В Куба уволняват 1 млн. държавни служители

Обещават им да си намерят работа в частния сектор
14 сеп 2010 09:30, Елка Василева
94
В Куба уволняват 1 млн. държавни служители
Раул Кастро. Снимка: БГНЕС

Властите в Куба съобщиха, че ще съкратят около един милион работни места в държавния сектор, за да се помогне на икономиката на страната да се измъкне от тежката криза.

По думите на ръководството на кубинската федерация на труда около половин милион служители ще бъдат уволнени още през март идната година и ще могат да започнат собствен бизнес или работа в създаващите се частни предприятия.

Това е най-голямото разширяване на частния сектор от времето на кубинската революция от 1959 г., посочва ВВС.
Днес комунистическото правителство на Куба контролира практически всички сфери на националната икономика и е работодател на 85% от цялото трудоспособно население на острова.

Още по темата

„Нашата държава не може и не бива да поддържа производства, предприятия в сферата на услугите и други компании с изключително раздут бюджет и загуби, които нанасят щети на нашата икономика“, се казва в изявление на федерация на труда.

„Вариантите за започване на работа ще се разширят за сметка на нови форми на заетост извън държавния сектор, а също и индивидуални предприемачи, които в близките години ще наемат на работа хиляди хора“, се казва в документа.

Управляващата комунистическа партия даде да се разбере, че строгите правила, които ограничават частния капитал в страната, ще бъдат отслабени, като ще бъде увеличен броят на издаваните лицензи, които позволяват да се извършва индивидуална предприемаческа дейност.

На вече съществуващите частни компании за първи път ще бъде позволено сами да набират служители.

В момента много малка част от кубинците работят за себе си – като таксиметрови шофьори, фризьори или собственици на малки семейни ресторанти.

Процъфтява сенчестата икономика: хората работят без официално разрешение от държавата.

Председателят на държавния съвет Раул Кастро още през август заяви, че трябва да се намали ролята на държавата в икономиката.
 
„Трябва веднъж и завинаги да сложим край на това, че Куба е единствената страна в света, в която може да живееш, без да работиш“, каза той.

През последните две години икономиката на Куба преживява сериозна криза поради рязко намалялото търсене на експортни стоки, сред които никел, както и на съществено намалелия поток туристи.

Върху състоянието на страната влияе и търговското ембарго, наложено от САЩ, което е в действие от 48 години.

В интервю наскоро кубинският лидер Фидел Кастро, който поради лошото си здравословно състояние беше принуден да предаде управлението на страната на брат си Раул, призна, че социалистическият икономически модел на Куба е нежизнеспособен. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
И Пиргов преди 13 години
1 млн. нови роби за тръстиката - хитро. Фидел не е глупав, ша дигне производството на РОМ(да не се бърка с нащо роми), хем ще свали разходите за администрацията и така ще си оправи икономиката. :D
86
0
 
0
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Естествено, че не съм говорил с всички нигерийци, които не са 150 милиона, а още преди 20 г. бяха към 400 (в действителност, а не по статистиките за пред ООН, откъдето получаваха помощи). А за Китай няма какво да се повтаряш, защото, освен че имали "правилен" икономически модел (което нищо конкретно не значи), нищо друго не си писал. Попитах, кое му е "правилното" на китайския модел, но и ти нищо не отговаряш.
85
1
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Чудно щеше да е, ако само ми се привиждаха "някакви агресивни червени човечета" в Родината, но, за жалост, и тук, във форума, и навсякъде в страната е пълно с тях. Ти си светъл пример, нищо, че се маскираш като "капиталист" на който му харесва "китайския икономически модел", който бил "далаче от комустическата идеология". Червените ти деди и бащи имаха само една идеология - "граби и убивай", за да ми се правиш сега ти на образован "капиталист". Ако отидеш в Китай, ще се освободи малко въздух.
84
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
Трябва веднъж и завинаги да сложим край на това, че Куба е единствената страна в света, в която може да живееш, без да работиш, каза той. Аз пък казвам, че в България хиляди хора също си живеят, без да работят.Като започнем от *** братя, та завършим с движещите се с Хаммери мафиоти. А пък за държавните чиновници да не говорим.
83
0
 
6
 
! Отговори
Съни преди 13 години
Аз съм бил в Куба и мога да ти кажа, че не само репортажите са такива, а и реалноста е такава! Освен няколко оправени с пари на Юнеско сгради, няма сграда в нормално състояние! Повечето от колите са им или от преди 1959 година или разни строшени соц возила! Ако нямаш долари или евро, мизерията е пълна!Едиственият оазис в страната са хотелите във Варадеро, но там простосмъртен кубинец не може да стъпи, освен ако не е част от персонала!
82
7
 
2
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
ПО ОТНОШЕНИЕ на Куба бъдете интелигентни хора и не се оставяйте Западната и особено Американската промагандна машина да формира съзнанието ви. Тя е същата от времето на Студената война и е знайно от кого се ръководи и чии интереси обслужва. Техните репортажи винаги започтат с олющени и порутени сгради, стари разбити коли, информация, че средната заплата се равнява на 19 $ и прекрасен пейзаж, за да се внуши на хората: каква чудесна страна, а каква мизерия царува там -- долу диктатора Ф.К.
81
0
 
