Дори и да спре западната помощ: Капитулацията за украинците не е опция

За повечето украинци отстъпките пред Русия са немислими
12 яну 2024 14:50, Александър Попов
477
Дори и да спре западната помощ: Капитулацията за украинците не е опция
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Украйна ще продължи да се бие": нито териториалните отстъпки, нито капитулацията във войната са опция, показват актуалните нагласи. Украинците са решени да продължат битката дори и ако спре западната подкрепа за тях, пише "Дойче Веле".

Новата година за украинците започна така, както мнозина очакваха - с масирани руски въздушни нападения. Дроновете и ракетите бяха насочени срещу инфраструктура и цивилни сгради. Единствената новост е мащабът на атаките - с повече ракети и дронове Русия иска да преодолее украинската противовъздушна отбрана.

По данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси нападенията на Русия са оставили “стотици хиляди без електричество и водоснабдяване”. И то във време, когато температурите на места стигат и до минус 20 градуса.  

Хората в Украйна са подготвени

Руснаците се прицелват не само във физически обекти, но и в морала на украинците. Но те очевидно са подготвени. Все по-често се съобщава за хора, които отказват да се евакуират при всяка въздушна тревога и вместо това се скриват в най-сигурните места на домовете си - далеч от прозорци и външни стени.

Че хората са подготвени, доказва и проучване на реномирания Киевски международен институт по социология (KIIS). 58% от запитаните отговарят, че контраофанзивата трябва да продължи и след зимата, дори ако държавите, които са на страната на Украйна - над 50 на брой, начело със САЩ - преустановят своята подкрепа. “В същото време един от всеки трима анкетирани - 32% - смята, че е по-добре да се прекратят военните действия, ако бъдат дадени наистина сериозни гаранции за сигурност от страна на Запада, дори това да доведе до отлагане на освобождаването на окупираните територии за неопределено време", обобщават от KIIS.

За повечето украинци отстъпките пред Русия са немислими

От предишно проучване на института става ясно, че 80% от украинците отхвърлят категорично дългосрочното отстъпване на територии. Те поддържат това мнение, въпреки че от месеци войниците на фронта трябва да преразпределят боеприпасите, особено артилерийските снаряди, защото доставките от западните партньори са много по-ограничени от обещаното. За мнозинството от украинците капитулирането пред руснаците не е опция.

38-годишният Олех казва пред ДВ: “Намаляването на западната подкрепа е естествено и очаквано” в контекста на “дългата война”. Украйна трябва да произвежда сама много повече боеприпаси и оръжия, смята войникът.

Все по-често се провеждат и демонстрации в Киев. През декември десетки се бяха събрали пред общината и скандираха: “Пари за армията” по време на обсъждането на бюджета. Протестиращите настояват, че е по-добре градът да се откаже от инфраструктурни проекти и да инвестира средствата на фронта. “Местните власти не водят война. Те се занимават с политика”, казва пред ДВ 26-годишният Иля, който е сред протестиращите.

На друг протест семейства на войници призоваха за демобилизация на тези, които са на фронта от повече от година. “Военната служба на моя мъж започна с началото на пълномащабната инвазия”, обяснява пред ДВ 18-годишната Алина Страшко. И като много други доброволци, мъжът ѝ е смятал, че след известно време ще бъде заместен. Но се бие почти две години. “Една отпуска не е достатъчна, за да се възстанови от всичко, което е преживял на фронта”, казва Алина.

Президентът Володомир Зеленски наскоро настоя за мобилизацията на нови 500 хиляди войници. Съответният законопроект се разглежда в парламента. Депутати настояват да няма лотарийно повикване и жените да бъдат изключени. Много жени войници се сражават доброволно в армията, но броят на доброволците напоследък намалява.

Натискът върху Зеленски е голям, особено да освободи тези, които се сражават от години. Василина Думан, която още от 2014 година събира дарения за фронта, казва: “Хората, които се бият от две години, заслужават да бъдат демобилизирани. Те трябва да знаят, че все някога ще се сложи край на ужасяващите условия, в които живеят.”

“Украйна ще продължи да се бие”

38-годишният фелдшер Олех уверява, че не е демотивиран, но в същото време признава, че се чувства изморен. И иска да бъде демобилизиран, но знае, че това няма как да стане бързо, защото “няма кой да ни замести”.

Олех и Василина Думан обаче са единодушни - дори ако западната подкрепа отслабне, “Украйна ще продължи да се бие”. И дори да нарасне натискът върху украинските власти да влязат в преговори, “това няма да промени Русия”. Дори напротив. “Когато не е наказано, злото расте”, убедена е Василина. “В противен случай то ще е постоянен извор на проблеми за целия свят”.

Дебатът за това как да бъде разпределена тежестта на войната в Украйна набира скорост.

