Кардинал Шерер - надеждата на Бразилия за следващ папа

Той с въодушевление подкрепя всички нови методи за достигане до вярващите
Обновена: 11 мар 2013 16:37 | 11 мар 2013 13:40, Елка Василева
0
Кардинал Шерер - надеждата на Бразилия за следващ папа
Кардинал Одило Шерер. Снимка: Reuters

Кардинал Одило Шерер е известен с голямата си активност в Тwitter, с изявите си в най-популярното вечерно дискусионно предаване в Бразилия и с пътуванията си в претъпканото метро сутрин подобно на повечето от петте милиона миряни в неговия диоцез, пише Асошиейтед прес.

Шерер е най-голямата надежда на Бразилия за следващ папа и един от водещите претенденти за папския престол от развиващия се свят.

Той е сравнително млад - на 63 години - и с въодушевление подкрепя всички нови методи за достигане до вярващите, като същевременно остава верен на консервативната линия в римокатолическото учение.

Шерер се присъедини към Тwitter през 2011 г. и във втория си туит каза: "Ако Исус проповядваше Евангелието днес, той също щеше да използва печатни медии, радио, телевизия, интернет и Тwitter. Дайте Му шанс!"

"Той е известен като човек, който подкрепя диалога - било то с други вероизповедания или за политиката. Но по обществените въпроси не смятам, че той би се отклонил значително от сегашната позиция на папата", каза преподавателят по съвременна история в университета в Бразилия Виржилио Араис, който е специалист по Ватикана.

Шерер е строен мъж с енергична походка. Сините очи, надничащи настойчиво зад очилата със стоманени рамки, издават силните му европейски корени; той е седмото от тринайсет деца в семейство, произхождащо от германски имигранти, и е роден и израснал в Южна Бразилия.

"Този район е дал много от най-добрите водачи на бразилската църква през последните 30-40 години. Той е една от най-динамичните области от гледна точка на изграждане на свещеници, монахини и други религиозни служители", каза ръководителят на историческия отдел на университета в Сан Диего Кенет Сърбин, чиито изследвания са съсредоточени върху църквата в Бразилия.

"Това е област, където институционалната църква е най-силна и където има много силна преданост от европейски тип с голямо ударение върху църковната йерархия, уважението към духовниците и към епископите", заяви той.

Шерер, който говори свободно италиански, немски и португалски и владее отлично английски, френски и испански, е ръкоположен на 27 години и има докторска степен по богословие от Папския грегориански университет в Рим. Той е заемал множество свещенически и преподавателски длъжности в Бразилия, преди да бъде назначен през 1994 г. във влиятелната Конгрегация по въпросите на епископите във Ватикана, където остава до 2001 г.

После е изпратен обратно в Бразилия, където става помощник-епископ на Сао Пауло и служи пет години като генерален секретар на Националната конференция на бразилските епископи.

През 2007 г. става архиепископ на Сао Пауло, а по-късно същата година е определен за кардинал.

Специалисти по въпросите на църквата казват, че Шерер е високо уважаван от Бенедикт; той беше един от само двамата латиноамериканци, назначени в Папския съвет за насърчаване на новата евангелизация, създаден от папата през 2010 г. като част от усилията за борба със секуларизма в Европа и загубата на вярващи за сметка на набиращите популярност петдесятни църкви в Латинска Америка, особено в Бразилия.

"Една от най-важните цели на църквата е насърчаването на новата ни евангелизация и никой не е влагал повече енергия в свещеническата общност от отец Одило. Той работи за превръщането на църквата в по-дейна част от обществото", каза свещеникът от Сао Пауло и църковен историк Жозе Арналду Жулиану душ Сантуш. "Той се посветил на целта църквата да стане по-активна част от обществото".

Шерер не се е отметнал от твърдолинейните си според някои позиции, като например енергичното публично отхвърляне на еднополовите граждански бракове и на решението от 2012 г. на бразилския Върховен съд, позволяващо аборти в случай на зародиш без мозък. Абортът е незаконен в Бразилия, освен когато бременността застрашава живота на майката и в случай на изнасилване.

И все пак той е заемал също толкова енергична позиция по проблеми, любими на левицата. Шерер възхвали напредъка, който "теологията на освобождението" (движение, което използва учението на Исус за борба със социалната несправедливост) е донесла на бедните в Бразилия, макар да критикува явните й връзки с марксизма. Той критикува и мащабните правителствени инфраструктурни проекти в Амазонската джунгла, които по думите му са планирани, "без да се отчетат адекватно техните социални и екологични последици".

Араис, професорът по история, заяви, че самият брой на европейските кардинали, които ще гласуват на конклава, работи срещу шансовете на Шерер за папския престол.

"Ако бъде избран обаче, тази явна слабост в бройката може да се обърне в сила, понеже може да означава, че той ще трябва да разчита на умението си за диалог и да гради мостове – нещо, което би било полезно за църквата на този етап. Осъзнава се фактът, че църквата остава прекалено фокусирана върху Европа, така че би било интересен обрат да бъде избран папа от Америките", каза Араис.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари