ДАНС ще анализира детайлно комуникацията Узунов-Бобоков

Анализът е възложен от спецпрокуратурата, има и трети участник
Обновена: 29 юни 2020 17:14 | 29 юни 2020 17:00, Веселина Йорданова
76
ДАНС ще анализира детайлно комуникацията Узунов-Бобоков
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура е възложила на ДАНС извършване на детайлен и задълбочен анализ на комуникацията, която бе обявено, че са си разменяли Пламен Узунов и Пламен Бобоков.

Още по темата
Във връзка с образуваното досъдебно производство за престъпно сдружения за търговия с влияние, Специализирана прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" да се извърши детайлен и задълбочен анализ на данните от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от П.Б, съобщиха от държавното обвинение.

От експертизата е видно, че в периода 2018-2020 г. на П.Б. е предоставяна информация от потребители MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Същата вероятно им е станала известна в качеството им, съответно на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник на министър-председателя и министър на външните работи (до 18 декември 2018 г.) и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента.

На 04.08.2018 г. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov текстово съобщение със съдържание: "Румен Петров – Алжир". По същото време чрез мобилно приложение П.Б. започва активно да комуникира с MVR-Rumen Petrov, от когото получава множество сведения, включително файлове и снимки на документи. От своя страна П.Б. препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov. Материали и документи, съдържащи сведения с външнополитически характер, П.Б. получава и от Prezident-Pl. Uzunov.

В тази връзка и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализираната прокуратура оповестява част от доказателствата, съдържащи се в компютърно-техническата експертиза на мобилно устройство, ползвано от П.Б.:

На 20.08.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. съобщение с текст „оценка" и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите действия към онзи момент по казуса с танкера „Бадр".
На 29.09.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр". Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov. На същия ден MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. текстови съобщения със следното съдържание:

„Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата, без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд" и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат". В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим".

На 07.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. две снимки на паметна бележка за проведена на 03.01.2019 г. среща на Н. Милков, секретар по външната политика на президента, със С. Елтрики, временно управляващ посолството на Държавата Либия в София. В последващо съобщение до П.Б. Prezident-Pl. Uzunov посочва: „Току запознах и него."

От своя страна в 14.49 ч. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov снимка на вербална нота, която посолството на Държавата Либия е изпратила до Министерството на вътрешните работи. Снимката с вербалната нота П.Б.
получава две минути по-рано от MVR-Rumen Petrov.

По-късно П.Б. препраща на Prezident-Pl. Uzunov снимка и на друга нота от Посолството на Държавата Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от MVR-Rumen Petrov. От своя страна Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. вербална нота от посолството на Държавата Либия и до президента на Република България.

В последващата комуникация П.Б. се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със следния текст: „Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?". Половин час по-късно П.Б. изпраща на Prezident-Pl. Uzunov снимки на „CV-то на либийския пратеник". На 09.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. снимка на визитна картичка, от която е видно, че същата е на „либийския пратеник".

Установено е още, че П.Б. продължава активното обсъждане на казуса „Бадр" с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov в следващите месеци. С MVR-Rumen Petrov П.Б. обсъжда и други въпроси, свързани с дейността на Министерство на външните работи. На 06.06.2019 г. П.Б. изпраща на MVR-Rumen Petrov съобщение, в което посочва: „Привет Румба!Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!". На 19.06.2019 г. П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov" файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".

На 19.12.2019 г. П.Б. и MVR-Rumen Petrov обсъждат и позиция на министъра на външните работи на Република България, която е изразена в социалната мрежа Twitter, както и „лостовете за въздействие".


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Грух грух преди 2 месеца
До Анонимен 67

Очевидно за хората които са искали да се сдобият с безплатен кораб. Не е като един прЕател да не си купи ТЕЦ и пристанище наскоро. И корабче требе.
69
0
 
1
 
! Отговори
Грух грух преди 2 месеца
Аре пишете за Петьо Еврото и шайката около тех. Ма ще си траете като ощипани моми, щото са хора на Доган и Пеевски нали така днес.бг ?
68
0
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 месеца
"Думите отлитат--писаното остава"--/лат.поговорка/
"ПРЕД НАПИСАНОТО И ФАКТИТЕ --И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ"

"КАКВО ТУК ЗНАЧИ , НЕКАКВО СИ"... ШКАФЧЕ -МЕНТЕ...ХА,ХА,ХААААААААА
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В един друг форум го бяха написали - едни мутри спират незаконно либийски кораб и се опитват да го прехвърлят на мутренска фирма с фалшива ипотека. Либийците естествено са бесни и търсят всякакви връзки, за да си върнат кораба. Сега излиза, че прокуратурата работи срещу хората, които са отървали България от голям дипломатически скандал.

