В Украйна празнуват освобождаването на Херсон от руска окупация

„Много сме доволни, нашите войници са богове“
12 ное 2022 08:12, Елка Василева
362
 В Украйна празнуват освобождаването на Херсон от руска окупация
Снимка: архив, БГНЕС

Десетки жители на Херсон се събраха снощи на емблематичния Майдан в центъра на Киев, за да отпразнуват освобождаването на родния си град в Южна Украйна от руска окупация, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това са били първите сцени на народна радост в украинската столица след началото на войната преди близо девет месеца.

Още по темата
"Най-накрая моят град - там, където съм родена, където съм живяла през целия си живот - е свободен", не криеше радостта си Настя Степенска. 17-годишното момиче, изрисувало бузите си в цветовете на украинското знаме, се е включило в импровизирания празник заедно със свои приятели от Херсон.

"Когато (руснаците) дойдоха, настъпи ужас, не знаехме какво ще се случи на следващия ден, дали ще останем живи", разказа гимназистката, която твърди, че е в "шоково състояние". Тя уточни, че ще се върне в Херсон, "когато това ще бъде възможно и безопасно, скоро, надявам се".

В сряда Русия обяви, че ще се изтегли своите войски от десния бряг на река Днепър, включително от единствения украински областен център, който бе превзела след инвазията си в съседната страна на 24 февруари. Вчера украинската армия обяви, че е влязла в Херсон.

Веднага след това Киев, където от началото на войната обичайно цари мрачна тишина или вият сирените за въздушна тревога, стана сцена на празненства, по лицата на хората се появиха усмивки, по улиците започна да се чува музика, а шофьори - да надуват клаксоните.

"Няма думи, които да опишат колко сме щастливи - майка ми и баща ми и моята баба още са в Херсон", каза Володимир Бахненко.

Десетки жители на южния украински град, заминали в началото на руската окупация, се събраха спонтанно на Майдана с национални знамена. Хората отпразнуваха освобождението на Херсон с шампанско и националния химн.

"В началото на вярвах, мислех, че ще са необходими седмици, месеци (преди украинската армия да влезе в града)... а сега ги виждаме да пристигат в Херсон за един ден, това е най-добрата изненада", вълнува се 41-годишният Артьом Лукив, прегръщайки двете си деца и с украинското знаме в ръце. Мъжът каза, че когато научили за освобождаването на родния си град, тримата се разплакали.

Събралите се хора с възторжени викове отдадоха дължимото на украинските военни части, влезли в Херсон.

"Много сме доволни... нашите войници са богове... чакахме този момент девет месеца. Херсон принадлежи на Украйна и то завинаги", изрази увереност Артьом Лукив.
(БТА)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
10
 
8
 
! Отговори
МОГУЧАЯ БЕГУЧАЯ преди 1 година
Моста до Крим е ремонтиран....за отстъпление на путинските пълчища от Крим....СКОРО...
248
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо празнуващите са само десетки? За да станат поне стотици, нека украинците от Поморие и Варна да се върнат да празнуват и те в освободения им град. Те не са ли патриоти?
247
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Чий е Херсон Херсон както и цяла Окраина винаги са били руски защото са населени с руснаци.Херсон както и всички градове в Крим са построени от княз Потьомкин!!!Ама трябва да се чете история а не днес.бг!!!
246
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде да чуем оше веднъж ! Чий е Херсон ??
245
10
 
7
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Българин: *** отдолу да разбере, че резките обръщания не са препоръчителни, укронацистите могат да се секнат в кръста. Мобилизираната 300 хилядна армия вече започва да се включва в армейските части на фронта и всичко ще си дойде на мястото.
244
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Истината, догодина като се изнесат руснаците от Крим, какво ще пишеш тогава?
243
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
*** отдолу да разбере, че войната рязко се обърна в полза на украинците точно с пристигането на хаймарс. Потапяй се обратно.
242
7
 
7
 
! Отговори
Хаймърсите ги свалят преди 1 година
До До 279: Снарядите на Хаймърс руската ПВО ги сваля. Опитаха се с тях да обстрелват понтонният мост на Донбас, по който се изтегляха на източният бряг на Днепър руските части, но нито един снаряд не достигна до целта.
241
5
 
6
 
! Отговори
Нека се порадват преди 1 година
Да се порадват докато още могат. Град Геническ стана административен център на Херсонска област, властите на региона се преместиха тук, каза пред репортери Александър Фомин, представител на областната администрация. Сега целта на руската армия е Авдеевка. Оттам от години укронацистите обстрелват жилищни квартали в Донбас.
240
6
 
4
 
! Отговори
До 279 преди 1 година
МЕЧТАЙ СИ ДРУГАРЮ.....Мишените на източния бряг се маркират от хаймърсите.....почват огъня по руските пълчища....СКОРО
239
8
 
8
 
! Отговори
РЕЙГЪН АРТИСТА преди 1 година
Разби СССР.......Зеленски комика разбива....Русия
238
6
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
РУСИЯ ПОДАРЯВА ХЕРСОН И УКРАЙНА ПРИЗНАВА ,ЧЕ ДОНЕЦК И ЛУГАНСК И КРИМ ЗА РУСКА ТЕРИТОРИЯ---УКРАЙНА ПОДПИСВА МИРЕН ДОГОВОР С РУСИЯ И СЕ ОТКАЗВА ДА ВЛИЗА В НАТО----КРАЙ НА ВОЙНАТА -----ТАКА СА РЕШИЛИ САЩ И РУСИЯ , ХЕРСОН НЕ ВЛИЗАШЕ В СМЕТКИТЕ НА РУСИЯ И СЕГА Е ПОВОД ЗА ГОРДОСТ НА УКРАЙНА ЗА ДА НЕ Е УНИЖЕНА
237
6
 
3
 
! Отговори
БЕГУЧАЯ АРМИЯ преди 1 година
Се изнизва по терлици.......Идат като тигри, бягат като овци........Руските пълчища, руските московци
236
7
 
7
 
! Отговори
БОЙ ПО КАНЧЕТО преди 1 година
На руските окупатори....хората се радват че са освободени от путиновия кошмар....
235
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има има, особено в Донбас! Има клипчета в Мариупол как хората плачат че са ги освободили отНацитата АЗОВ!
234
5
 
8
 
! Отговори
До 267 преди 1 година
Руснаците бяха принудени да се оттеглят иначе щеше да стане като в Харрковска област , ако помнищ след загубите там се наложи мобилизация. Иначе за Херсон защо нямаше клипчета на хора с цветя посрещащи войски като идваха руснаците , как така са изпуснали тази възможност за пропаганда - нали уж нещо освобождаваха ват.ни.ките в Херсон
233
1
 
2
 
! Отговори
До 272 преди 1 година
Като си има предвид, чи в съветската армия е имало и милиони украинци защото Украйна е била част от СССР, не виждам за каква подигравка пишеш??
232
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското знаме още не е свалено от паметника на съветската армия. Украинците в София се подиграват с могучая...
231
5
 
8
 
! Отговори
МАКАК ТАКА преди 1 година
Нали великия ПУтИН го анексира? Това е Ружка територия??? Ей, тц тц тц. Бегучая Армия няма ли да защитава там нещо?
230
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почнаха да ме отегчават такива патриотични статии!