Талин преоткри социализма - пуска безплатен градски транспорт

Проектът ще стартира на 1 януари 2013 година
Обновена: 27 мар 2012 16:56 | 27 мар 2012 16:55, Бойчо Попов
55
Талин преоткри социализма - пуска безплатен градски транспорт
Общественият транспорт в Талин скоро ще стане безплатен. Снимка: Reuters

Талин ще бъде първата европейска столица, въвела безплатен обществен транспорт от 1 януари 2013 година, обяви днес кметът й Едгар Сависаар, цитиран от АФП и БТА. 

"Талин ще бъде първата европейска столица, въвела безплатен обществен транспорт", посочва кметът в конмюнике, подчертавайки, че това ще превърне града в "адмиралтейски кораб на зеленото движение в Европа".

Тази мярка ще позволи въздухът да стане по-приятен за дишане, допълва Сависаар. 

В момента разходите на обществен транспорт в Талин се покриват на 33 процента от продажбата на билети, сочат официални данни.

Противниците на сегашния кмет са на мнение, че проектът му ще прахоса държавни пари и ще превърне обществения транспрот в убежище на колела за бездомниците.

Според неотдавнашно проучване три четвърти от 416 000 жители на естонската столица одобряват принципа за безплатен обществен транспорт в техния град, който е център за регионалния туризъм, ценен високо от финландците и руснаците.

Още световни икономични новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
койчо преди 11 години
До ПообиколилЕстония е прекрасна страна, има държавност и всички останали в нея руснаци спазват точно правилата, живеят спокойно и отговорно.
50
0
 
0
 
! Отговори
Пообиколил преди 12 години
Някой от пишещите новоизлюпени естонофили да е бил там? Нека ме упъти как най-пряко до стигна от Олевисте до Тоомикирик, че да хвана службата и там. Откъде да взема бус за Кадриорг? Някой да знае, че такава държава е имало само 1918-1040-та, когато Сталин реши да си увеличи буферната зона посока Ленинград, спомняйки си Брест-Литовск? Някой да знае, че естонците, а и другите балтийци си живееха като бъбречета в лой в СССР? "Окупаторите" бачкаха в мини и металургията, а тези дояха кравичките си? Я
49
0
 
0
 
! Отговори
Дядо без Алцхаймер преди 12 години
Драги No45, прав си, при соца градският транспорт не беше безплатен. Но беше еВтино да се возиш. Последните цени преди "палачинката" бяха: билетчето - 0.06 лв, картата за цялата градска мрежа - 5 лв, до Златните мостове - 0.64 лв. Бих могъл да продължа и с цените на самолетните билети и т.н., но знам, че младоците ще решат, че се подигравам. Живейте и се радвайте на т.н. (погрешка!) "демокрация" и 200-те партии. Тамам сте за попълнение на партията на Капчица & Детенце! Ще спасите България!
48
1
 
4
 
! Отговори
Населе преди 12 години
Няма да е зле и нашето население да падне с 50% по следния начин:- 650 000 турци в Турция- 500 000 *** в Индия- 1 300 000 проруски комунисти (вкл. русофили социалисти, бивши ченфесари, Лукановци, Живковци) в Украйна и Русия.- 50 000 псевдо-българи, разни молдовци, власи от където са дошли.- 100 000 арабски търговци на сусам и джапанки, живеещи около джамията откъдето са дошли.- 2 000 албанци
47
1
 
4
 
! Отговори
Екс-Совиет преди 12 години
Естонците имат и късмет, защото успяха да се отскубнат лесно от лапите на СССР, ама то е и защото те не се интересуваха толкова от северната държавица. Лошото е, че са ни награбили нас, българите, и нямат никакво намерение да ни пуснат, още повече като сега сме (Троянски кон) в ЕС. Путин ще финансира проруски партии (БСП, Атака, Кунева) до дупка.Ама и ние сме слаба държава и ги търпим.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде ръгайте се до задушаване сега, като е безплатно!
45
1
 
1
 
! Отговори
ромотлом преди 12 години
Иниане,пишеш за неща отпреди 1000 години,я се огледай сега и ще дойдеш на Пешовия!
44
3
 
11
 
! Отговори
Julian преди 12 години
Пешо ти ако си от "долно *** племе"..незнам кое ти е племето, то аз съм Българин, и ако визираш Българите с думите "долно *** племе" значи си сгрешил племето.Защото моето българско племе създаде мощни държави в Бактрия, на Волга, в Приазовито, на Балканите и на други места, моето племе се засели в Италия и стана един от двигателите и за развитие, моето племе спря 200-хилядната арабска войска при Константинопол, която щеше да помете цяла Европа, то единствено победи монголците до Волга
43
10
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Навсякъде, където комитата са наритани в *** Г3, се случват хубави неща. А населението на Естония е намаляло рязко, защото изгониха голяма част от руските колонизатори.
42
2
 
2
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Някога,като д-р на гараж Земляне,Вутов, чл. на ЦК на БКП внася предложение за безплатен гр.транспорт в София.Идеята е приета и на следващата спявка предстояло одобрението!Но, последвало смяна на м-р председателя с Георги Атанасов и идеята е забравена!Така че,Талинци с идеята пак са след нас!Може до тогава да им сменят кмета?!Нищо не се знае!
41
7
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 12 години
DO 34/DA PRAV SI TAM NYAMA ROMI ,AMI BYAGAI TAM KAKVO PRAVICH NA GEOGRAVSKITE CHIRINI NA IMPERIA ROMA BASTA BE KOMPLEKSAR4E.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
42,Грешиш, нищо не пише за купони и опашки, за да е комунизъм.
39
1
 
7
 
! Отговори
няма лошо преди 12 години
Талин преоткрива комунизма , а не социализма. Никога по време на социализма не е имало безплатен градски транспорт .
38
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДРАСКАЧИ ! НЯМА ДА Е БЕЗПЛАТЕН ,А ЩЕ ГО ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА! ЗАЩОТО ИМА ДЪРЖАВА,ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ,КЪДЕТО ИМА МАФИЯ!!!
37
5
 
9
 
! Отговори
Ne e werno! преди 12 години
стонците имат Русия за най-големия си враг! Едва ли някой мрази руснаците повече от най-близките им съседи - Финландия, Естония и Латвия. Що така бе, бат' ***?
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идетята е супер, дано се въведе такова павило по целия свят и с автомобили да пътуваме по-малко, да спасим планетата.
35
2
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Искам да съм естонец! Искам политическо убежище в Естония!
34
4
 
8
 
! Отговори
ретер преди 12 години
Абе Естония е яка държава, ама някакси прекалено мрачна и неприветлива ми изглежда.
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А при нас билети дори и за най-малките деца и ученици ! Срам и позор алчни управляващи.
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на естонците.Там няма *** !