Данните за радиацията в АЕЦ "Фукушима-1" не били верни

Минимални количества радиоактивен йод бяха засечени на вр. Мусала
Обновена: 27 мар 2011 20:53 | 27 мар 2011 20:53,
102
Данните за радиацията в АЕЦ "Фукушима-1" не били верни
Снимка: Reuters

Изнесените от оператора на авариралата централа АЕЦ "Фукушима-1" в неделя данни за засечена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище при II реактор, са грешни, заяви представителят на ТЕПКО Такаши Курита.

Повторни измервания на радиацията показали, че изтичащата радиация на час в помещението на Втори реактор е над 1000 милисиверта, предаде Ройтерс. Допустимата доза за облъчване на работещ в АЕЦ е 250 милисиверта годишно. Единична доза от 1000 милисиверта е достатъчна да причини хеморагии.

По-рано от ТЕПКО съобщиха, че драстично повишените нива на радиация наложили евакуацията на хората, работещи там. Представител на агенцията за ядрена сигурност каза, че е отчетена повишена радиация на водата в Първи, Трети и Четвърти реактор.

Още по темата
Равнищата там не са толкова високи, колкото във Втори, но все пак са 1000 пъти над нормата. Най-слабо превишаване на нормите има в Четвърти реактор. Главният секретар на правителството Юкио Едано заяви, че трябва да се установят причините за резкия скок на радиацията във водата в турбинните зали и тази вода спешно да бъде отведена.

Частици от причинената от ядрената катастрофа в Япония радиация вече са стигнали до България, съобщи БНТ в Неделя. Минимални количества радиоактивен йод са засечени на връх Мусала, но няма промяна в радиационния фон, нито има опасност за хората, допълват от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

На сайта на АЯР всеки ден се публикува обобщена информация за аварията в АЕЦ "Фукушима-1" след земетресението в Япония. Стойностите на гама-фона в България са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони.

Изпълнителната агенция по околната среда извършва непрекъснати наблюдения на състоянието на радиационния гама-фон в страната чрез национална автоматизирана система.

За своевременното прилагане на подходящи мерки за защита на населението и на околната среда автоматизираната система обезпечава с данни в реално време Гражданската защита и АЯР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никога в България не е проектиран АЕЦ, ние просто сме ползвали руски специалисти да ни го построят. Тука има само персонал по подръжката които са много далеч от истинските недостатъци на нашите реактори.
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
fisika i himia ot u4ili6tnite urozi sa dostata4ni na edin trezvo misle6t 4ovek da razbere kakvo se slu4va v japonia i kak pravitelstvoto im lyze zjal svjat! situaziata e MNOGO OPASNA I NE V KONTROLA!!!
68
2
 
7
 
! Отговори
до всички преди 13 години
eeeeeeeeeeйййййййййййй !!!!!!!!!!ПИСНА МИ ОТ КУХИ *** И 'ПРОФЕСОРИ' ПО ВСИЧКО. ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ.КОЛКО ОТ ВАС РАЗБИРАТ ОТ ЯДРЕНА ФИЗИКА? КОЛКО ОТ ВАС СА РАБОТИЛИ В АЕЦ? КОЛКО ОТ ВАС НЕ СЕ ВЛИЯЯТ ОТ ПАСКВИЛИТЕ ПИСАНИ ПО ПОВОД И БЕЗ ПОВОД РАДИАЦИЯ, НАМИРАЩА СЕ НЯКЪДЕ ПО СВЕТА?НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ, ПОЛЗВАЙКИ ЛЕКОВЕРИЕТО ВИ И 'КОМПЕТЕНТНОСТТА' ВИ?ЯВНО НЕ...
67
4
 
2
 
! Отговори
IAEA преди 13 години
Почвам малко по малко да подавам сдъвкана и предъвкана информация, защото някой не е ходил на училище...Перко, неутронният забавител (лека вода/тежка вода/графит) няма регулираща, а ПОДПОМАГАЩА ядреното делене функция, т.е. ако НЕ ПРИСЪСТВА неутронният забавител, НЯМА реакция. Разбираш ли нещата дотук? Питам, за да знам дали да продължавам напред и да задълбая в уран-235 и уран-238?П.П. В ядрен реактор не може да се стигне до ядрен взрив, това ясно ли ти е?
66
7
 
1
 
! Отговори
до овцата преди 13 години
на теб шега ти се струва това около чернобил.ок. когато ТИ видиш светещо в жълто парче уран, просто знай,че до 8 часа си доста неприятно изглеждаш от бълвочите труп. и няма да ти помогне бягането.за хората,искащи да знаят истината,уима кинохроника и в нашата телевизия и в руската-точно за светещите късове,които войниците тичешком хвърляха с ръце в дупката на покрива.и за робота,който след десетина дни ги събираше и буташе...това беше, а че на теб ти е бедна фантазията си е твой проблем завинаги.
65
3
 
8
 
! Отговори
с овцете съм преди 13 години
половината ми овце светят жълтеникаво, което е супер, винаги знам къде са нощем
64
4
 
