Италия забранява найлоновите торбички

Преходът към естествени материали тече от 2007 г.
Обновена: 5 дек 2010 17:20 | 5 дек 2010 17:20,
14
Италия забранява найлоновите торбички
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От нова година в Италия влиза в сила забрана за използване на найлонови торбички. Това официално обяви министърът на околната среда Стефания Престиджакомо. Забраната ще обхване и производството им.

Връщане назад няма, този тип амбалаж трябва да бъде заменен с по-екологичен продукт, подчерта тя.

Преходът към памучни, конопени и от други естествени материали торби и пликове започна в Италия още през 2007 г., но преходният период се оказа малко по-дълъг.

Според сметките на специалисти в Италия ежегодно се използват близо 20 милиарда найлонови торбички.

Изхвърлен в природата, найлонът се разлага за период от 15 до 1000 г., замърсява атмосферата, морето, горите и реките.

Според резултатите от допитване сред обществеността 73% от италианците са готови да преминат на торби и пакети от алтернативни материи.
 


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
бай шано преди 12 години
някой от вас си спомнят а други дори и не са виждали как се продаваха марулите "едно време" на пазара?? нанизани на КОНОПЕНА връв и почти всички мъже имаха в джоба пазарска мрежичка дето не заема място пък побира МНОГО и бабати събираше торбичките от пр.мляко ама то така беше "едно врме" .....
13
2
 
5
 
! Отговори
торбалан преди 12 години
ама мен наистина ме е страх за работата ми - 2 деца имамАпък у фирмата никой нищо не казва...пък и зимата сега почва сметките идатмъча се да следя темата, че ме е много страх
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ахаааа,има и биричка и безалкохолни-все в пластмаса.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ти си мислиш само за торбата,с която пазаруваш. ама има олио в пластмасови бутилки,кренвирши във вакуумни опаковки,млякото в магазините е в пластмаса,майонезата,...има си купища неща за доизкусуряване.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз съм готов да използвам екоторбички, готов съм да си хвърлям разделно ***, за да не гледам всеки ден разхвърляните отпадъци по градинките и украсените като елхи с найлони дървета наоколо. Време е управниците ни да се размърдат и да направят нещо по въпроса.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като забранят найлоновите,ще започнете да произвеждате някакви екологични торбички. какво толкова. просто работодателя ви трябва да смени оборудването. освен,ако не е някой като ковачки,който не ще да оправи нещата с екологията на БРИКЕЛ,че не му се дават парички.
8
0
 
3
 
! Отговори
и какво? преди 12 години
И какво толкова? Защо пък да ТРЯБВА да се рециклират и т.н. Аз си ползвам ленени и памучни торбички от няколко години, без някой да ми забранява и нарежда каквото и да било. Нито съм се затруднила, нито ми е излязло скъпо. Нито се налага след мен някой да рециклира. Жалкото е, че PVC торбичките са само капка в морето-почти всичко се опакова в PVC.Доколкото съм чувала, не е трудно фабриките за торбички да започнат да произвеждат с друга суровина. Никой няма да загуби от забраната на торбички.
7
2
 
2
 
! Отговори
savesten преди 12 години
Nailonovite torbi i 6i6etata ot voda i kola triabva da se RECIKLIRAT a ne da se zabraniavat. Dai sega da zabranim kolite 4e zamarsiavar vazduha.Kolko 6e struvat tea novite?
6
2
 
8
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 12 години
Не торбичките са виновни, а свинската култура , специялно на българина!! Няма 15кв.м. местенце ,да няма найлон , а за между-блоковите пространства- нямам думи!!!!
5
1
 
12
 
! Отговори
торбалан преди 12 години
аз работя в такава фирма дето прави найлонови торби.Ако ги забранят - оставам без работагадното е, че планините приличат на бунища не заради торбите, а защото ги хвърляме там
4
1
 
12
 
! Отговори
електорат преди 12 години
И В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ТОВА , ЧЕ И ПЛАНИНИТЕ НИ ЗАПРИЛИЧАХА НА БУНИЩА!!!
3
1
 
1
 
! Отговори
Milano преди 12 години
Da, taka e, no zenata na malkata torbi4ka ot 0,04 zenta se poka4i na 0,09zenta ?????
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
samo taka
1
1
 
7
 
! Отговори
слънце преди 12 години
Във всички държави редът и законът ще бъдат спазени ----- У нас *законът* първо ще бъде видоизменен, второ - кой знае кога ще бъде въведен и трето - едва ли ще се спазва