В МО си харесват F-16, но не и цената му. Ще преговарят със САЩ!

Зам.-министър Запрянов: С тях ще имаме качествена бойна авиация
Обновена: 7 яну 2019 11:12 | 7 яну 2019 07:40,
272
В МО си харесват F-16, но не и цената му. Ще преговарят със САЩ!
Снимка: Reuters

Офертата за самолетите F-16 е най-добрата, обяви пред БНР зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов по повод процедурата за избор на нов изтребител за нуждите на ВВС.

По думите му тя е напълно завършена, а самолетите се предлагат окомплектовани. Тази седмица темата трябва да се обсъжда в МС, а след това НС трябва да дадe мандат на военното ведомство, заедно с това на финансите, икономиката и на външните работи да започнат преговори с американското правителство.

Още по темата

Запрянов разясни, че едва на по-късен етап ще има разговори с фирмата "Локхийд Мартин", която предлага на страната ни F-16.

"Смятаме, че ако постигнем с американците обещаното намаление, българската армия ще получи технологично поколение самолет и част от оръжейните му системи, и оръжията му ще бъдат от пето поколение - те са същите, каквито са на Ф-22 и Ф-35", аргументира се той.

По думите му така България ще има същото качество на своята бойна авиация, каквото и Гърция, която също ще мигрира техните F-16 до блок 70, на Румъния и почти на Турция.

Запрянов разясни, че за да се вмести офертата в бюджета ни от 1,8 млрд. лв. е достатъчно САЩ да намали стойността ѝ с няколко процента.

Вчера президентът Румен Радев за пореден път коментира процедурата за избор на изтребители, като определи конкурса за опорочен и удар върху страната, европейските партньори и американската страна.

Военният министър Красимир Каракачанов пък отново подчерта, че към момента става дума само за стартиране на преговори, но е и за сделка. Офертата на САЩ за F-16 била на по-висока цена, но предлагали и оборудване. Тези на Италия и Швеция за "Юрофайтър" и "Грипен" влизали в рамката, но оборудването трябвало да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак надхвърлял рамката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще намалят цената ! купуването на самолета освен икономически аспект има и идейно-политически аспект така, че янките със сигурност ще намалят малко цената, ако трябва даже по политически причини.хубав самолет от поколение 4++, страшилище за су-хите миг-ащи пръчки!
26
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До 29 ..... Ей т.пак ... Грипен отдавна е с европейско оръжие .... оръдието е немско а ракетите на МБДА или Диел ... европейските фирми дори предлагат ако изберем Грипен да стартират производство на някои компоненти на ракетите в БГ ...отделно Грипен ще инвестира същата сума в БГ ... и разбери .. Америанското също е много добро, но икономиката и държавата нищо няма да получат друго освен самолети ..
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Зозо и Факт и други продажни душици, поне като пишете нещо първо го проверете. Некомпетенти и глупавички, ама те всички гейевроатлантици са такива.
24
1
 
15
 
! Отговори
prostyu преди 5 години
Юрофайтър е най доброто, но за да не стане като Кипър, а именно да не подари ФАЩ половин БГ на Турция се купуват Ф16. Аз мислех, че мутриските приоми са руско откритие, ама не
23
13
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Да бе. Грипен е с американски двигател, оборудване и ракети. Демек дай да купуваме от прекупвачи за по - евтино! Абе кво се занимавам с руски писачи, Ай сиктир!!!
22
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е като да ти оферират напълно оборудван Мерцедес и базови Фиат и Сааб, които не ти вършат работа без оборудването. После като ти добавят и оборудването, да се оскъпят почти колкото мерцедеса. Естесрвено е тогава да избереш пълния пакет и да си сигурен, че всичко ще работи добре, отколкото да купуваш оборудване, и то на друг производител, което да ти създава после проблеми.
21
23
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Айде бе! На всички е ясно, че *** и путинистите натискат за Грипен, само и само да нямаме абсолютна съвместимост със съседните страни. За какъв Грипен става въпрос като ракетите и останалото оборудване пак ще е от САЩ? Това е проблем за логистиката като цяло. Много сте елементерни руските ***!
20
5
 
23
 
! Отговори
ХОХОХОХОО преди 5 години
КАТО ГИ КУПИТЕ ГИ КАРАЙТЕ ВЪВ ФАКУЛТЕТО...ЩЕ БЪДАТ МОДЕРНИЗИРАНИ НА МИНУТАТА---ЛАМАРИНИ ОТ 1970 ГОДИНА--СРАМ И ПОЗОР...СЕГА СМЕ 21 ВЕК БЕ ШКЕМБЕЛИИ....
19
15
 
8
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Ябълки и круши, ама само руските круши се размазват в земята. :-)
18
5
 
12
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
..SU 57 SA DVA PUTI PO EVTINI.....MNOGO PO DOBRI POKAZATELI...SKOROST...MISHENI...VISOCHINA..RAZHOD! ..RUSIYA E NASHIYA PARTNER..A NE USA
17
15
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Ангел Найденов не ми е любимец и при всяка възможност го критикувам, но ме изненада с подкрепата за решението на правителството относно Ф-16. И дори говори смислено и с факти и аргументи, за разлика от недоразумението-президент.
16
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Пише се "бомбаРдировач".
15
16
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Сутришният рев на *** и путинисти е голяма работа :)))))))))))))))))))))))))))
14
2
 
13
 
! Отговори
СЪЛИВАН преди 5 години
КАКВО СТЕ СЕ РАЗКРЯКАЛИ КАЗАХ ---Ф--16
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13И двата са 40-годишни бракми!
12
17
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Турците свалиха свръхмодерното руско Су именно с Ф16. Факт.
11
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф-16 срещу Миг-29 = 11:0 въздушни двубоя.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоПсихокой ти говори въобще за руски самолети?Ясно е, че не можем и не искаме да купуваме такива!Марш да си земеш стотинките-заработи ги и днес!Ако не си платен си за Карлуково!
9
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е, че Грипен и Еврофайтър се с оферта само за самолета, без допълнителното оборудване, а като им туриш и оборудването, стават колкото Ф16. А Ф16 са мерцедеса на изтребителите и не върви да избереш Сааб или Фиат, щом можеш да вземеш Мерцедес за същите пари.
8
2
 
26
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Какъв е този търг където организаторите обявяват публично че офертата ти не отговаряна изискванията , но ако направиш еди какво си ще!?!?! Такава оферта при търг се отстранява първа! И на децата стана ясно че сащ ни мачкат и са ни взели на абордаж