Затворник от "Оленивка": Убитите "азовци" може вече да са били трупове

Руска атака изгори живи украински военопленници
17 авг 2022 21:05, Нели Христова
158
Затворник от "Оленивка": Убитите "азовци" може вече да са били трупове
Снимка: БГНЕС

Писъци на измъчвани войници, препълнени килии, нечовешки условия, режим на сплашване и убийства. Неядлива каша, никаква комуникация с външния свят и дни, отбелязани на ръчно избработен календар, изписан върху кутия чай.

Според затворник, който е бил там, това са условията в "Оленивка" - прословутия център за задържане край Донецк, където десетки украински войници изгоряха до смърт в ужасяващ епизод в края на миналия месец, докато бяха в руски плен.

Анна Ворошева, 45-годишна украинска предприемачка, разказа пред Observer за мъчителното си време в затвора. Тя прекарва 100 дни в "Оленовка", след като била задържана в средата на март на контролно-пропускателен пункт, управляван от проруската Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна.

Ворошева се опитвала да достави хуманитарна помощ до Мариупол, нейния роден град, който руската армия беше обсадила. Сепаратистите я арестували и отвели с претъпкан полицейски микробус до затвора, където била държана до началото на юли по обвинения в "тероризъм".

Сега, възстановявайки се във Франция, Ворошева казва, че няма съмнение, че Русия "цинично и умишлено" е убила украински военнопленници. "Говорим за абсолютно зло", казва тя.

Затворът бе взривен на 29 юли при мистериозна и опустошителна експлозия. Москва твърди, че Украйна е убила военопленниците с американска ракета с прецизно насочване Химарс. Сателитни изображения и независим анализ обаче предполагат, че те са били погубени от мощна бомба, взривена от вътрешността на сградата.

Според Русия 53 затворници са били убити и 75 ранени. Украйна не успя да потвърди тези данни и призова за разследване. Жертвите са членове на батальон "Азов". До капитулацията си през май те защитаваха завода за стомана "Азовстал в Мариупол", криейки се в подземните тунели.

Ден преди взрива те бяха преместени в отделна зона в промишлената зона на лагера, на известно разстояние от мръсния двуетажен бетонен блок, където Ворошева споделяла килия с други жени затворници. Видео, показано по руската държавна телевизия, разкрива овъглени тела и усукани метални двуетажни легла.

"Русия не искаше те да останат живи. Сигурна съм, че някои от "убитите" при експлозията вече са били трупове. Това беше удобен начин да се обясни фактът, че са били измъчвани до смърт", каза тя.

Мъжете затворници редовно са извеждани от килиите си, бити, след което отново са затваряни. "Чухвахме виковете им", казва тя. "Те пускаха силна музика, за да прикрият писъците. Изтезанията се случваха през цялото време. Следователите се шегуваха за това и питаха затворниците: "Какво стана с лицето ти?“ Войникът отговаряше: "Паднах" и те се смееха."

"Това беше демонстрация на сила. Затворниците разбираха, че всичко може да им се случи, че лесно могат да бъдат убити", твърди Ворошева. Малка част от "азовците" били заловени преди масовото предаване през май.

Ворошева казва, че има постоянен трафик около "Оленивка", известна като поправителна колония № 120. Бивше съветско техническо училище, то е превърнато през 80-те години в затвор, а по-късно е изоставено. ДНР започнало да го използва по-рано тази година за настаняване на вражески цивилни.

Пленници пристигат и заминават всеки ден в лагера, на 20 километра югозападно от окупирания Донецк, твърди Ворошева пред Observer. Около 2500 души са държани там, като цифрата понякога достига до 3500-4000, изчисли тя. Няма течаща вода, нито електричество.

Атмосферата се променила, когато сутринта на 17 май около 2000 бойци от Азов бяха докарани с автобуси, споделя тя. "Бяха издигнати руски знамена и свалени цветовете на ДНР. Първоначално пазачите бяха предпазливи към новите затворници. По-късно те говориха открито как ще ги малтретират и унижават", казва Ворошева.

"Често ни наричаха нацисти и терористи. Една от жените в килията ми беше медик от "Азовстал". Тя беше бременна. Попитах дали мога да й дам моята дажба храна. Казаха ми: "Не, тя е убиец". Единственият въпрос, който ми задаваха, беше: "Познаваш ли войници от Азов?".

Условията за затворничките били мрачни. Тя разказва, че жените не са били измъчвани, но са получавали малко храна – 50 г хляб за вечеря и понякога каша. "Беше подходяща за прасета", казва тя. Ворошева подозира, че началникът на затвора е източил парите, отпуснати за храна. Тоалетните са били препълнени и на жените не са давани хигиенни продукти. Килиите били толкова пренаселени, че те спели на смени. "Беше трудно. Хората плачеха, притеснени за децата и семействата си." Попитана дали охраната някога е проявила съчувствие, тя каза, че анонимен човек веднъж им е оставил бутилка шампоан.

