Президентът на Малдивите подаде оставка

Правителството го обвини в политическа пристрастност и корупция
7 фев 2012 12:04, Елка Василева
5
Президентът на Малдивите подаде оставка
Мохамед Нашид. Снимка: Reuters

Президентът на Малдивите Мохамед Нашид заяви днес, че подава оставка, след като от няколко седмици в страната има протести заради решението му да арестува висш съдия, предаде Асошиейтед прес.

Нашид обяви оттеглянето си в телевизионно обръщение. „В създалата се ситуация моята оставка ще е най-доброто решение за страната. Не искам да управлявам страната с „желязна ръка“. Подавам оставка“, цитира Франс прес думите на Мохамед Нашид.

Президентът се навлече обществения гняв в островната държава в Индийския океан, след като нареди да бъде арестуван висшият съдия Абдула Мохамед. Преди това съдията беше освободил критик на правителството с аргумента, че задържането му е било незаконно.

Още по темата

Правителството обвини Мохамед Нашид в политически пристрастия и корупция и призова ООН да помогне за решаване на кризата.

След неколкоседмични протести кризата ескалира днес, когато стотици полицаи излязоха на демонстрация в столицата Мале и избухнаха сблъсъци, при които имаше ранени. По-рано разбунтувалите се полицаи са превзели държавната телевизия и са започнали да излъчват призиви към народа да излезе на улиците, за да свали президента Мохамед Нашид, предаде Ройтерс.

В скоро време се очаква среща на подалия оставка президент с опозицията, на която ще се обсъжда въпросът за избор на нов държавен глава.

Малдивите вече бяха на ръба на политическата криза в началото на годината, когато правителството нареди да бъдат затворени стотици спа центрове и салони за масаж, които формират съществува част от приходите от туристическата индустрия в страната. Правителственото решение предизвика политически скандал на островите, тъй като беше установено, че повечето подлежащи на затваряне центрове и салони са собственост на лидери на опозицията. Тогава президентът Нашид преразгледа приетото от властите решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е Дянков, но къде си е завирал главата?
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по цял свят си подават оставките след гаф (не в множествено число), само тук захапали здраво и без бой няма да пуснат
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Веднага го преместих у лево !