Русия да уважи европейския избор на Украйна, зове Турчинов

"Евроинтеграцията е приоритет за Украйна"
Обновена: 24 фев 2014 11:22 | 23 фев 2014 22:46,
211
Русия да уважи европейския избор на Украйна, зове Турчинов
Снимка: Reuters

Изпълняващ длъжността президент Олександър Турчинов призова днес Русия да уважи "европейския избор" на Украйна в обръщение към нацията, излъчено по телевизията, предаде Франс прес.

"Ние сме готови за диалог с Русия, развивайки отношенията си на равнопоставена основа, при които ще бъде уважен европейският избор на Украйна. Надявам се, че тази ориентация ще бъде потвърдена на президентските избори", насрочени за 25 май, заяви Турчинов, подчертавайки, че европейската интеграция е приоритет за Украйна.

Страната ни е на ръба на неплатежоспособността, допълни Турчинов, критикувайки остро управлението на сваления президент Виктор Янукович и неговия премиер Микола Азаров, които според него, са "разорили страната", предаде БТА.

Утре върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън утре ще посети Киев, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Още по темата
 Ащън ще разговаря с всички ключови фигури и представители на гражданското общество, се посочва в съобщението на службата на еврокомисаря.

Ащън планира да се срещне с Юлия Тимошенко и да я поздрави с освобождаването й.

"Надявам се всички страни да се държат отговорно в името на единството, суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната", посочва Ащън на сайта на службата за външна политика и сигурност на ЕС.

Според Ащън Европа внимателно следи бързо променящата се ситуация в Украйна и напълно подкрепя всестранния политически процес. Ръководителката на европейската дипломация допълва, че  ЕС е готов да окаже помощ за намаляване на напрежението и призовава страните в конфликта да започнат конструктивен диалог.

Руският външен министър Сергей Лавров е разговарял днес по телефона с американския си колега Джон Кери. Най-важното сега е да се гарантира пълното изпълнение на споразумението за политическо урегулиране от 21 февруари в Украйна, е казал Лавров, според цитираното съобщение на руското външно министерство.

"От наша страна бе подчертано, че най-важното сега е да се гарантира пълното изпълнение на споразумението за политическо урегулиране от 21 февруари, което украинската опозиция не спазва и на практика завзе властта в Киев, отказвайки се да предаде оръжията и продължавайки да залага на насилието", се допълва в съобщението.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
st преди 10 години
До Тервел Какво да ти кажя това е полужението, няма как да помогна аз лично, айде със здраве и успех.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин беше странно спокоен и си гледаше работата в Сочи. Даже каза, че много се радва на Тимошенко и че с нея може да се работи! Много е вероятно всичко това, което се случи, да е вече калкулирано. Руснаците са винаги няколко хода напред! Ще чакаме с интерес отговора на черните фигури! Нема как да не е уважителен! хахаха
39
0
 
0
 
! Отговори
st преди 10 години
До Тервел БГ е част от ЕС ок може да си работи и със Русия което е най добре,Германия прави така и не са зле изобщо даже.
38
0
 
5
 
! Отговори
st преди 10 години
До Тервел Всяка една страна зависи от др света е едно,въпроса е че едни знаят и си гонят интересите а др като БГ знаеш какви са, ако бг си гони целите и прави пари ние няма да водим такива диалози а ще водим др такъв мн мн по приятен.
37
3
 
17
 
! Отговори
да преди 10 години
:)Олимпиадата завърши и Русия вече може даже няколко пъти да им уважи "самостоятелния и неповлиян" избор.Въпрос на време и търпение.Само украинците да не забравят че приятелството си е приятелство а газта е с пари!
36
4
 
10
 
! Отговори
Гьоре преди 10 години
Оооо... ами да! Ще ги уважи Русия, даже многократно! Путин от утре сигурно първо с това ще се захване - да уважи превратаджиите! То ще се чуе тези дни, то уважението на Русия винаги води до силни възгласи и отеква надалеч!Наскоро уважиха Грузия, Чечня, за малко да уважат и американци и франсета при Сирия, ама онези б;агоразумно си обраха крушите ли, корабите ли, ама дим, дим, дим да ги няма...Сега мейданджиите са наред... хехе
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз питам, таз булка Аштън защо е еврокомисар? Откога еврокомисарите се срещат с избягали затворници, незаконно завладели властта превратаджии и други представители на хунтата. Ще гласувам за тези, които ще работят за излизане на България от ЕС.
34
4
 
2
 
! Отговори
st преди 10 години
До Анонимен Разбира се Газпром е монополист и продава скъпо,да погледнат индексите на борсата да се уверят любимият им Газпром колко и как продава.
33
0
 
3
 
! Отговори
st преди 10 години
До Тервел На тези който са банките повечето дружества са на немско-английски банкови сектори също и влиянието на една скандинавска страна сети се коя е тя скоро Обама отложи там визита.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Битката за разума е загубена започва битката за Украйна!Сега като изтока на страната се мобилизира наистина ще стане тя една...
31
1
 
22
 
! Отговори
Не е Путин преди 10 години
виновен, че в България няма газ. Като имаш крава пиеш мляко. Пазарна икономика. Руснаците си гледат интереса и хич не им пука кой какво мисли. Времето на соца и безплатния газ са в миналото. Свиквайте с капитализма другари / или младежи/
30
0
 
0
 
! Отговори
Сноуден 79 преди 10 години
е доказателство кой какъв е
29
0
 
0
 
! Отговори
st преди 10 години
До Тервел То стачки има от 17 век така че.
28
0
 
4
 
! Отговори
Българите преди 10 години
ако сме смятаме за *** ще си останем такива. Ако се мислим за орли - ще полетим
27
0
 
17
 
! Отговори
ЕС=НАТО преди 10 години
и върви към диктаура като САЩ. Което неминуемо усилва центробежните сили и разпад
26
2
 
3
 
! Отговори
st преди 10 години
До Тервел Дали ще си *** на изтока или запада все ще си *** БГ е трохичка на карата няма как да не е ***,ама поне може да е скъпоплатена такава ама не е за съжаление.
25
0
 
8
 
! Отговори
фракинга не е лош преди 10 години
само на хамериканска земя. Да си тровят земята на воля
24
1
 
4
 
! Отговори
Евро Содомията преди 10 години
е важен приоритет за всички *** - предатели
23
1
 
5
 
! Отговори
Турчинов преди 10 години
сигурно е остатък от турското минало на част от Украйна
22
6
 
2
 
! Отговори
st преди 10 години
До Анонимен Протестиращите в Испания нали знаете какви са тези,еми тези са от онези със банкетния тип живот,на социални облаги хехехехеехех да си чул бачкащият Ханс да стачкува или Жак или Свен от скандинавията Аматакис и Хосе да както и *** от бг то все южните калпазани.