Новият чешки президент Милош Земан положи клетва

Обеща да се бори срещу мафиотите и неонацистите
8 мар 2013 14:41, Елка Василева
2
Новият чешки президент Милош Земан положи клетва
Милош Земан. Снимка: Reuters

Новият  президент на Чешката република Милош Земан положи клетва пред конституцията на страната. Първата му цел е да успокои и да стабилизира чешката политическа сцена. В словото си Земан обеща да се бори с мафиотите, неонацистите и някои медии, предаде БНР.

Официалната церемония  се проведе във Владиславската зала на Пражкия храд. На нея присъстваха  председателите и членовете на двете камари на парламента, министри, досегашният президент Вацлав Клаус и неговата съпруга, вдовицата на Вацлав Хавел - Дагмар Хавлова, дипломати и други.

Чешкият химн, 21 салюта и звън на камбаните на катедралата „Свети Вит” отекнаха над Пражкия храд след клетвата на новия президент. 

Първата цел на Милош Земан е да успокои и да стабилизира чешката политическа сцена. Той ще си сътрудничи с правителството и очаква увеличаване на икономическия ръст на Чехия на фона на икономическата криза. Втората негова цел, представена в словото му, е подкрепа за така наречения от него остров на позитивната девиация и на хората с принос за развитието на страната.

Земан обеща да се бори срещу мафията и свързаните с нея, които паразитират в тялото на обществото, както и срещу неонацистките бойци по улиците на чешките градове. Новият държавен глава не пропусна отново да отправи критики и към някои чешки медии, част от които по думите му се занимават с промиване на мозъци и  манипулиране на общественото мнение.

Президентът припомни обещанията си да бъде президент на всички граждани независимо от различията в политическите възгледи.

Във военния парад в чест на новия президент участваха 240 войници и стражата на Пражкия храд.  

Държавният глава се поклони пред паметника на първия чехословашки президент Томаш Масарик. На площада „Храдчани” Милош  Земан беше поздравен от дошлите от страната съпартийци и симпатизанти. Не липсваха обаче и противници.

Президентът отдаде почит и на Свети Вацлав в катедралата „Свети Вит”. Оломоуцкият архиепископ Ян Граубнер отслужи молитвата за новия държавен глава. Милош Земан е единадесетият президент от 1918 г. насам, но третият президент на Чешката република от 1989 г. насам – след Вацлав Хавел и Вацлав  Клаус.

Милош Земан е първият държавен глава, избран в преки президентски избори през месец януари тази година в остра конкуренция с вицепремиера и външен министър Карел Шварценберг.  Предшественикът му в Пражкия храд Вацлав Клаус бе избран на съвместно заседание на депутатите от двете камари на чешкия парламент и беше държавен глава в продължение на десет години в два последователни мандата.

Земан пристигна в Пражкия храд в 9 сутринта със своята съпруга Ивана и с деветнадесетгодишната дъщеря Катержина. Той беше облечен в тъмен костюм и вратовръзка с цветовете на националния флаг. Първата дама беше облечена  в черно, докато в облеклото на „първата госпожица” на страната доминираше жълтият цвят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Чехиямилош земан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бившият комунист Земан ще се бори с НАЦИОНАЛИЗМА,който е най-големия враг на ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИТЕ.Ислямофоб и германофоб,известен с изказването си,че невинните тероризирани,избивани и етнически прочистени судетски етнически гермаци са били просто"петата колона на Хитлер".
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В днешно време всички се борят срещу неонацистите. *** къде ги тия неонацисти, да ги видим и ние бе? Какъв е тоя лов на вещици?