Според Ворошева персоналът на лагера е бил с промити мозъци от руската пропаганда и е смятал украинците за нацисти. Някои били местни селяни. "Те ни обвиниха, че животът им е ужасен. Бяха като алкохолик, който казва, че пие водка, защото жена му не е добра. Философията е: "Всичко е ужасно за нас, така че всичко трябва да е ужасно за вас". Всичко е много комунистическо."

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече експлозията "умишлено руско военно престъпление и умишлено масово убийство на украински военнопленници". Миналата седмица неговата служба и министерството на отбраната на Украйна предоставиха подробности за улики, които според тях сочат, че вината е на Кремъл.

Позовавайки се на сателитни изображения, телефонни прихващания и разузнавателни данни, те казаха, че руски наемници от групата Вагнер са извършили убийствата в сътрудничество с шпионската агенция на Владимир Путин - ФСБ. Те посочват факта, че няколко дни преди взрива в колонията са изкопани редица гробове.

Операцията е одобрена на "най-високо ниво" в Москва, твърдят те. "Русия не е демокрация. Диктаторът е лично отговорен за всичко, независимо дали става дума за MH17, Буча или Оленивка", каза един източник от разузнаването. "Въпросът е кога Путин ще признае зверствата си."

Една от версиите за събитията, които се проучват от Киев, е, че взривът може да е резултат от вътрешноведомствено съперничество между крилата на руското военно разузнаване ФСБ и ГРУ. Източници предполагат, че ГРУ е договорило предаването на "Азовстал" с колегата си от украинската армия – сделка, която ФСБ може да е искала да развали.

Войниците трябваше да бъдат защитени от гаранции, дадени от Русия на ООН и Международния комитет на Червения кръст, че задържаните от Азов ще бъдат третирани правилно. След взрива руснаците отказват да дадат достъп на международни представители до мястото.

Ворошева казва, че Червения кръст е допуснат в лагера през май. По думите й руснаците са отвели посетителите в специално ремонтирана стая и не са им позволили да говорят самостоятелно със затворниците. "Беше шоу", казва тя. "Помолиха ни да посочим размера на дрехите си и ни казаха, че Червеният кръст ще раздаде нещо. Нищо не достигна до нас."

Други задържани потвърдиха версията на Ворошева за събитията и казаха, че азовските войници са били третирани по-зле от цивилните. Дмитрий Бодров, 32-годишен доброволец, твърди пред Wall Street Journal, че охраната е отвеждала всеки, когото са подозирали в лошо поведение, в специална дисциплинарна част на лагера за побой.

Те излязали от там накуцвайки и стенейки. Някои пленници били принудени да пълзят обратно до килиите си. Друг затворник, Станислав Хлушков, казва, че затворник, който редовно е бил бит, е намерен мъртъв. Санитарите сложили чаршаф върху главата му, натоварили го в микробус на моргата и казали на съкилийниците му, че се е "самоубил".

Ворошева била освободена на 4 юли. Тя споделя, че това е "чудо". "Охранителите прочетоха имената на тези, които ще бъдат освободени. Всички слушаха мълчаливо. Сърцето ми подскочи, когато чух името си. Опаковах си нещата, но не празнувах. Имаше случаи, когато хора бяха в списъка, излязоха, но след това се върнаха."

Тя добавя: "Хората, които управляват лагера, представляват най-лошите аспекти на Съветския съюз. Можеха да се държат добре само ако си мислеха, че никой не ги гледа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо тия протестърки са със жилетки. Кога е правена снимката.
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нелу *** не разбра ли че такива стстии ви доксрват до момента Гузен негонен бяга, кой ли ти вярва на измислици те
89
4
 
6
 
! Отговори
Марк Рюте преди 1 година
Лъжата в политиката не е трях! - евроатлантическа ценност. А урките лъжат повече и от учителите си в ЦРУ.
88
11
 
5
 
! Отговори
Бай Дъни Яко преди 1 година
До анонимен 93.Абе анонимче.Ако нахалника комшия ти влезне в двора или го риташ в топките,или го каниш в спалнята,сипваш му ракийка,жената слага шопска салатка и натам знаеш-ха добре дошъл комшу.Не си слагай запалена руска пиратка под опашката.45 година седяхме върху запалена руска пиратка.И 1989 година тя така гръмна че изчезна и Н.Р.Б и С.С.С.Р.Голям гръм,голяма разруха.Бягай от Русия далеко Пази си задната част.Украинците са си дома,с предимство.
87
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е върховна простотия.
86
9
 
