Турският външен министър реагира по казуса с компенсациите

Да избягваме изявления, които вредят на двустранните отношения, смята той
5 яну 2010 22:03,
224
Турският външен министър реагира по казуса с компенсациите
Ахмед Давутоглу. Снимка: БГНЕС

По време на брифинг турският външен министър Ахмед Давутоглу направи изявление във връзка с новините, че България се готви да поиска от Турция да изплати обезщетение в размер на 10 милиарда долара за имотите на тракийските българи и че е поставила този въпрос като условие за одобряване на членството й в ЕС.Това съобщи във вторник радио Гласът на Турция.

Още по темата

Давутоглу е казал, че не намира за правилно турско-българските отношения да се поставят на дискусии въз основа на новини в пресата и съобщи, че до момента не са получили от София официално изявление по въпроса.

Давутоглу подчертал също така, че събитията не са протекли под формата на едностранно преселване и че от България в Турция са се преселили над 2 милиона души.

Давутоглу каза, че Турция винаги е проявявала готовност за сътрудничество по този въпрос и че трябва да се избягват изявления, които ще навредят на двустранните отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
информиран преди 14 години
До130 Питайте г-нКостов като бивш Министър-Председател при посещението му през 1999г.в Турция.Тази злоба вие е ненужна.ЧНГ бъдете живи и здрави.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти очевидец ли си или цитираш анадолски източници????
120
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 14 години
Ми айде да ги дава и да приключва въпроса, с толкова пари можем да си изплатим външния дълг примерно...
119
0
 
0
 
! Отговори
КРУМ преди 14 години
Според договореностите между България и южната ни съседка през миналия век,в двете страни няма етнически малцинства, макар, че и в Турция по това време живеят няколкостотин хиляди българи, и в България също има граждани от турски произход.За разлика от некадърния възродителен процес на бай Тошо,Турция успешно наложи постепенна смяна на имената в течение на няколко десетилетия на българите там. Нещо повече-след това започва да води агресивна и шовинистична политика по отношение на страната ни.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
TR ako reshi ste gidade,no kakvo ste stane posle?? s4upenata vaza poje da se zalepi no ostava neizpolzvaema...proruska...
117
0
 
0
 
! Отговори
12345 преди 14 години
До hahaha: ***, за това говорим(ама трябва да имаш интелигентен човек пред себе си) - на кого каква му е била инициативата в действията? Та кой е тръгнал да "асимилира" българското население, е ясно. Защото тя Турция е богата от крадене през вековете от другите държави. Само дето умеете "протокола и етикета" - умеете да се държите добре, но съм сигурен, че бихте ни изколили при първа възможност, за да ни вземете територията.
116
0
 
0
 
! Отговори
111 преди 14 години
Преди 20 години България се опита да се прочисти от турската ***, за съжаление неуспешно. А относно парите, щом като са нищо за ТР тия пари да ги дават и да приключваме.
115
0
 
0
 
! Отговори
12345 преди 14 години
ИЗВИНЕТЕ МЕ, ДОЛУ СЪМ НАПИСАЛ КОМЕНТАРА КЪМ 134. ГРЕШКАТА Е МОЯ - КОМЕНТАРЪТ Е ЗА 132.
114
0
 
0
 
! Отговори
xaxaxa преди 14 години
а ти колко си ***... Не в българската кръв има турска, а в турската има българска. През тези пет века когато турчин е взимал българка - децата им са били турци, а не българи... А българите не са взимали туркини... Също да броиме и кръвният данък, еничарите ... потурчените българи и т.н...Ако имаш достатъчно мозъчни клетки и осъзнаеш горните неща, ще разбереш, че в турците тече и българска кръв, а не в българите турска... *** ; )
113
0
 
