Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие - риск и за България

Шаламанов: Битката за Източна Украйна е ключова, търси се тактически военен успех
16 апр 2022 14:10, Елка Василева
115
 Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие - риск и за България
Снимка: архив, БГНЕС

"Битката за Източна Украйна е ключова. Това ще бъде сухопътна операция. Без сериозна противовъздушна отбрана на украинските войски ще бъде трудно да се справят с тази агресия. Определено им трябват тежки въоръжения, за да могат да се изнесат боевете извън градовете и да се намали рискът за цивилното население, за цивилната инфраструктура. Решаването на тази операция дори в календарното време с наближаването на 9 май има голямо символично значение за руснаците. Което означава, че те ще хвърлят всички сили." Това мнение изрази пред БНР бившият военен министър и военен експерт Велизар Шаламанов.

Логистиката за руските военни части на изток ще бъде по-лесна, защото са по-близо до руската граница, както и заради създадения коридор от Крим към Донбас, допълни експертът.

Още по темата
На изток има достатъчно украински сили - тяхното обграждане и евентуален успех на руската армия практически ще обезсили много сериозно украинските въоръжени сили, заяви Велизар Шаламанов.

Според него резултатите от тази битка на изток ще предопределят шанса за прекратяване на огъня, а след това възможност за договаряне на стъпки към мира.

Относно прегрупирането и насочването на руските войски на изток бившият военен министър коментира: "На стратегическо ниво промяна няма. Това е тактическа адаптация след крупния неуспех да бъде овладян Киев, да бъде сменено правителството, да бъде поставено марионетно управление, да започне процес на денацификация, както казва Путин, което означава прочистване на украинското общество от свободомислещи хора. Тактически се търси военен успех в Източна Украйна."

Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие, свързването с Приднестровието и удържането на голяма и икономически важна част от Украйна е сериозен риск и за България, изтъкна Велизар Шаламанов.

"Овладяването на тази част от Украйна ще направи икономическото опериране в Черно море почти невъзможно, много трудно и ще намали възможностите за бързо възстановяване на Украйна," посочи Шаламанов.

Загубата на крайцера "Москва" е огромна и символна, смята Шаламанов. Той поясни, че флагманът на Руския черноморски флот е построен в Украйна под името "Слава", преминал е в Руските военноморски сили след разпадането на Съветския съюз, а сега "Москва" е потопена и то край украинския бряг, най-вероятно с ракетен удар.

"Да се взривят боеприпаси без кинетична атака, е много малко вероятно. Тепърва ще има разследване от руска страна, но едва ли ще чуем истината."

"Това е голяма победа за намаляване на риска срещу Одеса", изтъкна още Велизар Шаламанов след потъването на руския крайцер. По думите му много трудно би бил проведен десант "без такъв кораб като "Москва".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 Съгласен, ама защо поляците да са Черно море?
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България вече е въвлечена, ще ви го обявят по нататък.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авторке пардон Крадливке ти май като копираш и постваш крадени Текстове дори не четеш какво крадеш
42
12
 
14
 
! Отговори
българин преди 2 години
Това,че си бил няколко месеца министър на отбраната,не те прави нито по-умен,нито по-знаещ.И ти разбираш толкова от това,колкото всички останали.Но,че си русофоб,е ясно.Ще видя какви ще ги говорите след няколко седмици.
41
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46 Кадиров е на СПА в Подмоскиевието и проспа цялата война. Нико не го е виждал на фронта.
40
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% FAKE NEWS . България е в ЕС и НАТО така че нищо не може да застраши сигурноста. Не живеем в Капсулования Комунизъм на Тодор Живков същия който искаше да продаде България на СССР като 16-та Република
39
8
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
По отношение на руския ЧФ, плановете са да бъде сведен до инфлетъбъл роуинг боутс и водни колелета. Туризмът в Просия ще процъфти на базата на огромно количество палави вдовици. На Стефан Янев може да му подарим макаров с един патрон.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 41: Ние сме НАТО ***, офффца! Не лижем чужди *** като теб.
37
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от командващите на Азов, като го съблекоха да го снимат, целият беше в татоси на ссовци.
36
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадиров мачка. А вие си блейте тука.Не ви ли омръзна да гледате, само една и съща гледна точка?
35
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че сме в НАТО, иначе *** лер отдавна да е окупирал Варна и Бургас....
34
9
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Вече постъпи тежко въоръжение -152 мм чешки и словашки DANA, полски танкове Т-72. За Просия играта приключва много тегаво.
33
9
 
15
 
! Отговори
TOP SECRET преди 2 години
България трябва незабавно да съди Русия пред Международния Съд за ограбване и намаляване на Границите на България след 1878 г. Част от Българската територия са дадени на Румъния Сърбия Гърция и Македония. М/у другото също трябва да се забрани празнуването на 3 март в България защото няма никакво (освобождение) а чиста руска Пропаганда тогава
32
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А руската армия трепе азовци, ако не вярвате вижте в телеграм, има клипове колкото щеш.
31
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от лизофъзци на Нато, не се уморихте.
30
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви напредвания за окупационната русска армия. Те се чудят как да извадят войскките си с по-малко загуби, а тук говорят за настъпление. Ами ако настъплението на окупационите русски войски се сломи?
29
3
 
17
 
! Отговори
гаварит масква преди 2 години
Арестувани са 20 генерали от Министерството на отбраната. Целият щаб. От 2014 г. насам са откраднати около 10 милиарда долара, отпуснати от Путин за подготовката на блицкрига.
28
6
 
2
 
! Отговори
Пази боже преди 2 години
от такива експерти, а като се сетя къв беше, лошо ми става.
27
12
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Няма да има никаква атака на Одеса, на руснаците им предстои безславно отстъпление. Ще загубят всичко, даже Донбас и Крим.
26
6
 
15
 
! Отговори
гаварит масква преди 2 години
Военният министър на Русия Сергей Шойгу е извън играта и в реанимация, а 20 руски генерали са арестувани. Това съобщи Леонид Невзлин, бивш съсобственик на нефтената компания ЮКОС, в своя публикация във Фейсбук.