Боен американски кораб идва за учение в Черно море

В него ще участват България и Румъния, нямало общо с кризата в Украйна
7 мар 2014 18:15,
296
Боен американски кораб идва за учение в Черно море
Снимка: БТА

Американският ескадрен миноносец "Тракстън" премина следобед през пролива Босфора, за да участва в учение в Черно море, в разгара на противопоставянето между САЩ и Русия по въпроса за Украйна, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Тракстън" напусна вчера сутринта натовската база Суда на остров Крит. Американският военноморски флот съобщи снощи, че бойният кораб ще участва в учение с военноморските сили на България и Румъния, предвидено много преди отплаването му от САЩ.

След отстраняването от власт на проруския украински президент Виктор Янукович разполагането на руски сили около стратегическите зони на Крим предизвиква силно дипломатическо напрежение между Русия и Запада, който реши да предприеме санкции срещу Москва.

Във вторник два руски военни кораба преминаха през Босфора на път за Черно море и базата им в Севастопол в автономната република Крим. Фрегата на украинския военноморски флот също навлезе в Черно море, припомня агенцията.

По-рано днес от пресслужбата на военния ни флот във Варна съобщиха, че българска фрегата ще вземе участие в съвместно учение на Военноморските сили на България, Румъния и САЩ, което ще се проведе на 11 март в северозападната част на Черно море.

В епизодите ще се включат три румънски кораба и един американски. Учението е планирано през 2013 година и е част от съвместната подготовка на ВМС на трите държави, то няма връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море, уточняват от флота. Американският кораб ще посети пристанище Варна от 12 до 14 март.

По-късно от щаба на Военноморските сили във Варна уточниха, че учението с участието на кораби от България, Румъния и САЩ ще се състои на 11 март югоизточно от град Констанца. Основната му цел е да се повиши оперативната съвместимост между екипажи от държави-членки на НАТО и да се подобри взаимното им разбирателство на море.

От българска страна в учението ще участва фрегата "Дръзки" с командир капитан II ранг Георги Савов. Румънските ВМС ще се представят с 3 кораба, а американските - с ескадрен миноносец "TRUXTUN". В плана на учението са включени мероприятия по съвместно тактическо маневриране, приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, както и тренинги с обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, се посочва в съобщението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
2
 
! Отговори
Петко преди 10 години
Е, и какво от това? Руснаците, в случай на каквато и да била военна активност на този кораб, ще го пратят на дъното до отрицателно време. За целта има "Яхонт"-и "Вулкан"-и и маса други средства. Някои от тях могат да бъдат изстреляни от бившия украински авиационен полк /45 бр. МиГ-29/, който даде клетва пред Кримската Автономна Република, както и от някой украински кораб, излязал от заповедите на Киiв. Дано не стане нищо, защото покрай атовете ще го отнесе глупавото магаре! Язък за хайванчето...
216
0
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Нека да дойдат и да се понаучат на тонва, онова, имат нужда хамериканските "солджъри" иначе са много зле.
215
0
 
2
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Аналиэатори смятат, че ако се стигне до раэцеплението на Украйна на две - от което имат полэа и Русия и Европейския съюэ, то най-вероятната линия на раэцепление ще бъде по течението на река Днепър!!! Преходът в Украйна се превърна в геополитическа игра!!!
214
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
планирано учение глупости на таркалета ще покажем на Русия с нашият кораб който е руско производство колко големи приятели сме на америка това е цялата истина. Как за 25 години не се появи един наш политик който да защити интересите на България всички са *** на европа и америка и социалисти и гербаджии и царисти
213
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а ние какви мускули че показваме на руснците с единственият си кораб? що за прости политици имаме
212
0
 
5
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Ще се изкефя ако Русначетата го потопят заедно с американските ***. Само да не улучат нашият Дръзки че е единственият ни боен кораб ще останем и без кораб
211
0
 
5
 
! Отговори
малеле преди 10 години
До ТуристМолете се приятелския огън на есминеца да не засегне АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Черна вода щот тогава нищо няма да видим освен отгоре от св ПетърЩот Полша евакуира своето консулство от Севастопол, а САЩ приканва гражданите си да не се мяркат към Украйна
210
0
 
10
 
! Отговори
иван преди 10 години
ние с нашия сал къде сме тръгнали там къде големите си мерят п.....те хах .при един конфликт ***,ще изпуска сапуна в банята най много .така е кога ни управляват Американци и еврей
209
0
 
10
 
! Отговори
Другарю Станешев преди 10 години
Извини се на Местан, сега подслоняваш американци..............А бе ти българин ли си?Ба ти българския-социалист.За мръсотиите които стовари върху родината ни, заслужаваш до те окачат на въжената вратовръзка.
208
2
 
15
 
! Отговори
За какъв КУР преди 10 години
Винаги съм твърдял, че по-терористична държава от САЩ няма.
207
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и сегашните управници са продажици и западни ***,но ако беше Борисов трябва да сме сигурни, че ако му кажеха господарите му да обяви война на Русия -щеше да го направи без да се замисли.
206
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След премахването на закона"не казвай не питай"касаещ сексуалната ориентация в американската армия се оказа,че по-голямата част от войниците са хомосексуалисти.За първи път в историята от както човечеството води войни САЩ измислиха термина "Приятелски огън"след като в Ирак изтрепаха повече британски и американски войници от колкото самите араби.Надявам се да не си изпуснат нервите и да не направят някоя глупост в черно море.
205
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 231Тая "платноходка" разполага с 98 "томахавки" с радиус на действие 1200 км ! 1/10 от тях да попаднат в целта си е достатъчно да изчистят Крим от рускоговорещите пазванти !Не забравяй ,че съвсем наскоро беше тестван в Крим и HARP .
204
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даже НИЩО ОБЩО НЯМАТ С НАТО тия учения!В Русия съм...
203
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи, *** които разпалват войни по цял свят се домъкнаха в Черно море да подпалят и нашата черга. Отново ли ще мълчим угоднически, като тогава, когато самолетите на чифутската клика сринаха Белград, минавайки над София.
202
8
 
3
 
! Отговори
kolko преди 10 години
Po golemi predateli of bulgaristanvite nqma gotovi. Sa da predadat sauznicite si ot NATO zaradi ruskoto robolepie
201
4
 
15
 
! Отговори
ZBOR преди 10 години
KRIM E AVTONOMNA OBLAST S SOBSTVEN PARLAMENT I PRAVITELSTVO .TE RESHAVAT .RESHENIETO E NA 16 MART. A, DA NE ZABRAVIA -NOSETE SI NOVITE DREHI , ZAPOCHNA SE.
200
7
 
16
 
! Отговори
така е, но.. преди 10 години
До Анонимен Ми да ти кажа вярвам, че ако се стигне до там, нито Германия, нито която и да е страна няма да прати войници. Ще сме ние и румънците най близките дароди до Русия. Това е гавра и е отвратително. Сега разбрах, защо ни взеха в Нато и ЕС да няма никакъв начин да сме с руснаците. Все пак дано не стане нищо щото пак ние ще го изядем гомното. "Благодаря" на Атака за турското правителство, което с радост ще прати бълагри срещу Русия....
199
2
 
14
 
! Отговори
Турист преди 10 години
То да беше само дизел, ами кой знае какви американски *** карат - я Благороден уран, я нещо друго по-така.
198
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ходят да си разливат дизела другаде,съсипват ни морето.Нищо чудно да прецакат и летния сезон.