0
 
! Отговори
12345 преди 14 години
Аз нямам време колкото 134 да пиша толкова емоционални неща, които не отричам, че сигурно са верни. Но искам да попитам - аз в България имам 780 кв.м. земед.земя, а в Турция - в района на Люлебургаз имам около 300 дка невъзстановена,естествено. Нали когато българските турци решиха и се върнаха от Турция след 1989-90год. България веднага се погрижи да ги обезщети по някакъв възможен начин? Защо тогава турците сега реват и се вайкат, когато ние сега искаме същия жест към нас?
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
kolko jalko... kakvi gadni komentari.pokazvate si prostotiyata i al4nostta.kakvo sa tezi pari za Turciya????nishto! s tyah dali ste stanete po-bogati? a kakvo ste stane posle?? pomislete za tova...Bulgariya predi 20 godini napravi edna golqma geska sega e na praga da q povtori.20 godini ne im stigna da se opravqt sega otnovo ste nastipi KRİZA
111
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 14 години
"ПРИВЕТ ЕВРОПЕЙЦИ- НО ПЪРВО СИ ИЗМИЙТЕ РЪЦЕТЕ, ИМА СЛЕДИ ОТ ЧОВЕШКА КРЪВ"Следи от човешка кръв има по ваще турки ръце. По нашите има следи от турска кръв, а не от човешка. Турците не са хора, а вредители и изтребването им е акт на хуманизъм.
110
0
 
0
 
! Отговори
КРУМ преди 14 години
Ей ***, този сценарий описван от тебе съществува само в болната ти ИЗРОДСКА чутура. Заради такива като тебе ще се влошава положението за т.н. "турско"малцинство в страната ни
109
0
 
0
 
! Отговори
izselnika преди 14 години
По-възрастните между нас още потръпват, като си спомнят речта на др. Тодор Живков по радиото и телевизията на 29 май 1989 г. и последвалата я огромна спонтанна манифестация на трудещите се пред турското посолство на 31 май. Живков призова тези, които не искат повече да живеят в България, да я напуснат, а многохилядната тълпа крещеше лозунги за съд над родоотстъпниците и предателите, т.е. на дисидентите от Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, които на 10 май успяват да предадат специална декларация с осъждане на т.нар. възродителен процес и с искане за пълно възстановяване не само на отнетите имена, но и на всички права на възродените български турци.Така започна едно от най-големите в историята на Европа след Втората световна война принудително изселване на хора от родните им места. От 3 юни до 21 август 1989 г. около 360 хиляди души бягат от родината си, натоварили на автомобилите си всичкия багаж, който може да се извози с кола. Мъже и жени, бебета, деца и старци задръстват в многокилометрови колони пътя към Капитан Андреево в опит да спасят себе си и семействата си от безграничното унижение на възродителния процес. Известно е, че общо не по-малко от 800 хиляди души тогава са подали заявления за издаване на задгранични паспорти и ако българо-турската граница не бе затворена на 21 август, може със сигурност да се предположи, че у нас щяха да останат само тези наши турски съграждани, които поради непреодолими (болест, престарялост, липса на роднини в Турция и т.н.) причини биха останали в България.Това, което масовият българин не узна тогава, бе непосредственият повод за отчаяните мерки на комунистическия режим, огласени от Живков на 29 май. Властта грижливо пазеше в тайна вълната от масови митинги, стачки, гладни стачки, шествия, приемане на петиции, обхванала най-вече североизточните райони на страната, населени с компактно турско население. Носеха се, разбира се, слухове за тези майски събития от 19 до 25 май, но никой тогава не знаеше, че нелегалните организации като Демократична лига за правата на човека на Мустафа Юмер, междувременно изгонен в Турция на 9 май, са успели да организират едно невиждано през цялата дотогавашна 45-годишна история на комунизма у нас протестно движение, което вече нито режимът, нито Държавна сигурност можеха да спрат другояче освен чрез масово кръвопролитие и затова броят на майските жертви бе сведен само до 7-10 души
108
0
 