Въпросът е - за кого всъщност работи прокуратурата?
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва всички СМС-си да се проверят,ама всички !!! Иначе остава впечатлението за избирателност и предубеденост в публикуването им в интерпретацията им.Погледнато реално, винаги става дума за много пари,нали?!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Простнарод. = простикоментари
64
4
 
10
 
! Отговори
ООООХ... преди 2 месеца
НЯМА ЛИ НАЙ ПОСЛЕ ДА СПРЕТЕ ДА ДРАСКАТЕ БКП КОМУНИСТИ Е СТИГА ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ МИНАХА ОТ ТОГАВА -СЕГА СТАВА ВЪПРОС ЗА ДОСТА ВАЖНИ НЕЩА ЕДИН ПРЕМИЕР С МНОГО ПАРИ И ЗЛАТО НЕ Е РАЗСЛЕДВАН А ЗА ДА СЕ ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО СЕ МЪЧАТ ДА НАТОПЯТ ПРЕЗИДЕНТА ПО ТОЧНО ПОДЧИНЕНИ НА ПРЕЗИДЕНТА -ВИЕ СЪВСЕМ ЗА БУДАЛИ ВЗЕМАХТЕ БЪЛГАРИНА -ВИЖДАМЕ,ЧУВАМЕ И Т.Н. НО КАКТО КАЗВАТ НЯКОЙ ПО ДОБРЕ МЪЛЧИ ЧЕ МОЖЕ ДА ТИ ПЪХНАТ ПАКЕТЧЕ НАРКОТИК И ДА ТЕ ОБВИНЯТ Е ТОВА ЛИ Е ЧЕСТНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА-ЖАЛКО ОЩЕ ЩЕ НАПУСНАТ
63
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Да,ДАНС трябва да анализира кой се опитва да заплашва Бойко със влизането във личното му пространство и на нашите политици и опасност за живота им,със записи и специално направени снимки,които вероятно са умишлено направени за изнудване и това със сигурност не е направено от Цветатанов ,а един подсъдим олигарх,който изнудва и рекетира Бойко,за да няма правосъдие и не бъде осъден за престъпленията си!
62
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бобоков дори може да го хванат за това,че е пренасял с кораби през Одеса руско оръжие за Сирия,преди Коломойски да превземе Одеса и пристанището,доста неща има за какво да го заловят,ако искат.
Бойко е прав,престъпниците са се обединили срещу ГЕРБ,защото не искат да има правосъдие за престъпленията им и да влязат в затвора за извършените от тях престъпления!
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДАНС защо не анализира нещото от спалнята на Борисов? забрнено ли им е? Ако искат да анализират и за една къща в друга държава?
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ветверинар Зелените чорапи са приоритет и на пожарникари ,а ВВС чорапите ,не са зелени .И войник не си бил !
59
1
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 месеца
С тоя...чат,колко милиона са...завлечени питам ДАНС. Без чат...шайката Бочко и...компания баят милиони са...одрусали Божков Дубайски,а дансаджиите барабар с прокурора-милиционер мълчат по...въпроса.
58
1
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ-БКП преди 2 месеца
До гербер Ами толкова му е пипето ,дрОгарю Червеногербер ! Какво очакваш от самохвалко ,хвалипръцко ,паталогичен лъжец ,осъден от Български съд, страхливеч ,човек с явни психически проблеми и особенно,, мъжкар ,,За това мъжкаря ,с пистолет на шкафчето,против уроки .ДрОгарю Червенушко ,случаят е за Карлуково !
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До гербер До активиста на СЪРП /ГЕРБ И ЧУК . Абе знаеш ли ,мисля си ,че дори не си толкова тъъп ,та да повярваш ,че Тулупа може да открадне и една стотинчица . Толкова честен и чист ,като изворна вода и не може да краде ,ама хич !
56
3
 
3
 
! Отговори
гербер преди 2 месеца
До активиста на БКП. А бе, знаеш ли, мисля си, че дори ти не си толкова тъъп да повярваш, че Боко ще си държи пачките и кюлчетата в ДЪРЖАВНАТА РЕЗИДЕНЦИЯ, при това с удобно отворено за снимка чекмедже. А?
55
3
 
2
 
! Отговори
Боко преди 2 месеца
До 50. И още дълго ще бъде. Напук на озлобени червени тулупи като теб.
54
2
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 2 месеца
До 35. И на теб да ти обясня, защото явно си тъъп. Назначаването на посланици е пазарлък между президента и правителството в стил "Ще предложим вашите хора, ако обаче одобрите нашите хора". Дали го разба?
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А тиквата ни лук ял ни лук мирисал , само къде преяжда със суджук и то си му личи , със 4 тона суджук как се е справил
52
7
 
5
 
! Отговори
Ветверинар преди 2 месеца
Ето къде били дебелите свински черва - в Президентството !!! Там , начело с прецедента , всички са тотално овъртяни в далавери и дела , което показва административно безхаберие, дилетантство, селска наглост и простотия на бивши военни ! Там са хора , които никога не трябва да се допускат до държавни дела ! За държавна работа си трябва интелект , а не миризливи зелени чорапи !
51
5
 
4
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
Бобоков ,Божков ,Стайков ,Баневи и т.н. са просто едни дребни рибки в сравнение с др.Тулупов и Хунтата около него.Факт. В чекмеджето бяха само джобните му за деня!!!