Трима души са починали при протестите в Киев

Двама от тях са умрели от рани от огнестрелни рани
Обновена: 22 яну 2014 14:54 | 22 яну 2014 13:12, Елка Василева
88

Снимка: Reuters

 

Двама души са умрели от рани от огнестрелно оръжие в украинската столица Киев, съобщи генералният прокурор на Украйна, цитиран от световните агенции.

Двамата починали от огнестрелно оръжие са намерени в интервал от три часа в обществена библиотека, която антиправителствените демонстранти използват като лечебница.

Вторият човек още бил жив, когато бил открит, но починал по-късно от нараняванията си.

Трети човек е починал след падане от повече от десет метра височина от сграда при входа на стадион "Динамо" в центъра на Киев. Според опозицията младежът е загинал, докато силите на реда щурмували сградата, от която били замервани от протестиращи с коктейли "Молотов" и други предмети. Тази информация засега не е потвърдена от официален източник.

Още по темата

Премиерът Микола Азаров заяви, че полицията на мястото на протестите не е разполагала с бойни патрони, но представители на опозицията заявиха, че нараняванията на двамата убити с огнестрелно оръжие изглеждат причинени именно от бойни муниции.

Премиерът Азаров заяви, че полицията не е отговорна за смъртните случаи и обвини за тях протестиращите.

"Като премиер на Украйна официално заявявам, че човешките жертви, каквито за жалост вече има, остават на съвестта и отговорността на организаторите и някои участници в масовите размирици", заяви Азаров, цитиран от Интерфакс.

Тази сутрин украинската милиция започна да изтласква привържениците на опозицията от киевската улица "Грушевски", недалеч от правителството. Бойци от специалните сили "Беркут" започнаха да разтурят барикадите, издигнати от протестиращите, предаде ИТАР-ТАСС. В отговор демонстранти започнаха да хвърлят по стражите на реда камъни и бутилки със запалителна смес, с което ги накараха за кратко да отстъпят. Протестиращите се опитват да възстановят повредените барикади и да издигнат нови, посочва агенцията.

По обяд милицията разби барикадата на улица "Грушевски" в центъра на Киев и разпръсна протестиращите със сълзотворен газ и шокови гранати, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес. Кордон от милиционери с щитове започна да напредва към демонстрантите, които отвръщаха с хвърляне на коктейли "Молотов" и камъни. Линейки откарват ранените. В района се чуват автомобилни клаксони и единични изстрели. Разбиването на барикадата отне около половин час. Милицията започна да арестува протестиращи. Демонстрантите отстъпиха към площад "Независимост" и улица "Крешчатик".

Акцията на полицията срещу барикадите на протестиращите в Киев идва в деня, когато голяма част от вниманието на международната общност е съсредоточено в Швейцария, където днес започна мирна конференция за Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

Украинското вътрешно министерство съобщи, че при сблъсъците между протестиращите и милицията близо до стадион "Динамо" в Киев са пострадали 167 сътрудници на правоохранителните органи, като 84 от тях са настанени в болница с черепно-мозъчни травми, изгаряния, порезни рани и отравяне с неизвестни вещества, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Завъртят ли се големите колелета, на малките им изгарят лагерите. Играта загрубява страшно. Нито ЕС, нито Русия отстъпват. Иде война, а ние както винаги заедно с украинците сме на фронта. Тежки времена предстоят.
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учете се от братята украинци, скоро и у нас ще е така.
10
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
джуджета в кремъл си изцапаха ръцете с кръв
9
16
 
28
 
! Отговори
САЩ ТЕРОРИСТ N 1 преди 10 години
Американското посолство ръководи действията на футболните агитки. Тези хулигани както и софийските гамени са яко забъркани с наркотици, готови са за пари да подпалят и майка си
8
9
 
35
 
! Отговори
до lol преди 10 години
Странно, но положението ескалира малко след появата на американските сенатори в Украйна, за да подкрепят протестиращите.
7
35
 
21
 
! Отговори
lol преди 10 години
руснакът намеси ли се - очаквай само кръв и братоубийства. Нищо де, по-добре така, защото ние минахме по мирния път и вече 25 години не можем да се отървем от гнидите.
6
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе те мятат молотовки по полицаите бе, хората горят живи с екипировката, тичат и ги гасят с пожарогасители, евала за железните нерви - чакам някой да се изпусне психически с 4+1 пълнителя за АК и ще стане мармалад! Тия не протестират - това си е чиста война!
5
23
 
20
 
! Отговори
Героям Слава преди 10 години
Украинската власт обяви война на народа си, като прие неконстуционно закон за намаляване правата на гражданите си. За 6 секунди с вдигане на ръце бяха "преброени" 230 гласа. Ето - на когото му е интересно.ukrpressbg/com-ukr-20140117-diktatura.html
4
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мирните протестиращи на снимка 5 ракета ли изстрелват към полицията или на мен така ми се струва? Кога ще публикувате и снимки на катапулта, с който изстрелват камъни?
3
23
 
23
 
! Отговори
Слава Україні преди 10 години
Протеста престана да бъде мирен, когато Беркут започна да полива хората с ледена вода в -10 градуса, което е забранено по всички международни конвенции и украински закони
2
11
 
36
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Евротолерастите не се спират пред нищо, включително и пред това да убиват своите хора, за да приписват убийствата на законната власт в Украйна.
1
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При такъв мирен протест? Главата ми не го побира. А тоя автобус там вероятно се е самозапалил.