0
 
! Отговори
izselnika преди 14 години
.....Бащата, Мустафа Иляз Али, умира на 26 декември 1984 г. Прострелян. По това време вече е поставено началото на т.нар. възродителен процес. Из селата в околността обикалят милиционери и местни деятели на БКП и сменят имената на българските турци.На 26 декември селяните от Груево виждат наближаващите военни коли.От пожарната кола пускат към живата верига вода, в която има пясък. Баретите стрелят кой във въздуха, кой на месо. Трима от селяните се търкулват ранени в канавката. Военните викат линейка и ги прибират. Мустафа Иляз е един от тях. Предполага се, че починал още в линейката. Военният лекар, който го преглежда, казва, че е прострелян.Семейството получава дрехите риза и елече, прогизнали от кръв и с дупки от шуми. В смъртния акт обаче е отбелязано, че причина за смъртта е кръвоизлив в корема. Толкоз. Свидетелските показания на лекаря и съседите не се приемат. И до днес това положение не е променено. Убиецът най-вероятно е пенсионер от пожарната, на който така и никога никой няма да потърси сметка, смята синът.На същия 26-и декември най-отпред в редицата е и тогава 26-годишната Хюсние Реджеп Исмаил. Ранена е в лявата ръка до лакътя. Припада. Съседи я отнасят в близката сушилня за тютюн и я скриват.Четири години Хюсние не може да движи пръстите на ръката си. Изпитва силни болки. Решава да отиде на преглед в София. Местният лекар я предупреждава, че няма да я приемат. Хюсние е намислила хитрост, че ще ги излъже, като каже, че се е набучила на арматурно желязо. Когато в клиниката в Горна баня обаче правят снимката, лекарят разбира, че травмата е от шум и отказва да я лекува. Да се заеме с ръката й се съгласява доктор от Варна, но чак през 1990 г.Мюмюн Мустафа Ахад е ученик от село Равен. Приятелите му тръгват към демонстрацията в Момчилград, и той с тях. Не знаех, че е там. Но цял ден ми беше напрегнато разказва днес баща му Мустафа Ахад. Бях на кошарите при овцете. Като не се прибра, тръгнах да го търся по роднините по другите села. Накрая отидох в болницата в Момчилград. Цял ден крият какво се е случило с Мюмюн. Накрая хората му казват, че е застрелян в градската градина през деня. Ден преди да навърши 16 години. На втория ден от болницата дават на родителите смъртен акт, в който пише, че Мюмюн е починал от сърдечен удар. Всички са видели убиеца военен старшина. Мустафа Ахад иска да го съди, но заплашват свидетелите и те се отказват да свидетелстват. Погребението става набързо, малко хора идват, сплашени са.В село Бенковски е построена поредната чешма, поставени са големи паметни плочи. И тук през декември 1984 г. е имало кървави сблъсъци. В тях загива малката Тюркан, момиченце на година и половина.Из ``Кръвта от 1984 г. или защо в Момчилград има шведски граждани14 Май 2008 Жанина Драгостинова ПРИВЕТ ЕВРОПЕЙЦИ- НО ПЪРВО СИ ИЗМИЙТЕ РЪЦЕТЕ, ИМА СЛЕДИ ОТ ЧОВЕШКА КРЪВ
107
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 14 години
"Не сте избран да тровите междусъседските отношения.Първо с Македония а сега с Турция."Кой точно трови отношенията с тия тъй обичащи България страни незнам, но май не сме ние :)))
106
0
 
0
 
! Отговори
До 130 преди 14 години
Евалла! Къде са тия 99 (деветдесет и девет) декара в най-скъпия квартал на Истамбул ,да си опъна палатката на тях, щото са на българската държава? това ще да е някой парцел с размерите на Фатих,Лалели и още 1-2 квартала наоколо!
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бих им ги опростил, ама няма как! Подписан е международен договор, парафиран е от Великите сили, налага се да си платят дължимото!!!! Дянков да изчисли лихвите!
104
0
 
0
 
! Отговори
информиран преди 14 години
г-нБожидар Димитров като МИНИСТЪР знае ли че имаме подарена от Турското правителство 99декара земя в най скъпия квартал в Истамбул за да си построим Български културен информационен център.Кога ще построите този център г-н Министър.Не сте избран да тровите междусъседските отношения.Първо с Македония а сега с Турция.
103
0
 
0
 
! Отговори
ЧЕТАК преди 14 години
***!!!!