ООН иска разследване на смъртта на Кадафи

Операцията на НАТО в Либия ще приключи скоро
Обновена: 21 окт 2011 14:29 | 21 окт 2011 14:29, Елка Василева
106
ООН иска разследване на смъртта на Кадафи
Боец от силите на новата либийска власт показва край Сирт златен пистолет, който бил на Муамар Кадафи. Снимка: Reuters

Бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека призова днес за пълно разследване на смъртта на Муамар Кадафи.

"Не е ясно как е умрял той. Има нужда от разследване", каза в Женева говорителят на бюрото Рупърт Колвил.

По думите му неясните любителски видеозаписи, показващи заловения Кадафи първо жив, а после мъртъв, са били "доста смущаващи".

Още по темата

Колвил заяви, че групата на ООН, разследваща правонарушения в Либия, вероятно ще се заеме с разследване на смъртта на Кадафи. Според него тя може да препоръча международно или национално разследване.

Погребението на убития либийски лидер Муамар Кадафи се отлага с няколко дни, съобщи междувременно за Ройтерс министърът на петрола във временното либийско правителство Али Тархуни.

Тялото на Кадафи ще остане в моргата, докато бъде решено къде да бъде погребан, каза министърът.

"Казах им да го държат във фризера няколко дни, за да сме сигурни, че всички знаят за смъртта му", каза Тархуни.

Той уточни, че тялото е в Мисурата.

На въпрос за погребението и конкретно за мястото, където ще бъде погребан Кадафи, той отвърна: "Още не е взето решение".

Британски и френски министър пък заявиха, че операцията на НАТО в Либия е към края си.

Операцията на НАТО в Либия ще приключи "твърде скоро", каза министърът на отбраната на Великобритания Филип Хамънд.

Военната операция в Либия може да се смята за приключена след падането на Сирт и гибелта на сваления либийски ръководител Муамар Кадафи, заяви външният министър на Франция Ален Жупе.

"Според мен може да се каже, че военната операция в Либия е приключила, че цялата територия на Либия е под контрола на Преходния национален съвет (ПНС) и че с изключение на някои преходни мерки през идната седмица операцията на НАТО е стигнала своя край", съобщи министърът.

"Намесата на алианса в либийския конфликт целеше да съдейства на силите на ПНС за освобождаване на територията им. Сега тази цел е постигната," посочи Жупе.

Либия предстои да навлезе в нов етап от историята си, "да гради правова държава, каквато никога не е имало" там, каза той.

Вече е предложен политически план, включващ приемане на нова конституция и произвеждане на избори, отбеляза френският министър.

"Целта ни не беше да убием Кадафи. Когато казвам "ние", говоря за коалицията, за Франция в НАТО. Целта ни бе да го принудим да се оттегли от властта. След което задача на ПНС бе да го залови и да го съди", каза Ален Жупе.

Въпреки това гибелта на полковника "не е повод да леем сълзи", изтъкна първият дипломат на Франция. "Знаете какво бе миналото му, как подкрепяше многобройни терористични акции", добави той.

Ален Жупе подчерта, че на Кадафи неведнъж бе предлагано "да сложи край на насилието", включително по време на обсадата на Сирт. "ПНС постави на последните му привърженици условия, при които да се предадат. Те обаче упорито продължиха да водят битка, която не би могла да приключи благоприятно за тях. Всъщност това е краят", заключи френският външен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
20
 
! Отговори
ОХУ БОХУ преди 12 години
Либийците живееха добре при Кадафито сега ше ядат големия *** -
79
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия либийци ще реват после за Кадафи но ще бъде късно
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
taka tribva i v balgaria da napravim ,ne da glasyvame za lympeni .
77
0
 
24
 
! Отговори
ЗМЕЙ ГДРЯНИН преди 12 години
Кадрите показват башибузуци убиващи човек като животно и викащи Аллах акбар
76
15
 
3
 
! Отговори
обективен преди 12 години
за колко бг. *** все още "братушките" са ви "братушки"??:))) оредяват ви редичките, скоро съвсем ще изчезнете ахахаха. Впрочем раша с тая въшлива "армия" се е "задавала"...
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
демократизираха ли ги ме интересува? като е демокрация, къде е независимият съд? или хилари е съдът? Някой накрая ще затрие тази самозабравена Америка. Давайте, братушки!
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сетиха се. Да питат Хиларито най-напред.
73
14
 
