За първи път от 14 г.: Отряд разстреля затворник в Юта

Рони Лий Гарднър чакаше изпълнение на присъдата от 25 години
18 юни 2010 10:22,
246

Последната снимка на Рони Лий Гарднър, с която медиите разполагат - от 2008 година. Снимка: БГНЕС 

Американски затворник, осъден на смърт, бе разстрелян в Юта, в първата подобна екзекуция от 14 години насам, съобщи ВВС.

Рони Лий Гарднър, който 25 години чакаше изпълнението на присъдата си, почина малко след 12 часа тази нощ местно време (6 часа сутринта по Гринуич). Разстрелът стана факт малко след като и последното обжалване, подадено от адвоката на осъдения, бе отхвърлено.

49-годишният Гарднър е избрал точно разстрела за изпълнение на присъдата си преди този метод да бъде забранен от щата Юта през 2004 година.

От 1976 година насам той е едва третият човек, убиван по този начин в изпълнение на смъртна присъда.

Гарднър е осъден през 1985 година, след като застрелял адвокат. Случката се разиграла в съдебната зала, където срещу него вървяло друго дело за убийство.

Часове преди планираната екзекуция, Върховният съд на САЩ – най-високопоставеният в страната, отхвърли последното обжалване на Гарднър.

Губернаторът на Юта Гари Хърбърт също отхвърли молбата за отлагане на изпълнението на присъдата. Аргументът му беше, че адвокатите на осъдения не разполагат с нищо ново, което да представят пред съда.

 Във вторник Гардър е изял последната си вечеря: пържола, омар, ябълков пай, ванилов сладолед и чаша 7-up, след което започнал 48-часов пост.

Още по темата

Екзекуцията е извършена от отряд от петима мъже. Четири от пушките са били заредени с истински патрони, а петата е била с халосни, така че нито един от стрелците не знае чии са били фаталните изстрели. 

Гарднър е бил сложен на черен метален стол, завързан и с качулка на главата. На гърдите му е имало мишена, а преди изстрелите е имал възможност да каже нещо за последно.

Осъдените на смърт в Юта от десетилетия имат възможност да изберат как точно да бъдат умъртвени. Властите обаче забраниха разстрела през 2004 година и стандартен начин за изпълнение на екзекуция стана инжекцията. Методът обаче важи за затворниците, осъдени преди 2004 година, които са избрали точно разстрела. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако се направи банкет по комунистически също както нашите бивши комунистически водачи правеха по онова време без знанието на простият български народ всички в този сайт са готови да ги разтрелят.
225
1
 
8
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Той не " излежава " 25 г. присъда, а е чакал изпълнението на смъртно наказание. Това 25 годишно чакане е по негово желание - той е обжалвал сигурно 10-на пъти / колкото позволява закона/, адвокатите му са връщали делото за преразглеждане и т.н. До последно се е надявал да се оттърве, затова се е проточило толкова. Ако не беше обжалвал и усуквал, наказанието му щеше да бъде изпълнено много отдавна.
224
7
 
0
 
! Отговори
CA преди 13 години
Абе доста го е преебала съдебната система - значи осъждат го на смърт а в същото време излежава и присъда от 25 години и то с мисълта че всеки ден може да е последен. Какъвто и да е убиец след това чистилище през което е минал на земята нищо чудно директно да се е принесъл в Рая.
223
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Poslednite mu dumi sa bili:"Waaaaaaazaaaaaap mother fucker's"
222
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Веселяк е тоя Гарднър. Усмихва се и в отвъдното.
221
7
 
4
 
! Отговори
глaдeн преди 13 години
За такава последна вечеря и аз съм готов да ме застрелят...
220
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво,да влезе следващия ... Костов!
219
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смисълът на съществуване на обществото/държавата/е да намери механизми за защита на членовете си отвън,и за прочистване на мършата в себе си.Общество което не постига това е обречено на изчезване-пример-нашето...
218
1
 
7
 
! Отговори
Отрядния преди 13 години
Може да дойде,но за съжаление,нашите ................ ще се уредят само с халосни патрони
217
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДАЙТЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА СМЪРТНАОТО НАКАЗАНИЕ В БГ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
216
1
 
8
 
! Отговори
антон преди 13 години
много добре "човече", но ако е посегнал на най- милото ти тогава ще те питам.
215
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тои отряд може ли да дойе за малко при нас да.......
214
2
 
22
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Не е точно така. Едното е криминално убийство, другото се нарича справедливо възмездие.
213
15
 
5
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Убийството си е убийство - няма значение кой, кога, защо и т.н.!
212
2
 
11
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Нашия общ форумен любимец Кучемраз отново е тук !!! Целия форум е преизпълнен с радост. В статия за екзекуция на убиец Кучемраз пак завъртя работата, да стане приказка за кучета. Върти, суче и все за кучета говори. Кучемраз скъпи, мисля в Facebook да основем твой фенклуб. Само трябва да ни пратиш снимка, да си я поставим за емблема.
211
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Понятието еволюция ли? Може би говориш за това което те е подминало през годините? Я кажи колко успя да еволюираш в Дубай докато те опваха шейховете :))))))))))) не знам ти дали си еволюирал, но *** ти със сигурност не е същия :))))))))))))))
210
3
 
16
 
! Отговори
ash преди 13 години
Човека е застрелял адвокат.... това не е престъпление... прилича на Дик Соломон(3rd rock from the sun) Жал ми е за него... можеше нещо я "подписка" ,я "административна санкция" в краен случай година и 7 месеца условно... а тия: разстрел и баста! Жестоки американци недни аааааа
209
5
 
6
 
! Отговори
кучемраз преди 13 години
като си дървен философ,ходи да ти направят клизма с ръждива тръба и ела пак да си говорим.Ти чувал ли си за понятието ,,ЕВОЛЮЦИЯ,,? кучетата също са от семейството на вълците,но са се разделили още преди милиони години докато смръдливия неандерталец като теб не го е опитомил....
208
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Страх те е да си го изкарваш на хората и си го изкарваш на кучетата а? Ако искаш пробвай и на деца да си го изкарваш те са още по слаби - тъкмо за пъзльо като теб.
207
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбирам че не ти е приятно всички да разберат че си бил жиголо в Дубай, стегни се и го посрещни като мъж(или полу-мъж) там к`вото дойде