Франк Хофман/Хана Соколова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледах видеата, тази река е огромна, част от украинците, опитвайки се да избягат към Молдова и Румъния, са се удавили, абе украинци, прекарайте си едно метално(стоманено) въже към двата бряга , с лагери и с малък мотор и самоделни перки, за да черпите енергия от реката и се хващайте за въжето и се придвижвайте, даже може да го местите на различни места, за да не ви хващат!
355
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Вчера был пойман мужчина в гидрокостюме и ластах, пытавшийся переплыть Днестр и добраться до Молдавии. Пограничники перехватили его и вытащили из ледяной воды.Ранее были пойманы мужчины, пытавшиеся уплыть в Европу на детских спасательных кругах.В реке Тисе утонули 19 пытавшихся сбежать с Украины мужчин c 2022 года они хотели попасть в Румынию, сообщают власти.Источник: https://rusvesna.su/news/1705082790"
354
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руснациииии, удряйте където трябва!
353
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съдбата на местното българско етническо малцинство е като на северноамериканските индианци.
352
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съдбата на местното българско етническо малцинство е като на северноамериканските индианци.
351
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В сградите от соца, дори капаците на прозорците на избите на блоковете, бяха специални и масивно-дебели, двойни метални с дебела ръчка, а в избите имаше прекарана вода и отопление. Трябва да задължат строителите да спазват тези норми, в случай на авария или война!
350
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Следва глобален цифров концлагер. По-добре Матрицата да рестартира.
349
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да задължат строителите на сгради, да строят задължително изби или подземни гаражи, здравите основи и избите, спасиха доста украино-руснаци и деца, от нацистките бомбандировки на Зеленски!
348
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е вярно, че САЩ губят. Великобритания активира колониите си. Планът Анаконда, който цели да изолира Русия отвсякъде, работи. Китай може да се възползва от Сибир, ако му се отдаде такава възможност, а китайските комсомолци са същите като нашите ДС наследници. Сорос се обгради със жълти метреси, които ще използва по същия начин, както у нас, като верни еврейки жени на синовете на ККП. Само чудо може да спаси Русия.
347
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мисля, че изместват центъра на тежестта към Азия, предполагам това искат да направят, Европа прелъстена и изоставена, а може и да не е изоставена, ще видим!
346
0
 
7
 
! Отговори
уточнение преди 4 месеца
До Анонимен п.Иван Кръстев всъщност казва истината ,независимо дали е мразен.ФАЩ и НАТО са едно гоУемо НИЩО!Целия Свят мрази подлите кравари , а нашите послушници им слугуват.ФАЩ са предизвикали над 115 войни и военни конфликта.Вчера удариха и Йемен.ФАЩ са световен терорист.Война в *** нямаше да има , ако не бяха ФАЩ-факт!
345
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вижте какво казва, този мразен от цяла България Иван Кръсте и чуждо протеже: "Иван Кръстев: Балансът на силите в света се променя и САЩ и Европа не са на печелившата страна" , за жеалещите да прочетат статията, тя е в сайта "Скандално.нет"
344
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Редовите украинци не са виновни. Гледайте филма "Коса". Войната изтрива личността на човека. На война си къс месо, което се стреми да запази цялостта си всеячески. Простата логика е да убиеш онзи, който се стреми да те убие и няма значение дали въпросният ти е враг, брат или братовчед. Единственото, за което мога да обвиня украинците е, че не избиха своите сатрапи, но явно славянската душа е загадъчна и явно произхожда от слейв.
343
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен"Украйна и Великобритания подписаха договор за военно сътрудничество." , Англия ще бъде съсипана и по-точно - управляващите там, ще бъдат премахнати, преди около час, четох статия за това.
342
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе, не сте изтръгнали сърцето, има резервно! Русия ще победи.
341
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма да има български деца от български етнос, СалтаНАТО, ТОВА СИГУРНО Е ХУБАВО ЗА ТЕБ?! Всъщност на етнос, на когото са му ДАЛИ СВОБОДАТА НАСИЛА, може би е хубаво да му се отнеме свободата насила.
340
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна е окупирана държава. Украинците са докарани до масова психоза. Украинците на фронта просто се молят на Всевишния да оцелеят и се борят за да оживеят. Украинците са днешните гладиатори, които просто искат да оцелеят до следващата касапница и след това, и след това...Руснаците са в същата ситуация само дето вярват, че украинците са предатели това ги мотивира.
339
7
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
В България край Ямбол и Камчия ще настанят дивизия от чужди войници, които няма да си чешат Гъ*за, а ще управляват ракети, ПВО комплекси, оръдия. -----////------ Правилно, отдавна трябваше да го направят. И да се наложи безполетна зона над Черно море за рузките от падъци.
338
5
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Гледах глупостите на тоя Гонсало Лира. Той е руски пропагандон. Злоупотребил е с американското си гражданство, за да се разхожда из Украйна и да работи за рашистите.
337
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека да сме искрени, старите българи умрЕха. Младите не са българи, те са еничари. Свърши се, край на България!