Байдън иска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия

Призивът му дойде след две масови стрелби за седмица
24 мар 2021 07:15, Елка Василева
53
Байдън иска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън поиска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия в страната след две масови стрелби в разстояние на една седмица.

Поредните призиви се чуват за по-голям контрол при носенето на оръжия в страна, преживяла трагедии след масови стрелби на публични места като училища, киносалони и нощни клубове, предаде БНР.

Още по темата

Байдън се надява този път законодателите да се вслушат и по думите му да “подходят със здрав разум“ и да спасят американски животи.

„Това не е и не трябва да бъде партиен проблем. Това е американска проблем,“ каза Байдън.

В страната мнозинството подкрепя по-строг контрол на огнестрелните оръжия. Въпреки това републиканците отказват да действат с мотива, че ограничаването е в нарушение на конституционното право за носене на оръжие.

Демократите ръководят двете камари на Конгреса, но нямат достатъчно мнозинство сами да въведат нови мерки. Джен Саки - говорителят на Белия Дом, заяви, че администрацията обмисля различни стъпки и не изключва въвеждане на укази.

21-годишен мъж е обвинен, че в понеделник следобед местно време е открил огън в супермаркет в Болдър, щата Колорадо и е отнел живота на десет души. Масовата стрелба се случи по-малко от седмица след като друг стрелец уби осем души в салони за масажи в Атланта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Да забрани стълбите на самолетите .опасни са.
47
0
 
6
 
! Отговори
Пича преди 3 години
Виждал съм такъв коментар из мрежата:"Уважаеми либерали, в Съединените Американски Щати има над 400 милиона законно притежавани огнестрелни оръжия, в ръцете на над 70 милиона цивилни законни притежатели. Ако проблемът беше или в оръжията, или в нас, щеше да си проличи много бързо."
46
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Има хора в САЩ, които притежават автоматични оръжия и амуниции за тях на стойност десетки хиляди долари. Не вярвам просто така де искат да се разделят с тях и да загубят пари...
45
2
 
5
 
! Отговори
Ега си тъпира преди 3 години
Откъде го избраха, ще започнат да емигрират в Китай и Русия, натам им.вървят нещата...
44
1
 
12
 
! Отговори
Пича преди 3 години
"Всички други оръжия служат за война."Като спукаш гума на две крачки от Столипиново или Факултета, ще видиш ти война.Да не говорим за реалната функция на правото за носене на оръжие, а именно защитата от правителствена тирания. Питай ги другарите в Мианмар сега колко се радват, че там оръжията са забранени. Или в Хонг Конг, например.В исторически план, истината е проста - винаги е по-добре да имаш оръжие без нужда, отколкото да имаш нужда, но да си без оръжие.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е да искаш, второ е да можеш и трето и четвърто е да го забравиш.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията е разрешила на американците да носят кремъклийки с предно пълнене от края на 18 век.
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само двуцевки и винтовки с ръчно зареждане с пълнител до 5 патрона.Ловно оръжие и спортно оръжие с ръчно зареждане.Всички други оръжия служат за война.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата гражданска война беше за робството.Втората гражданска война ще бъде за правото на оръжие.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората на Тръмп се надигат. Гражданска война. Тексас иска независимост.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай дън си реже клона, на който седи - всеки знае, че оръжейните картели в САЩ са едни от най-мощните.Отделно той знае, че това решение няма да мине, щото няма необходимото мнозинство, но така се мъчи да си вдигне постоянно сриващия му се рейтинг - "виждате ли, АЗ мисля за обикновения американец"
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросният 21-годишен мъж се казва Ахмад Ал Алиса, сириец.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън отваря границите на САЩ за всеки и иска да изземе оръжията на гражданите!Памперсът. с м ъ р д и яко на Сорос.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой го е страх от гражданска война!Това обаче е лошо, защото САЩ винаги решават вътрешните си проблеми с правене на войни! А днес британчето Рааб е направило такова изказване, че ми настръхна косата- директно призовава за война с Русия! Да не се окаже, че някой ще подпали 3 та световна само за да запази стола си във Вашингтон!
34
2
 
6
 
! Отговори
Пича преди 3 години
"За да притежава някой оръжие би трябвало да минава всяка година психо-преглед."На теория съм съгласен, на практика - важно е кой ще формулира прегледа, и кой ще го оценява. Да не се получи един параграф 22 - ако някой смята, че има нужда от оръжие, значи е психически негоден да притежава оръжие. Че в България сме на точно тоя принцип - разрешение за бойно оръжие се дава "при ясна видима необходимост"... предимно на трикрилни гардероби с връзки в охранителния бизнес.
33
1
 
13
 
! Отговори
Чудеса преди 3 години
Неолибералните медии в САЩ цял ден виеха,че убиецът ОТНОВО е бял радикал.След като полицията обяви името на терориста,както и интересите му на ляв Антифа-получиха деменция,като президента си!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оръжието не е за населението да се разхожда по улиците, а за защита на дома, но май много хора нямат достатъчно капацитет и разграничаване на нещата. Всички знаем, че предимно едни определени хора са заиграни с оръжието. За да притежава някой оръжие би трябвало да минава всяка година психо-преглед.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На убиеца от вчера,всеки втори пост в социалните мрежи е бил срещу Доналд Тръмп!
30
0
 
5
 
! Отговори
Пича преди 3 години
"естествено републиканците са по-тясно обвързани"Там е номерът - не са. Конкретно в Калифорния, оказа се че вече бившия сенатор Лиланд Йии, един от най-настойчивите опоненти на правото на носене на оръжие... всъщност търгува на черния пазар. Като цяло, тук не говорим за официални сделки за въоръжаване, а за нелегален трафик, било то към нарко-картели, към терористи... все благородни люде без користни цели.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се борят не срещу оръжията,а срещу и** зма !!!Щом 80 милиона са гласували за комунистопеофила Джо...Господ да им е на помощ!