5
 
! Отговори
перкото преди 13 години
японския реактор има устройство,при което аварийното стопяване на касетките с гориво води до потичане на стопилката в таралеж от кадмиеви пръти, което в най-лошия случай стапя и тях и става чорба с подкритично делене на урана. тогава се налага да се полива с вода кожуха за да се охлажда и това занимание ще продължи до второ прешествие. затова казвах, че един ядрен взрев ще им излезе по-евтиния вариант за ликвидация на катастрофата.
63
0
 
5
 
! Отговори
с овцете съм преди 13 години
ей светещия ***, влезни в youtube или в zamunda има доста реални кадри на БИОРОБОТИТЕ и виж, че освен мозъка ви нищо друго не свети
62
3
 
2
 
! Отговори
перкото преди 13 години
неутроните перко, се поглъщат от кадмиевите пръти за да се поддържа атомното делене под критично,проста аритметика,асо си ходил в час по нея. ако неутроните са повече ще започне неуправляема верижна реакция и става ятомен взрив.руските пръти не са могли да се спуснат от температурното разширение при ситуацията,предизвикана от *** в бели престилки.влезли са недостатъчно и е започнало прегряване под тях и т.н.
61
2
 
5
 
! Отговори
за 77 преди 13 години
Е как са забранени е индивидуалните дозиметри, като преди 3 дни имаше статия в днеса за новият хит по кърчмите- измерване на рациациата на храната
60
3
 
3
 
! Отговори
IAEA преди 13 години
Здравейте, само ме интересува перкото с 1500 т. уран, светещ в жълто и разнасян от хора наляво-надясно още ли е тук? Много искам да ми обясни за какво служи неутронния забавител (и тъй като предусещам, че отговорът ще бъде "за да забавя неутрони", искам да знам защо трябва да се забавят тия неутрони). Усещам, че ще има да се забавлявам още много тая вечер :)
59
1
 
4
 
! Отговори
весел преди 13 години
хайде пак етикети вместо аргументи. освен това,за дведение,терминът *** не се връзва семантично ни най-малко с това ,което пишеш в добавка като моя "характеристика". не мачкам никого,някой го мачкат ФАКТИТЕ. още римляните са отбелязвали,че не ти е виновен вестоносеца за лошите новини./ някой варвари са си го изкарвали на него. та и твоите ядове тук са нещо подобно/
58
5
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
do 71Миличък, освен руски знам още 2 /два/ други езика, но това не ти влиза в работата.Такива *** като теб, сляпо следващи идеите на поредния политически месия и мислещи се за капацитети в работата си, всъщност са посредствени комплексари от средно управленско ниво, избиващи комплексите си като мачкат малкото си подчинени, обяснявайки колко е отговорен постът им в службата и каква кариера ги чака... Комплексар ! Мислиш,че разбираш ли? Само си мислиш, но нищо не разбираш. Жалко наистина.
57
2
 
0
 
! Отговори
до 61 преди 13 години
ако знаеш какво бинго направи има да ходиш три месеца с вирнат нос!чудя се дали да ти го кажа...все пак се забавляваме двамата тук.
56
3
 
5
 
! Отговори
птичка преди 13 години
в германия вече хората са взели да мислят в правилната посока!трябваше май да стане нещо такова,че да се опомни света.
55
2
 
6
 
! Отговори
лъч преди 13 години
леле,леле колко разбирачи има в тоя форум!все ядрени физици сте се събрали.направо се чудя що не сте взели 1 ят самолет в посока японияда им разясните как да се справят с кризата.
54
5
 
3
 
! Отговори
до пич-а преди 13 години
от 72 няма как да научиш нещо/виж пост73/.от мен обаче е това: ако там не се стигне до ЯДРЕН ВЗРИВ,което е най-лошия ,но и най-евтиния вариант за тази катастрофа, никога няма да се стигне до пораженията на чернобил,защото това са японци ,а те умеят да се справят с проблемите. крият инфото,лъжат дозирано,забранени са личните дозиметри/това ме изумява ,но е факт,уви/. за нас няма риск, освен от нашите аец,но това е друга бира.
53
3
 
1
 
! Отговори
fenbgn преди 13 години
Спокойно преди да стне по-добре нещата ще станат по-зле и това е !!!!!Така е защото японските некомпетентни органи за управление изпуснаха времето в което можеха да го овладеят.
52
3
 
3
 
! Отговори
пич преди 13 години
до:72 Добре де, а кажи как според теб стоят нещата в Япония? След като си против всички останали мнения.
51
3
 
3
 
! Отговори
весел преди 13 години
61, защо не спориш с аргументи, а само слагаш етикети на хората? не знаеш,че по това поведение се разпознават хората,които съзнателно или подсъзнателно са доловили своя умствен дефицит и реагират типично,като теб в случая. който прочете постове надолу ще научи нещо ново от постовете за чернобил,докато от твоите няма какво да научи,схващаш ли? но,сега ще научат и това за скрития ти дефицит,да,кофти...ще стоиш вечно анонимен,драги ми " психиатре"