6
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Реално тук има двадесетина оглупели до неузнаваемост застаряващи, отгледани по комунарско иго ***, които не са изобщо добре с главата...Добре, че народа не е като вас, за света да не говорим, Кадафи пукна, сега е ред на сирийската ***!
72
0
 
7
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
Намери се един самозван гений, български, който да произнесе присъда над ООН ! Оооооо, свещенна простота!
71
3
 
6
 
! Отговори
Петров до kk преди 12 години
Е, след като си толкова мислещ и знаещ, би ли ми припомнил кой обеси Дучето с главата надолу, кой поруга трупът му ??? Не бяха ли същите италианци, които според теб са го "харесвали"? И не използвай форума за лъжи - италианците, като цяло, се срамуват от този период и не обичат да говорят за това. Казвам това, което знам от личен опит.
70
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Извадиха го като плъх от канализацията, убиха го като куче, а той умря като страхливец молейки "не стреляйте синове мои". Голям герой няма що, пълен *** ***.
69
5
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
чудно ми е едно нещо чета тези форуми и виждам , че ние българските граждани сме умни и мислещи хора, а защо се докарахме до тук защо се подвеждаме по крадливите и лъжливи политици , а относно Кадафи това е един велик човек и аз искам такъв диктатор които да дава на народа хляб и нормален живот ,а не като нашите добри политици които и последната риза ще ти свалят почивай в мир Кадафи
68
1
 
12
 
! Отговори
kk до Петров! преди 12 години
Когато не можеш да мислиш,не изразявай простотийте си на глас,или писмено!То и за Хитлер има разсрекретени документи,ама кой да ги чете!А поколението възрастни италианци си харесват "диктатора"!Били са бедни,но всички!Децата им не са зарибявани с дрога,не са крали,не са убивали!По време на "диктатурата" им,непрекъснато "диктаторът" им е унищожавал пръкналите се "босове" на Сицилианската мафия,а Неаполитанската я нямало никаква!Да не говорим за Нангретата!Ех...история!То и днешните деца не знаят
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ot arabin istina da 4ue6? oon synuwat.
66
1
 
18
 
! Отговори
kk преди 12 години
Ние бяхме като тях,сега те ще станат като нас!Да им е честито!А послушното ООН,не е нужно на никого!Видя се,че нищо не зависи от тази организация!Но нали са си пак пари....петроладжийте ще си го държат и дондуркат!Ние с една държава от 6,7 милиона не можем да се оправим,тръгнали сме да оправяме световните организации!Да се смее ли човек,да плаче ли?!Ей така да има къде и какво да си драскаме,за да не ни е скучно!!
65
2
 
3
 
! Отговори
do 58 преди 12 години
Roni si sylzite na nikoi nemu puka.
64
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честита им "демокрация" на либийците - тяхно чудо, та ничие. И честит им петрол на лешоядите (да им приседне)
63
16
 
6
 
! Отговори
Петров преди 12 години
Не знам защо диктаторите не се поучават от историята. Ако прекалено дълго или брутално тероризираш и УНИЖАВАШ народа си, неминуемо и краят е така брутален. Мусолини, Хитлер, семейство Чаушеско, Садам, .... все примери за заслужената и неизбежна разплата. Вероятно 10 пъти му предлагаха на Муамар да се отегли за да се избегне насилието и смърта на либийски граждани. Е, не пожела. Искаше да УПРАВЛЯВА. Науправлява се вече! ***. Завлече със себе си хиляди невинни.
62
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко лицемерно - "убийте диктатора!", докато е жив, а после ще разследват смъртта му. Ако го бяха съдили пак щяха да го убият, но по-ритуално, както повелява ООН. *** банда алчни лицемери! Хубаво е, когато палиш огън да си сигурен, че можеш да загасиш пожара избухнал от него. Ето това не разбраха как става ООН - фирмата на победителите във ВторатаСветовнаВойна ООД. Наистина ще има трета унищожителна за нас война.
61
3
 
23
 
! Отговори
българче преди 12 години
не знам кога и къде ще го погребат,но нека е със *** нагоре че да има какво да целуват тези *** след някоя и друга година.Да им е честита "демокрацията",дупе да им е яко.