Самозащита? 12 г. затвор грозят Мария, която уби Боньо Фаса!

Прокуратурата в Стара Загора внесе обвинителен акт срещу нея
18 окт 2018 13:45,
147
Самозащита? 12 г. затвор грозят Мария, която уби Боньо Фаса!
Мария при излизането си от ареста преди 2 години. Снимка: архив, БТА

Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе обвинителния акт срещу 20-годишната Мария Гиздева, обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост, настъпила след нанесена тежка телесна повреда.

Ако бъде призната за виновна по това обвинение, младата вече жена може да бъде лишена от свобода за срок между 3 и 12 години, коментират  от "24 часа" от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Още по темата

Разследването срещу момичето завърши почти 2 години и 3 месеца, след като на 25 юли 2016 г. то уби с нож в дома му 62-годишния тогава Богдан Динев, известен в Стара Загора повече като Боньо Фаса. Тогава Мария обясни, че го е направила при опит за самозащита, тъй като възрастният мъж опитал да я изнасили, след като я примамил в дома си.

В суматохата грабнала случаен нож от масата и с него пробола нападателя си в дясното бедро. Защитата й дори очакваше делото срещу нея да бъде прекратено поради липсата на престъпление, тъй като тогавашната ученичка действала при неизбежна самоотбрана.

Прокуратурата се оказа обаче на друго мнение. Според обвинителния акт срещу Гиздева, тя е причинила на Богдан Динев смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена му от нея тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, причинено от прободно-порезно нараняване на дясното бедро със засягане на множество разклонения на бедрената артерия и вена, в резултат на което е последвала остра кръвозагуба.

От обвинението уточняват, че това е престъпление по чл. 124 ал. 1 пр. 1 във връзка с чл. 128 ал. 1 във връзка с ал. 2 на Наказателния кодекс, което предвижда затвор между 3 и 12 години.

Мария има и второ обвинение, което може да й донесе лишаване от свобода за срок между 2 и 8 години. То е затова, че в периода между 25 и 26 юли 2016 г. в условията на продължаващо престъпление тя използвала 6 пъти платежен инструмент - дебитна карта, издадена на името на Богдан Динев, без съгласието на титуляра, но не е изтеглена парична сума.

От прокуратурата в Стара Загора не пожелаха да уточнят защо момичето не е успяло да вземе пари - защото не е знаело кода за теглене от картата или защото в сметката на Фаса не е имало пари.

Когато гръмна историята с опита за изнасилване, Мария беше на 18 години и беше ученичка за 12 клас на старозагорската Икономическа гимназия. След като през юли 2016 г. първоначално тя бе задържана в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане, Гиздева излезе на свобода срещу парична гаранция от 500 лева.

Това стана възможно, тъй като първоначалното обвинение срещу нея за умишлено убийство бе променено в нанасяне на средна телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия.

През последните 2 години момичето успя да завърши средното си образование. В момента то е на свобода без мярка за неотклонение, тъй като срокът за такава мярка изтече.

От прокуратурата уточниха, че срокът на разследването наистина е бил удължаван няколко пъти, но това е според закона и нямало прекомерно забавяне. По-дългото разледване било нужно, за да бъдат направени множество процесуално-следствени действия, за да бъде изяснена обективната истина. Иззети били веществени доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са заключение по назначените експертизи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази е отишла да му вземе картата и го е убила защото не и я е дал доброволно...
81
0
 
