Измамници прибраха 80 млн. евро от невнимателни онлайн търговци

В схемата са участвали българи и германци
6 апр 2020 10:51, Павел Гълъбов
17
Измамници прибраха 80 млн. евро от невнимателни онлайн търговци
Снимка: Pixabay

На 2 април 2020 г. полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България осъществиха мащабни съвместни действия по неутрализирането на международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, корупция, компютърни престъпления и изпиране на пари. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Още по темата

В България бяха задържани трима български и един германски гражданин, двама от които са сред предполагаемите ръководители на групата. В Сърбия са задържани пет лица, поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и парични средства. В Германия е блокирана банкова сметка на престъпната група с над 2.5 милиона евро.

Разследването срещу международната престъпна група започва Главната прокуратура в гр. Бамберг, Германия преди близо година, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Подкрепа в обмена на информация и координиране на действията по разследването оказват Европол и Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроджъст.

Пострадали от действията на престъпната мрежа се оказват хиляди граждани на десетки европейски и други държави. Разследващи изчисляват, че щетите от измамите възлизат на близо 80 млн. евро при положение, че голям брой пострадали лица не са подали жалба. С неутрализирането на участниците в организираната престъпна групата на българска територия са ангажирани Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР под надзора на Върховната касационна прокуратура. Действията им са координирани с партньорските служби от Националното бюро на България в Евроджъст.

Механизмът на финансовата измама е следният: участниците в престъпната група насърчават по електронна поща и с рекламни банери потенциалните жертви-„инвеститори“ да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти срещу начална такса от 250 евро. Онези, които откликнат, незабавно биват „атакувани“ от т.нар. агенти и „лични брокери“, базирани в „центрове за обаждания“ (колцентрове), предимно в Белград и София. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява движението на парите си. И по-точно, как те се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика след „инвестирането“ на всяка сума тя е била превеждана от участници в групата по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции с цел изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група и разпределяни между участниците в нея.

Четиримата уличени за участие в международната престъпна групата на територията на България са задържани в София, въз основа на издадени Европейски заповеди за арест. За германския гражданин Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Други двама от задържаните са под домашен арест, а един – с наложена парична гаранция.
Действията на българските прокурорски и полицейски органи при съвместната реализация предизвикаха мигновена реакция на партньорските служби. В Националното бюро на България в Евроджъст бяха получени благодарствени съобщения от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, Службата на главния прокурор в Бамберг, Прокуратурата в Австрия за противодействие на икономическата престъпност и корупцията, Прокуратурата на Сърбия.

„Мотото за деня е „CODID-19 не води до отказ от правосъдие!“, се казва в съобщението на Главната прокуратура на Бамберг. „В тази вечер на европейско правно сътрудничество, единственото, което можем да направим, е да благодарим на всички участници за тяхното отлично и вдъхващо доверие сътрудничество“. Специални благодарности се изказват към Националното бюро на България в Евроджъст, както и към прокурорите и полицаите от България и Сърбия „които свършиха работата си перфектно, въпреки трудните условия“.

„Денят за реализация донесе голям успех. Благодарим на българските колеги. Въпреки че не разследвахте свой случай, вие съдействахте изключително на нас…“, сочи писмото на германското бюро в Евроджъст.

Резултатите от съвместната реализация ще бъдат дадени като пример за добра практика на срещата на Съвета на Министрите на правосъдието на ЕС, която ще се проведе днес (6 април 2020 г.). Очаква се на срещата да бъдат обсъдени предизвикателствата, които пандемията COVID-19 налага в сферата на международното сътрудничество по наказателни дела.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тия са се учели от най великите измамници с света които се намират в САЩ на Уолстрийт
16
1
 
