Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие - риск и за България

Шаламанов: Битката за Източна Украйна е ключова, търси се тактически военен успех
16 апр 2022 14:10, Елка Василева
115
 Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие - риск и за България
Снимка: архив, БГНЕС

"Битката за Източна Украйна е ключова. Това ще бъде сухопътна операция. Без сериозна противовъздушна отбрана на украинските войски ще бъде трудно да се справят с тази агресия. Определено им трябват тежки въоръжения, за да могат да се изнесат боевете извън градовете и да се намали рискът за цивилното население, за цивилната инфраструктура. Решаването на тази операция дори в календарното време с наближаването на 9 май има голямо символично значение за руснаците. Което означава, че те ще хвърлят всички сили." Това мнение изрази пред БНР бившият военен министър и военен експерт Велизар Шаламанов.

Логистиката за руските военни части на изток ще бъде по-лесна, защото са по-близо до руската граница, както и заради създадения коридор от Крим към Донбас, допълни експертът.

Още по темата
На изток има достатъчно украински сили - тяхното обграждане и евентуален успех на руската армия практически ще обезсили много сериозно украинските въоръжени сили, заяви Велизар Шаламанов.

Според него резултатите от тази битка на изток ще предопределят шанса за прекратяване на огъня, а след това възможност за договаряне на стъпки към мира.

Относно прегрупирането и насочването на руските войски на изток бившият военен министър коментира: "На стратегическо ниво промяна няма. Това е тактическа адаптация след крупния неуспех да бъде овладян Киев, да бъде сменено правителството, да бъде поставено марионетно управление, да започне процес на денацификация, както казва Путин, което означава прочистване на украинското общество от свободомислещи хора. Тактически се търси военен успех в Източна Украйна."

Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие, свързването с Приднестровието и удържането на голяма и икономически важна част от Украйна е сериозен риск и за България, изтъкна Велизар Шаламанов.

"Овладяването на тази част от Украйна ще направи икономическото опериране в Черно море почти невъзможно, много трудно и ще намали възможностите за бързо възстановяване на Украйна," посочи Шаламанов.

Загубата на крайцера "Москва" е огромна и символна, смята Шаламанов. Той поясни, че флагманът на Руския черноморски флот е построен в Украйна под името "Слава", преминал е в Руските военноморски сили след разпадането на Съветския съюз, а сега "Москва" е потопена и то край украинския бряг, най-вероятно с ракетен удар.

"Да се взривят боеприпаси без кинетична атака, е много малко вероятно. Тепърва ще има разследване от руска страна, но едва ли ще чуем истината."

"Това е голяма победа за намаляване на риска срещу Одеса", изтъкна още Велизар Шаламанов след потъването на руския крайцер. По думите му много трудно би бил проведен десант "без такъв кораб като "Москва".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здрасти, сватя! Светна се. Колкото по-бързо свършат рашките корабли, толкова по-добре. Засега само Ердоган пази морето, колкото да ми е странно да го изрека
24
25
 
16
 
! Отговори
pronto преди 2 години
Купища бездарници и неудачници сърцат със зъби и плюят Русия, само и само да изглеждат модерни. Че ако и някой цент им хвърлят ... да не казвам какво облизват.
23
11
 
17
 
! Отговори
rendeto преди 2 години
кличко си е поставил за задача на нокаутира путинов и лавров с един удар
22
22
 
8
 
! Отговори
Абе шами ясно е преди 2 години
Кажи си го направо, азовци, айдарци и т.н. фашета на 9 май ще парадират на Червеният площад... ноооо добре пакетирани в черни найлонови чували!!!!
21
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли някъв запис от потъването на Масква? Сигурен съм, че е било голяма красота!
20
6
 
9
 
! Отговори
помним те капитанче преди 2 години
Шами шушомиго пак ли си в окопа бе мушморок и бивш партиец
19
20
 
16
 
! Отговори
Петров преди 2 години
руснаците имат собствен празник - 9 май. а за българите е празник всеки път когато Херо Мустафа се появи някъде и се готвят за него всеки ден като плюят по Русия. Така личната поява на белия гунербатор -господар в Африка е празник за местните му поданици да плюят по враговете му.
18
14
 
19
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Може и да овладеят Черноморието, ама в някой друг живот. Украйна ще си възвърне цялата територия.
17
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големият Кличко е поканил путто в Киев, да се разходят из парка !
16
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз некадърник къв е?Тежките оръжия няма да свършат работа на укрите заради космическото разузнаване въздушното превъзходство и най вече заради дронове камикадзе които се доказаха като много добри унищожители на тежка артилерия.Като разположиш гаубиците между блоковете артилерията на Русия не може да вкара снарядите там заради траекторията на снаряда но дроновете камикадзе атакуват вертикално и няма измъкване.Бъдещето е на дроновете и ракетите а не на Ф16.Не трябваше да си нарязваме ракетите .
15
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците се бият срещу украйнците и показват слабост. А какво остава да се бият срещу поляци, румънци , българи, гърци и турци. Които сме на Черно море. Направо ги натирва ме към Сибир , където им е местото.
14
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно никой се опитва да пришие Путин към Русия ,а това са две съвсем различни неща!
13
16
 
8
 
! Отговори
Петров преди 2 години
До Анонименще влезе в москва зеленски с армията си, да, но с краката напред.
12
15
 
9
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Много пъти съм се питал какво му е експертното на този плъх шаламанов че е на всдяка манджа мерудия?
11
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е забранила на ЗЕЛЕНСКИ да влиза в страната, но той ще влезе в Москва заедно с армията!
10
10
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Изнасяй се бързо! Айде, че не искам да съжителствам с роби.
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли 16 - та република? Не! Изнасям се! Опитах и от робството но и от свободата! Правя разлика!
8
14
 
22
 
! Отговори
хъша преди 2 години
Руснаците по добре да си носят повече мобилни крематориуми че предстои да им трябват ежеминутно.Доказаха че могат да убиват цивилни да грабят кокошкарски и са дилни самосрещу слаби противници но не умеят да воюват и им предстои да отпечатат собственните си некролози
7
13
 
22
 
! Отговори
КРЕМЪЛ 2 преди 2 години
Трябваше нещо грандиозно да измислим, нещо патриотично, нещо антинацистко,, нещо като нападение на Украйна, което да представим като отечествена защита за да отвлечем вниманието. ИНАЧЕ СТАВАШЕ ЯСНО ЧЕ СМЕ ШAЙKA ГРАБЛИВИ НЕКАДЪРНИЦИ.
6
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От началото на войната медиите извадиха от нафталина и въртят едни и същи краварски марионетки- Шаламанката и Тагарев.