Гешев сезира КС за изземването на активите на Бюрото по защита

Според него е нарушен и принципът на разделение на властите
62
Гешев сезира КС за изземването на активите на Бюрото по защита
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд /КС/ искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство, според която дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, следва да се предоставят на Министерството на правосъдието, съобщиха от прокуратурата.

Още по темата

Конституционният съд вече е образувал дело по искането на главния прокурор. Докладчик е съдия Павлина Панова.

Според искането до КС, с приемането на разпоредбата Народното събрание е задължило Министерския съвет да отнеме имоти - публична и частна държавна собственост, дадени за безвъзмездно управление на Прокуратурата и ползвани от Бюрото по защита, и да ги предостави на Министерство на правосъдието. Това, според главния прокурор, е в противоречие с Конституцията, където се посочва, че Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество и има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с него.

Иван Гешев смята, че е нарушен и принципът на разделение на властите, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната.

Освен това, според главния прокурор, имотите на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет и предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт.

Иван Гешев посочва още, че Бюрото сега е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще позволи занапред то да осъществява дейността си в пълна степен.

През 2014 г. дълготрайните активи на Бюрото по защита са били в размер на 2 059 774 млн. лв., в това число 24 леки автомобили. Задбалансовите активи възлизат на 661 205,76 лв. Към 28.09.2021 г. те възлизат на 3 039 200,00 лв., в т.ч. 29 леки автомобили. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лв.

За нуждите на Бюрото е била изградена и материална база, обезпечена с необходимото мрежово оборудване. Изградено е било и видеонаблюдение, за да се гарантира допълнително сигурността на защитените лица.
 


62
Още по темата: КСГешевбюро по защита
Още от Темида
Родителите на децата, загинали при пожар, остават в ареста
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно как Гешев обясняваше че не вярва в разделението на властите, а като му взеха бюрото изведнъж се нарушавало разделението на властите. Гешев ти ще си първия преждевременно сдал тоя пост.
51
0
 
1
 
! Отговори
дядо Йоцо гледа, преди 1 седмица
Тоя каскет и оназ тиква от банкя са нагли и брутални мутри !
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тури една перука, ве. Безсрамно е да обикаляш толкова плешив..............Не е културно. Не е уважително. Каскета го хвърли, тури една перука, като истински магистрат и юрист............Не си ли гледал филми за истински магистрати с перуки и тоги?
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прокуроршата Гешева на Бойка от Банкя много реве. Вече плаче по телевизията......
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЛАВЕН ПРОКУРОР БЕЗ ЮРИДИЧЕСКА ДИПЛОМА !!! СМЯХ ! СРАМ ! ПОЗОР ! ЗАТВОР !
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каскет ,сега за една косачка ли проблем ще правиш ?
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ееееееее ,пак е лъскал темето ,заслепи ме !?
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
geshev ne moje bg sadii ki sadebni zasedateli da sa nemi, gluhi, slepi, vse na tamno ednovremenno i da lipsvat v bg publichnoto prostranstvo i bg medii s svoite trudovi reshenia za spazvane na bg zakoni v rbg na bg narod suveren. bg e svetska darjava i darjavnite slujiteli e nujno lichno da otchitat trudovite si postijenia pred bg narod suveren v bg otvoreno svetsko obstestvo. ili bg sadii i sadebni zasedateli sa savsem izlishni v bg admin.
44
0
 
2
 
! Отговори
Булгаристан преди 1 седмица
Доказателство,че сайтът е бъкан с червени калинки,крадци и търкачи на билетчета,с култура колкото на средно интилигентна сви ня,говори фактът,че заплашват с народен съд!!Алоууу,Другаре??Къде се намирате и в кой век,не нор малници!!Гешев е избран по най свирепата и законова процедура!Той е десет пъти по достоверен и можещ прокурор от бившия ви съпартиец Велчев,син на номенклатура и не внесъл нито едно знаково дело за 7 години!Сега тупкащ топката като върховен съдия за случая с Киро Канадецо!!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ох горкия, още му е тъжно че му взеха охраната. Държавата плащаше 500,000 лв на година за да го охраняват и сега му е малко гадничко. Гешо от кой те е страх? Виж политиците на запад, сами в метрото, карат колело, разхождат се без да имат 5 човека охрана и брниран мерцедес. Ей, много те е страх
42
3
 
1
 
! Отговори
Emigrant преди 1 седмица
И защо е див ,гаден и куп други неща ГЕШЕВ?!Защото погна баш милиционерите милиардери от ДС,КГБ,канарчетата на ГРУ спокойно отглеждани под топлото крило на Грипена!Затуй е цялата патардия!Не,че не си гледа работата,а напротив затова,че много сериозно гледа на нея!!И ето вой на платени калинки,които ако се запита разумен човек какво общо имат с темата функция на главния прокурор,трудно ще ти отговорят!!Или си платен *** или си крадец на ДДС и си бесен,че при Гешев трудно се крад,Анадън му ??!!
41
4
 
9
 
! Отговори
сита преди 1 седмица
бойковото куче с каскет вие на умряло. Свърши се, след изборите тотално ще сте аут от властта, бойковчета миризливи
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как мафията ..и ВСС са мафия така ли ?))
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гешев е назначен от Мафията без конкурс и без необходимото икономическо образование да й пази гърба. Първата работа на новото правителство след 14.11 е да го смени ида го прати в затвора, където му е мястото.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мафията се съпротивлява. Затвориха им кранчетата. Няма пачки и кюлчета.
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ех тоя на колко народ е съсипал живота слугувайки на банкянския комунист
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕШЕВ НЯМА ЮРИДИЧЕСКА ДИПЛОМА ! КАК ТАКА Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР? НИЕ *** НА ЕВРОПА ЛИ СМЕ?
35
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искаме проверка на чекмеджето, мата хари, имението в Барса, язовирите и магистралите..... Кога?
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И колко са били тия защитени лица? Май само цеките, а бюджет от милиони и сума автомобили да си джикат като банкянски им идол.
33
3
 
19
 
! Отговори
Ко праим преди 1 седмица
А кой да провери дипломата ти е валидна.В сайта на академията на мвр пише,че специалност Право се признава само на завършилите факултетите на Държавна сигурност "Народна милиция" до края на учебната година 1989/1990гА твоята е няголко години слет този срок.