0
 
! Отговори
спекулантчета преди 1 месец
До Анонимен
по принцип всички които имат някаква надежда за забогатяване просто нямат ума на мошениците иначе нямат морала който да ги спре ако се сетят как да прецакат останалите, всеки от тях си мисли че е набарал далаверка и никой не се сеща че за да забогатее лесно без да прави нищо някой друг обеднява, те са пасивни дребни мошеници заслужават си да ги оскубят за урок
15
1
 
0
 
! Отговори
докато преди 1 месец
До Анонимен

има наивни граждани които се лакомят да не правят нищо и да печелят пари от нищо - това не е нито инвестиране нито проучване на някакви пазани необходимости - просто искат да дадат едни пари които са нищо за тях и да гледат как те се увеличават - сори амам точно такива трябва да ги скубят докато не се научат, мързеливи лакомници които просто са тъпи да измислят измамата иначе и те биха я направили
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес светът се управлява от мошеници.Но затова не са виновни само мошениците а и законодателите.Нали виждате ,как за броени години в един манда,хора без морал но алчни стават милионери. А за пост в йерархията дават мило и драго. Дори вършат,по някога и жестоки престъпления.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По принцип всички които предлагат някаква надежда за забогатяване са мошеници.Сега и държавата се нареди между тях,като одържави лотариите. Това е все едно да продаваш нищо а да вадиш милиони,даже милиард печалба за година чрез измама.Продавачите на напразни надежди разчитат на умственото ограничение у хората и се възползват максимално,защото шанса да спечелиш е равносилен на шанса да убиеш комар в тъмна стая.Но хората съблазнени от рекламата се лъжат до като останат без средства.
12
2
 
5
 
! Отговори
Елеонора преди 1 месец
Внимавайте! 1/3 от електроните магазини са измамници! Не купувайте, ако сте разумни!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под карантина, докато се изчистят измамниците!
10
2
 
2
 
! Отговори
Хасан преди 1 месец
Едно голямо БРАВО!
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разлика между тях и нас никаква - всички сме под домашен арест. Тия поне са изкарали някакви пари...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 4.Да верноме .Такива са изразните казина базирани на електронна платформа.При тях основното е така нареченото"зарибяване" .Отначало ти пуснат някаква мижава печалба до като "хлътнеш" с голяма сума и накрая си финото.Измамници на тоя свят има всякакви и едва ли ще бъдат спрени,докато законодателството не предвижда тежки присъди и конфискация на цялото имущество а не само на малки суми.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко слчен трвбва да е човек, за да се пре ланя пред евро а тлан ти че ските
(без) ценности, чиито бог са т лъст и те пари?
6
2
 
2
 
! Отговори
А,кога преди 1 месец
Кога ще благодарят на бг прокуратурата за извършени арести на управляващият корумпиран " елит" в България..

. отговор..докато е на власт мутринскоченгеджийската ***..НИКОГА.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка платформа за търговия с валута в БГ е измама. Всички посредници са подставени лица и мамят наивните граждани. До сега едва ли има гражданин търгувал,чрез посредник на валутната борса да е спечелил. Тях кога ?
4
1
 
4
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 1 месец
подобни ми звънят всеки 2 седмици. Обаждат се от разни фирми които подобно на сайтовете за спортни залагания ти предлагат оферти от 200€ на всеки 500€ които им дадеш.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко алчен трябва да е човек, за да се върже на такава схема. Тонове статии бяха изписани, че бинарните опции са 100% измама, че в повечето страни просто са забранени и ред други неща в този дух. И не, винаги има нова риба, която се мисли за по-умна от останалите и иска да захване едни пари, защото преценява, че са и нужни и има право да ги притежава.

Разбиване на групата е добре, защото не се знае какви престъпни дейности ще се финансират със спечеленото, но да не връщат пари на пострадалите!
2
0
 
8
 
! Отговори
легално крадене преди 1 месец
Измамниците им взели хранилките.
1
1
 
13
 
! Отговори
под преди 1 месец
под домашен арест)))) - докато е под арест ще натрупа още милиони или поне ще скрие останалите