Руска атака унищожи една от най-големите електроцентрали в Украйна

ТЕЦ "Триполска" е била ударена многократно
Обновена: 11 апр 2024 22:06 | 11 апр 2024 22:00, Александър Попов
185

Масирана руска атака с ракети и дронове унищожи една от най-големите електроцентрали в Украйна и повреди други, съобщиха днес представители на украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията определя нападението като част от подновената руска кампания, насочена срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

ТЕЦ "Триполска", която е най-големият доставчик на енергия за Киевска, Черкаска и Житомиска област, е била ударена многократно, като са били унищожени трансформаторът, турбините и генераторите и централата е била обхваната от пламъци. Когато първият дрон се приближил, работниците се скрили в укритие и така спасили живота си, каза Андрий Хота, директор на държавната компания "Центренерго", която управлява централата.

Те наблюдавали как централата гори, обхваната от гъст дим и погълната от пламъци. "Ужасяващо е", казва Хота.

Часове по-късно спасителите все още разчистваха отломките.

Централата снабдяваше с електроенергия 3 милиона потребители, но никой от тях не остана без ток, тъй като мрежата успя да компенсира, доколкото по това време на годината нуждите са ниски. Все пак последиците от ударите може да се усетят през следващите месеци, тъй като през лятото се увеличава използването на климатици, отбелязва АП.

Най-малко 10 други удари през нощта повредиха енергийна инфраструктура в Харков - втория по големина град в Украйна. Министърът на външните работи Дмитро Кулеба съобщи, че повече от 200 000 души в региона са останали без ток.

Най-големият частен енергиен оператор в Украйна, ДТЕК, определи поредицата от удари като една от най-мощните атаки през тази година, а министърът на енергетиката Херман Халушченко заяви пред репортери, че става дума за "мащабна, мощна ракетна атака, която засегна много сериозно нашия енергиен сектор"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
13
 
! Отговори
Тука нещоооо преди 1 месец
Абе наркос Зеля щеше да изнася ефтин ток за Европа, кво се обърка?
94
2
 
11
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 месец
Долу ТЕЦовете! Браво на Путин че ги унищожава! Така няма да се налага да ги унищожаваме ние, както в България!
93
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денко им праща готова АЕЦ Белене.
92
1
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
У-КРАЙНА УСПЯ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА ЗАВИСИМОСТ!!! ВЧЕРА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ УНИЩОЖИ НАЙ ГОЛЯМАТА ТЕЦ НА ТЕРИТОРИЯТА НА У-КРАЙНА , ПОСТРОЕНА ОТ ГАДНИТЕ РУСКИ ИНЖЕНЕРИ ПРЕЗ 1973 ГОДИНА !!! НЕКА ИМ Е ГАДНО НА РУСНАЦИТЕ !!!
91
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТЕЦ "Триполска" 1 800 МВт, която е най-големият доставчик на енергия за Киевска, Черкаска и Житомиска област, е била ударена с най-новата руска крилата ракета Х-69, която е по-страшна от "Кинжал".
90
0
 
18
 
! Отговори
Дидо преди 1 месец
Aмерика се подигра с Украйна. Само със статус чета в социалните мрежи не става. Хората започнаха да се усещат че Америка иска да победи Русия без директен сблъсък.
89
23
 
3
 
! Отговори
Руските гейове преди 1 месец
Разрушават цивилна инфраструктура,престъпници.
88
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз като ви казвах че русия ги щади и действа много внимателно вие не вярвахте продължавам да твърдя че русия все още не ги е почнала
87
1
 
15
 
! Отговори
Ами същото се иска преди 1 месец
Ами и Путин иска същото бре...демокрадци!!! Говорителя на НАТО, Джейми Шей, от 25 май 1999 г. - отговор на въпроса защо силите на Алианса масово лишават Югославия от електричество и водоснабдяване"За съжаление системите за командване и контрол също зависят от електричеството. Ако Милошевич наистина иска гражданите му да имат вода и електричество, всичко, което трябва да направи, е да приеме условията на НАТО, и ние ще спрем тази кампания. Докато той не направи това, ние ще продължим да атакуваме цели, които снабдяват неговата армия с електричество. Ако това има последствия за населен
86
3
 
5
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
А бе,братя русофили,какво го направихте тоя анонимен "евроатлантически патър"?Плюе и кълне като побъркан.И при мен се опита да "кацне",ама се "обиди" и каза,че повече няма да ми чете коментарите.Избягал е сигурно при вас,ама явно от "трън та на глог".Нейсе.Отивам да си лягам.Вече не е интересно.
85
5
 
18
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Де да беше само една.Както се изрази един популярен руски коментатор:"на Украйна и останаха топло и електроцентрали колкото за още два,три прильота(въздушни удара)"!
84
3
 
17
 
! Отговори
Военен експерт преди 1 месец
Украйна е като опитно зaйче. САЩ и Русия там си тестват оръжията.
83
5
 
19
 
! Отговори
Курбан по случая преди 1 месец
Сто Ягнита сме подготвили, отбрани родолюбци! И хиляда литра вино. И по Гергьовден плануваме мощен курбан. Ще пием за здравето на бай Вова и на Червената Армия! Дордето свят светува, да порят нациста! Амин!
82
9
 
20
 
! Отговори
Започна се преди 1 месец
Броени дни ни делят от началото на масирана офанзива. Всичко от левия бряг на Днепър минава в Руски ръце. После следва Одеса и Транснистрия.
81
11
 
21
 
! Отговори
РАЗБРАХТЕ ЛИ БЕ преди 1 месец
Разбрахте ли евроатлантичета. Майка Русия най-после реши, че се налага да изключи Украйна от щепсела. Ударите по ТЕЦ-овете го показаха. Милиони са без ток. Скоро офанзивата започва. А ЗАПОЧНЕ ЛИ, НЯМА ДА СПРЕ. ВИЕ ЩЕ СТЕ В РОЛЯТА НА БЕЗМЪЛВНИ ЗРИТЕЛИ
80
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Троловете са получили заплатите си по-рано този месец. Каква невероятна радост и възторг! Юни, когато им вдигнат цената на тока без да сме във война ще смятат по колко часа на ден да си пускат климатиците вкъщи. Виновни ще са ЕС, САЩ, Путин и т.н. Нищо, че всички големи частни електроцентрали (особено ВЕЦ и фотоволтаичните) в България са собственост на ченгета и семейства на бивши червени партийци от кариерата.
79
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кримския мост отиде...
78
3
 
22
 
! Отговори
Бай Тодор преди 1 месец
това, което СССР построи вече над 2 години, дори с НАТОвси Ракети - не могат да го Разрушат!
77
4
 
25
 
! Отговори
Украйна е Вече преди 1 месец
може би в 13-ти Век, а просто скоро ще е Равна Земя! Колко е Убаво да Имаш за Приятел - САЩ и ЮдейСемитите Вистория Нюланд, Грийнберг и Блинкън!
76
3
 
14
 
! Отговори
Имат вече отпуснати преди 1 месец
пари от сената на САЩ могат да си купуват ток на кредит ако доларите още не са преведени!