7
 
! Отговори
78, преди 5 години
Нищо, важното е, че вашата е пък богата.Можете само да се молите да не ви съдят въз основа на нечии фантазии, че току-виж и вие сте прогледнали за това, на каква база се издават присъди. Само дето тогава за вас ще е късно. Като се запознаете с делото и доказателствата по него, можем да си говорим. До тогава фантазиите ви си остават просто фантазии.
80
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, убива го при самозащита и след това вместо да отиде в полицията да разкаже какво е станало се пробва 5 - 6 пъти с банковата му карта. Типично невинно дете. И не е знаела защо я кани в тях дъртака. Не знам какъв е бил тоя, но за нея е явно от изнесената информация. Тази е убиец. Използвала е желанието му за секс с младо и го е подлъгала да я закара в тях за да му вземе парите. Той не и ги е дал и тя го е убила за да му ги вземе. Може дори да не е опитал човека. Това е убийство.
79
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 75Може да кажа че е отишла да четат поезия или друго нещо. Адвоката винаги може да измисли най-добрата версия стига да е добър.
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно нещо е нашенското право и тълкуването му. Ако вместо нож беше ползвала автомобил и в най-лошия случай можеше да се мисли за условна предвид чистото съдебно минало, младата възраст и т.н. А и още нещо, в НК има сума ти разяснения за престъпленията срещу личността. Ако тезата на прокуратурата не издържи и съдът я отхвърли, въпросът е кой би я овъзмездил за претърпените страдания един път от деянието и втори от всички свързани последици?
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Логиката на прокурата е такава че щом човека е бил без нож а тя с нож значи не е самоотбрана"Е как да е бил без нож? Той си е извадил кожения нож от гащите и тя грабнала кухненския нож да го прободе.
76
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 76Вземането на картата се нарича кражба. Отделно и ако оживее човек като този след тази случка ти е бедна фантазията какво може да ти направи.
75
4
 
11
 
! Отговори
ПИФ преди 5 години
Абе тия в прокуратурата луди ли са?
74
5
 
13
 
! Отговори
74, преди 5 години
Като си го преборил, после си го оставил на пода още жив в кръв и си му взел дебитната карта, след което си се отправил към банкомата.Да,ама не съм баба от тия,дето хвърлят банкноти през прозореца.А че има много такива баби у нас, независимо от възрастта им-така е, има бол. Че то всеки убиец ще мине с версията за самозащита.И като не го осъди съдът,утре ще ми плачеш, че вилнее и из твоя град. Монетата няма само една страна.Лесно се плюе по институция, особено когато хабер си нямаш от делото.
73
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, отишла в дома му, какво си е мислела, че ще правят? Ще и гледа на кафе ли? Ще и даде пари за нищо? Не е била малка. Знаела е какво правят мъжете и жените заедно. На стари години да та утрепат заради мерак...
72
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 72Да си представим че даден мъж те сграбчва с две ръце и иска да те изнасили, но ти едвам успяваш да вземеш кухненския нож понеже е наблизо до теб и го наръгваш. Понеже не си драл с нокти насилника а направо си го наръгал и няма следи от борба то амтоматимно ставаш престъпник.
71
8
 
11
 
! Отговори
Бате ПешУ преди 5 години
На 20 г.,а бозките и като на бабе!
70
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На каквото щат да вярват "българите". Не сме най-умната нация, то е ясно. На вяра я караме. То като я караме на вяра, всеки си прави каквото си ще и после лъже като за "Добро утро". За опит за изнасилване са нужни доказателства, а не твърдения на една крадла на дебитна карта, която 6 пъти се е опитала после да я източи. Тоя че е бил нечист - такъв е бил. Но и си е намерило гърнето похлупак.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57Ако се контролираше изпълинтелната и законодателната власт от външни сили то нямаше да се стига до несправедливи наказания.
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 69Българите невярваме на експеритизите. Ние знаем че в България лошите хора вкарват добрите в затоворите.
67
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И вие сте сигурни, че е била "насилена"?Че тя всичко може да твърди. Затова са експертизите. И у нас, и в чужбина съдът не постановява решения и присъди само въз основа на твърдения на страни по делата. Идея нямате какво се е случило, ама що да не се разтоварите емоционално пък малко. До довечера няма и да ви пука.
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Логиката на прокурата е такава че щом човека е бил без нож а тя с нож значи не е самоотбрана, но има много корави мъже и на 60 годишна възраст.
65
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 66Ако съда не беше български щеше да е свободна. Трябва ни европейски съд.
64
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори да е правила секс за пари, никой няма право да я насилва. Ако се е съгласила за един вид секс, а той я насили и 0T 3ад, ако е бил твърде груб и я е биеш без да е искала тя, това не е допустимо. Това че един човек не отговаря на нашите представи за морал, не ни дава никакво право да издевателстваме над него.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63Леките наказания са за технни хора и то при наличието на много доказателства. Нямаш ли връзки и пари ще лежиш даже и да си невинен.