вреди но този човек има връзки то ще те осъдят. Къде е справедливоста в тази държава?
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скарахме се и жената разярена рече да *** ръчне с ножето ама аз успях да я ретна в коленото -и до тук ! У болницата после ! Тя а не аз ! после само ГЛАВОБОЛИЯ !
86
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анита Мейзер я осъдиха на 2 години затвор а това момиче на 12. .Анита не се е опитвала да му точи картата и не се е крила 2 дни.
85
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 85Прибраха доктора за да може ромите да не излязат на протест. Ако не го бяха прибрали не ми се мисли какво щеше да стане ромите от всички градове и села да излязат. Те са убединени за разлика от нас българите.
84
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 83Анита Мейзер я осъдиха на 2 години затвор а това момиче на 12. Къде е справедливостта?В закона няма справедливост той е създаден да не е справедлин към добрите.
83
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега никой не споменаваше, че е взела баковата карта на "хубавеца" и се е опитала да я ползва след като го е "клъцнала" при самозащита!!?? Да не се окаже за пореден път, че някой се пробва да се направи на жертва и да предизвика натиск от съчуствие. И с каратисчето джигит от Враца, и с доктора от Пловдив това не сработи. Май имаше и други случаи?