Каква ще бъде съдбата на разрушения град Мариупол?

Ще последва ли примера на Грозни?
23 май 2022 22:00, Александър Попов
311
Каква ще бъде съдбата на разрушения град Мариупол?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

След превземането на Мариупол от руските войски в разрушения пристанищен град липсите са повсеместни. Руските окупатори обаче имат големи планове и дори вече подготвят паметници за „освобождаването“ на града.

От товарен микробус доброволци и войници раздават картофи и плодове. Групичка хора, включително деца, са се наредили и жадно чакат да получат пресни хранителни продукти. Кадрите са заснети и показани от руската държавна агенция Риа Новости, а посланието е ясно: руските войски се грижат за тези от жителите на Мариупол, които са останали в града, пише "Дойче Веле".

"Благодарим, че отново има вода. Надяваме се скоро да имаме също и ток и газ, както и мир", казва местна жителка.

Навсякъде в Мариупол се разчиства – поне така твърдят руските медии. В града празнуват победата над последните украински войници, които миналата седмица се предадоха. Кадрите от до голяма степен разрушения град внушават, че нормалността се завръща.

Кметът е напуснал града

По украинската телевизия кметът Вадим Бойченко опровергава това: „Канализацията е повредена, а в града все още живеят около стотина хиляди души. Лекари твърдят, че има опасност от инфекциозни болести като холера и дизентерия. За същото предупредиха и от ООН."

Бойченко обаче отдавна е напуснал града, а властта се упражнява от други. В началото на април неговите функции бяха иззети от бившия местен депутат Константин Ивашченко, който е бил член на проруската партия „Опозиционна платформа за живота". Главната прокуратура на Украйна го подозира в държавна измяна.

Идат руските паметници

Новите властимащи подготвят поставянето на паметници, включително се работи върху алея със засадени ели – в памет на загиналите за „освобождението" на града, както руската страна нарича окупацията. Русия дойде, за да остане, заяви в началото на май лидерът на сепаратистите Денис Пушилин. Сега започвало разминирането на пристанището, възстановяването на разрушените жилища, а Мариупол щял да стане курортно селище.

Украинският военен експерт Олег Жданов обаче искрено се съмнява в това: „Щом ще възстановяват града, значи трябва да осигурят средства от руския бюджет. Въпросът е кой ще управлява тези финансови потоци. Кадиров, разбира се. Това всъщност е почит към Кадиров за това, че неговите бойци участват във войната срещу Украйна."

Примерът Грозни

Според данни на британското разузнаване чеченските части в Мариупол са били ръководени от братовчед на чеченския лидер Кадиров. Самият Кадиров заяви, че при възстановяването ще бъде използван опитът, натрупан след втората война в Чечения.

Тогава столицата Грозни беше почти напълно разрушена от руските войски. А това не е особено добър знак за Мариупол, твърди Жданов. Защото и до днес в Грозни е възстановен само центърът, докато останалите части на града продължават да са в руини."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
3
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
Върху всяка разпарчетосана сграда, паметник на Вова Путин.
212
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам да се бият с хъс, като гледам се предават постоянно, най вече през последната седмица
211
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има партизани защото не им се мре за богаташчетата и далавераджиите в киев. И при едните и при другите все бедност. Колко оръжие им дадоха и пак нямат. Няма да се учудя ако са го препродали по стара славянка традиция
210
0
 
3
 
! Отговори
Партизанин преди 1 година
Когато укронацисти станат партизани, и терористите треперят.
209
11
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа какъв друг избор имат! Руснаците ринаха града изтрепаха десетки хиляди, сега щели да го строят! Еми как ви се вижда дали ако убият моята майка баща дете и още и още ще съм съгласен този дето ги е изнасилил и убил да ме ръководи!? еми афганистан ай! Така, че руснаците тепърва ги чака една истинска партизанска война в окупираните територии! Също както с талибаните в афганистан! мдам! Инак другата война си я загубиха преди 2 месеца още!
208
8
 
15
 
! Отговори
до230пияница мистик преди 1 година
Не се плашой укрите спешно сменят държавния флаг става СНЕЖНО БЯЛ.... Изпробваха го елитните азовци, които ги евакуираха да строят комунизЪма... А сега са подготвени в Донбас още десетки хиляди строители на тоя комунизъм!!!!
207
2
 
9
 
! Отговори
И кво ви пука преди 1 година
Това си е грижа на ПУТИН...
206
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ РАЗРУШЕН ГРАДЪТ,ПЪК ПОЛОВИНАТА ЖИТЕЛИ СА СИ ТАМ, ВЪВ БГ СЕЛАТА НЕ СА РАЗРУШЕНИ ПЪК НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ЖИВЕЕ ВЪВ ТЯХ.
205
5
 
14
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
ХА ХА ХА ! Тъпите еврои ди о ти купуваха химия и метали от украина а сега ще ги купуват от РУСИЯ, искт-не искат!!! И не само тях, ами и всичко останало опт което се нуждае евроикономиката! По този начин ще смажат руската икономика и ще поробят руснаците, а рублата ще я купуват по 10 еврака! Късмет евродебили!
204
14
 
17
 
! Отговори
Избиват ти близките, преди 1 година
разрушават ти дома, и ти дават картофи и плодове. На това му викам аз освобождение!
203
14
 
24
 
! Отговори
ОКУПАТОРИ са преди 1 година
украинците!!!! Територията на Донбас не е украинска!!!
202
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В германските медии се усеща реваншизъм и омраза към русия.
201
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората няма къде да живеят,но ще имат паметници. Руска работа
200
24
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Един военен стратег беше казал, че е лесно да влезеш в една крепост. Трудното е да я задържиш! Като гледам украинците с какъв хъс се бият за Родината си, някак си направо не ми се вярва да оставят така нещата. На боярищниците ще им е нужно засилено военно присъствие и то за десетилетия наред в завзетите градове, защото ще започнат атентати срещу войските им, партизанска война, изобщо ще са нужни адски много пари и свежо месо за отстрел, за да задържат градовете
199
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пленниците ще го възстановят!
198
12
 
28
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
В момента сапьори почистват Азовстал от украински мини. На всяка крачка - мина. Използват и специален танк, който не се поврежда от мините. Повече от 1 000 противопехотни мини са заровени на територията на завода, която била... 14 квадратни километра! Представяте ли си? А в подземията - в момента изваждат тонове боеприпаси, картечни ленти, неизстреляни снаряди... Още неща ще излязат от подземието. Тези 2500 души, всичките яки здрави момчета, не са гладували. Показаха ги. Татуирани, наперени.
197
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, финансово Путин ще набута Росията два пъти с тази война. А избитите войничета - майната им.
196
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем пишете, че градът бил разрушен, хем бившият украински кмет твърди, че в града все още живеят около сто хиляди души. Как става тази работа, къде живеят, ако не по домовете си? Колко пък да е разрушен градът тогава?!
195
8
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
"Разрушенията са добри за строителните компании понеже ще се почне след войната масово да се строи и това ще надигне икономиката на завзетата страна."Както нашата в ерата на соца ли?
194
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разрушенията са добри за строителните компании понеже ще се почне след войната масово да се строи и това ще надигне икономиката на завзетата страна.