17
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Тая партенка е от типа "утре може и да вали, а може и да не вали". Добрият у$раинец е калибрования усраинец.
85
5
 
17
 
! Отговори
Просто парче преди 1 година
До Алтерниращ веганистПич, Украйна не невинна, както постоянно ни набиват в главите. А на война всички убиват.
84
0
 
9
 
! Отговори
456 преди 1 година
ВСЕКИ ВОЙН ТРЯБВА ДА СЛЕДВА ЯПОНСКИЯ МОДЕЛ ЗА БОЙ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА...ДА ТЕ ПЛЕНЯТ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО УНИЖЕНИЕ...ЗАТОВА СЕ БИЕШ ДО СМЪРТ....АЗОВЦИТЕ ОТ АЗОВСТАЛ НАПРАВИХА ТАЗИ ГРЕШКА...СЕГА ГИ КОЛЯТ КАТ ПРАСЕТА......
83
5
 
7
 
! Отговори
До Алтерниращ вегани преди 1 година
И също много разпространеното "украинците сами се избиват". Промити мозъци .
82
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То защото изтезания на руски военнопленици в украинските лагери няма въобще! Самите украинци се хвалят как ги стрелят в краката още преди да ги натикат в лагера. А там какво става ви е бедна фантазията. Но разбира се, доктрината е да се говори само за руските престъпления, а украинците са едни такива ангелчета и херувимчета...
81
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как в клиповете се вижда отворите на проникналите боеприпаси от западна посока, т.е. от територията контролирана от Украйна. Или руските ракети се изстрелват от изток и правят няколко пируета във въздуха за да проникнат от запад?То по тази логика всички удари по Одеса, Харков, Николаев и т.н. са извършени от украинската армия за да обвинят Русия. Наистина всеки ден все по-големи глупости и евтина пропаганда се представя в този сайт...
80
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен до Иво преди 1 година
И кой тогава ги обстреля ? Само не ми казвай, че са руските сили то е същото като Запорожката АЕЦ, руските сили контролират централата дори разположиха ПВО и според укрите Русия я обстрелва. Според тъпите Укри излиза, че Руснаците сами се обстрелват и сами си свалят ракетите. Същото е и с този лагер взеха ги в плен разходиха ги на няколко километра настаниха ги и после бам. Ама ставате смешни с твърденията си.
79
17
 
8
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 година
Масовия българин е мноо просто парче. И като на всяко мноо пpосто парче е много лесно да се налеят най-безсмислените лъжи и пропаганда. "Торнадо", "нацистите от азов", "уатабаут гуантанамо?", "фашисткия режим на зеленски", и подобни дивoтии оправдаващи руските престъпления. Само преди шест месеца същото мноо пpосто българско паpче пишеше за "ваксините убиват" и "ковид нема".
78
17
 
5
 
! Отговори
Иво преди 1 година
До АнонименГлупости говориш. Гледал ли си разследването от специалисти по оръжия? Руснаците твърдяха, че това били снаряди на HIMARS, които изобщо не правят подобни щети и овъгляване на тела.Всички специалисти казаха, че това са използвани малки термобарични снаряди. Изтезанията в подобни затвори не искам да ги коментирам.
77
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха "героите" от Азов бяха изпепелени от Украинската армия тези нещастници укрите дори не зачитат идолите си. Укрите съвсем изпяркаха украинци избиха украинци и то не за първи път в този конфикт но отново за това Руснаците са им виновни. Мачкай Вова не ги жали тези фашисти.
76
6
 
16
 
! Отговори
Торнадо преди 1 година
Доста прилича на това, което са правили украинците от рота Торнадо. Убийства, изтезания, изнасилвания, грабежи и т.н. И те велики герои, като Азов.Най-много от ЛДНР да си връщат тъпкано
75
0
 
18
 
! Отговори
журнаглист преди 1 година
за неколко гривни повече....
74
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изчетох няколко реда е то няма такава простотия. Ами нали ВСУ обстреля този лагер с настанените от Азов. Боеприпасите които бяха намерени при обстрела бяха американски. Тази статия въобще не буди съжаление напротив още повече хората се отващават към това което прави фашисткия режим на Зеленски.
73
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашисти редят сълзи и сополи. Не им харесала кашата... А като избивахте вързаните руски войници ви беле весело. М ай на та ви!
72
25
 
7
 
! Отговори
путиноид преди 1 година
Защо никой от *** не отиде на живее в рая на земята путинландия? Явно са хора мазохисти, щом не искат по доброто за себе си и близките си.