Японци на митинг си искат Курилските острови от Русия

От век и половина Япония си държи на „северните територии“
Обновена: 7 фев 2011 10:25 | 7 фев 2011 10:25, Елка Василева
23
Японци на митинг си искат Курилските острови от Русия
Наото Кан. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Около 1 500 души участваха в Япония в годишния митинг за връщане на четирите Курилски острова, които Токио смята за свои „северни територии“.

Всяка година на 7 февруари се провежда митинг в памет на двустранното споразумение за търговията и границите от 1855 г., според който четирите острова Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи в южната част на Курилските острови принадлежат на Япония.

Москва от своя страна настоява, че островите принадлежат на Русия, като основанието е, че след края на Втората световна война те влизат в състава на СССР, чиято правоприемница е Русия.

Поради разногласията за островите Москва и Токио и до момента не могат да подпишат мирен договор, посочва ВВС.

Ръководещият митинга премиер на Япония Наото Кан определи неотдавнашното посещение на руски висши чиновници на островите като „недопустима грубост“ и обеща да не отстъпва от исканията си.

Миналата седмица руският президент Дмитрий Медведев обясни станалите почти редовни посещения на руски чиновници на островите като необходимост да се развива „руската територия“.

Още по темата

През ноември миналата година Медведев стана първия руски лидер, посетил спорните острови.

След Медведев Курилите бяха посетени от няколко руски високопоставени лица – вицепремиера Игор Шувалов, заместник-министъра на отбраната Дмитрий Булгаков, регионалния министър Виктор Басаргин и министъра на отбраната Анатолия Сердюков.

След посещението на Медведев миналата година дългогодишният териториален спор между двете страни се изостри, но и двете страни не се уморяват да повтарят, че преговорите за подписване на мирен договор трябва да продължат и проблемът с островите не бива да влияе на развитието на икономическите връзки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
20
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
Путин се уплаши от митинга и си подаде оставката.