3
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
Искам да обърна внимание на червенушкото, който се крие под "Аз" ( 83), че пропагандния номер с ембаргото, който повредил иконоиката на Куба си е чиста комунистическа измама. Целта и е да заблуждава тъпите комунистически дребосъци-телета . Икономическото ембарго на САЩ важи само за САЩ, т.е. Куба няма право да изнася стоки и да внася стоки от САЩ. Щом са били такива умници, защо не са си внасяла стоки, пък макар и ***, от Русия и Китай?
80
0
 
0
 
! Отговори
До 79 преди 13 години
Значи си успял да поговориш съм всички 150 млн. нигерийци - явно за теб няма невъзможни неща. Относно Китай - не мисля да се повтарям.
79
0
 
2
 
! Отговори
kubinka преди 13 години
Cuba e ada na zemiata! Koito e zhivial tam go znae. Vsichko resursi otivat za partizanskite dvizhenia v lat. America y Africa.!Hranata/za svedenie/ se kupuva ot Shtatite! POleto e obraslo s hrastite marabu y ne se obrabotva.Prostituziata y krazhbite sa osnovni sredstva za zhivot!Transport practicheski niama.Zdaniata sa podpreni s darveni kolove i ruhvat.Vsichki razchitat na dolari ot rodnini i na paqueti. Za svedenie!!!
78
0
 
0
 
! Отговори
До 81 преди 13 години
И защо да ходя в Китай? Аз си обичам родината, пък и тук се чувствам добре. Явно обаче поради факта, че на всякъде ти се привиждат някакви агресивни червени човечета, които с цената на всичко са готови да изпълнят повелите на Маркс и Енгелс си пропуснал съществения факт, че не съм комунист, даже напротив аз убеден капиталист. На мен просто ми харесва китайския икономически модел, които между другото е много далаче от комустическата идеология.
77
0
 
5
 
! Отговори
Фидел Брадата преди 13 години
А сега си представи, какъв комунистически тъпир трябва да си, да гледаш народа си 48 години с ембарго, на купони, и да си мислиш че революцията ще победи. Как пък не му светна червената лампа, да каже айде бе, 10 години, 20 години, 30 години, дай да не го мъча повече тоя народ. Не, та не, *** ти и революцията, *** ти и чудото.
76
4
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Представете си Европейския съюз да ни наложи ембарго 48 години!До къде ще го докараме?Евала на кубинците.
75
0
 
1
 
! Отговори
Пръц преди 13 години
"Обещават им да си намерят работа в частния сектор" - аман от неграмотниии...звучи тоолкова ***... Навсякъде бъркат "им" със "си", "неговите" със "своите" и т.н. Като например "треньорът се скара на неговите футболисти" лелей тва кат го чуя :X
74
0
 
0
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Да, да, ясно, пак нямаш аргументи, въртиш и сучеш, мъчиш се да ме обидиш на образованост - пак смешка (с докторат, две висши и три езика съм), и т.н. и т.н. Жив и здрав да си в Китай.
73
0
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 13 години
Ами какво да ти кажа, ако беше малко по образован щеше да знаеш в много азиатски старни има значителни китайски малцинства. И миграцията е един непрекъснат процес и никога той не е еднопосочен.
72
0
 
0
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Извинявай, че се намесвам в кореспонденцията ви, но, понеже и така и така си убивам времето тук, кажи ми, моля те, малко по-подробно, правилните елементи от посоката, в която се развива Китай. Апропо, бил съм в Нигерия, не помня някой от местните да я има за рай.
71
3
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 13 години
Китай не е рай приятелю, а просто развиваща се в правилната посока държава! Всеки има различни ценности, за едни хора "Рая" се намира в Китай, за други в САЩ, за трети в България, За четвърти в Нигерия - всичко е индивидуално. Аз например се чувствам добре в България и не съм синче на някое бивше комустическо величие, но въпреки това съм успя да си създада добри условия за живот.
70
0
 
0
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Така ли? Тюх, пък аз не знаех. А останалите 10%? Да не би да искаш да кажеш, че през последните години потокът от Китай към САЩ е по-малък от работещите в Китай американци? Да не би случайно всеки, който иска да отиде от Китай в САЩ да го пускат? Или пък повечето ги пускат, да? Ама защо изобщо си губя времето с тебе? Сам съм си виновен, ама дано някой нечервен да ти е прочел бисерите, да дано малко да се поразмисли или просто да се развесели.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И в БГ има много клатимадурковци които се водят държавни служители , а по цял ден са във феисбук .......
68
1
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Защо, бе комуноидче, се мъчиш да ме обиждаж? Знам, че вие мисленето, дори елементарното, го наричате "размирисване", ама защо ме пращаш да се мия в Байкал, не разбирам. На времето, съветските комуноиди пращаха хората в Колима, не в Байкал. А пък и аз, щом от вашата червена смрад досега не съм избягал, значи няма вонящо като тебе сега да ме стресне. Та, да ходиш да се храниш в ***, казвам.