Русия да уважи европейския избор на Украйна, зове Турчинов

"Евроинтеграцията е приоритет за Украйна"
Обновена: 24 фев 2014 11:22 | 23 фев 2014 22:46,
211
Русия да уважи европейския избор на Украйна, зове Турчинов
Снимка: Reuters

Изпълняващ длъжността президент Олександър Турчинов призова днес Русия да уважи "европейския избор" на Украйна в обръщение към нацията, излъчено по телевизията, предаде Франс прес.

"Ние сме готови за диалог с Русия, развивайки отношенията си на равнопоставена основа, при които ще бъде уважен европейският избор на Украйна. Надявам се, че тази ориентация ще бъде потвърдена на президентските избори", насрочени за 25 май, заяви Турчинов, подчертавайки, че европейската интеграция е приоритет за Украйна.

Страната ни е на ръба на неплатежоспособността, допълни Турчинов, критикувайки остро управлението на сваления президент Виктор Янукович и неговия премиер Микола Азаров, които според него, са "разорили страната", предаде БТА.

Утре върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън утре ще посети Киев, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Още по темата
 Ащън ще разговаря с всички ключови фигури и представители на гражданското общество, се посочва в съобщението на службата на еврокомисаря.

Ащън планира да се срещне с Юлия Тимошенко и да я поздрави с освобождаването й.

"Надявам се всички страни да се държат отговорно в името на единството, суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната", посочва Ащън на сайта на службата за външна политика и сигурност на ЕС.

Според Ащън Европа внимателно следи бързо променящата се ситуация в Украйна и напълно подкрепя всестранния политически процес. Ръководителката на европейската дипломация допълва, че  ЕС е готов да окаже помощ за намаляване на напрежението и призовава страните в конфликта да започнат конструктивен диалог.

Руският външен министър Сергей Лавров е разговарял днес по телефона с американския си колега Джон Кери. Най-важното сега е да се гарантира пълното изпълнение на споразумението за политическо урегулиране от 21 февруари в Украйна, е казал Лавров, според цитираното съобщение на руското външно министерство.

"От наша страна бе подчертано, че най-важното сега е да се гарантира пълното изпълнение на споразумението за политическо урегулиране от 21 февруари, което украинската опозиция не спазва и на практика завзе властта в Киев, отказвайки се да предаде оръжията и продължавайки да залага на насилието", се допълва в съобщението.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
7
 
! Отговори
Chuden Chudenov преди 10 години
Това са мирнопротестиращите майдановци с европейското си поведение youtube/watch?v=m-kuDYXB3iM
60
0
 
9
 
! Отговори
Че то Литвиненко преди 10 години
си го убиха МИ5 - това и децата го знаят. Баща му на Литвиненко написа писмо на Путин с разкаяние и молба за прошка. Березовски пак те си го обесиха в банята. само юе тоя тът нямаха наглостта да говорят за руснаците, защото нещата бяха много явни и мирешеха отдалече
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долу лицемерите от ЕСЕС и техните ибрици от СМИ!
58
0
 
18
 
! Отговори
Украинците преди 10 години
ги чака пак голодомор, благодарение на ЕС и собствената им глупост
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
RE: 119Тука имаме една приказка : "Да си *** акъл не ти требе!"
56
0
 
9
 
! Отговори
червеното знаме преди 10 години
ще са вее отново - този път над Брюксел. Не случайно бойните знамена на Русия си останаха пак червени, еврогейчета
55
2
 
2
 
! Отговори
еще не вечер преди 10 години
:) поздрав за троловете:...За нами гонится эскадра по пятам. На море штиль и не избегнуть встречи. Но нам сказал спокойно капитан: - Еще не вечер, еще не вечер!...това е положението!(а познайте кой е автора :) )
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МОШЕМОР ги чака и 40 години в пустинята, пък ако не оцелеят еврогеевете ще заселват там *** и ромулани!)
53
0
 
9
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Чета постоянно, вервай ми, но за да пиша нещо трябва да имам поне малко достоверна информация. Съгласен съм за Янукович, че трябва да бъде ОБЕСЕН, и то ЛИЧНО от Подполковника. Т'ва на празна врата да не вкараш гол( при ДВЕ възможности) за трепане си е.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А герберюжчици прости, кво си викате- рапнахме руснаците! И как ги рапнахте, като Бонапарт или като Хитлер? М?
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От толкова акъл следва украински седесаромор.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще те уважи Путин, Турчинов ! Като отидеш при Литвиненко.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гейберчета, без коката май сън не ви лови, абстиненцийка?!
48
2
 
8
 
! Отговори
Украинците ще преди 10 години
благодарят на Тимошенко отново както миналия път дето им сключи пак договор с Путин за 500$ газта. Да Плаща ЕС и МВФ, нали са им спонсори на преврата. Пък днес казаха, че хазната е празна и няма пари за заплати. 3 млр заем дето им го дадоха са за 2 госини - т.е съвсем краткотраен.......
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалки *** чиновници, вие извършихте кървав преврат в една суверенна държава и в други ден над Брюксел ще се вее червеното знаме!
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно Станишев като украинец дали подкрепя режима на Янукович или демократичните промени в родината си?
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братя украинци ! Достойни сте за ЕС ! Не по-малко от нас ! Ние си избрахме вожд Тиква, преди това Съсели и еничари ,Дедо -Горския Цар - комаржия и сега сме гладни, прости и бедни , но ,,Свободни,, ! Вие си изберете боксьор и се радваите на Европата ! ...... А до догодина зимата може и да ви пуснат газ без пари вашите приятели американците !
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалки *** палячовци! Утре Червената армия ще ви извади от дупките ви и ще ви държи отговорни за метежа, още утре!
43
1
 
4
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Рано е още, ....рано е за всички да отварят шампанското. На закриването на олимпиадата петия кръг нещо намигна пак;-)). ЕС май са предложили към 20 млрд, евро, а преди това нищо не даваха, а пък в Крим май стоварват БТР-и.Няма от никъде официални реакции, а пък всички очакват?!?
42
0
 
2
 
! Отговори
mk" преди 10 години
AAAAA.NE DA SI SE RASPADNE UKRAINA NA POVECE DRZAVI.KAKO YUGOSLAVIA