Путин готов да подпише договора за приемане на Крим в Русия

Руският президент ще говори днес пред руския парламент
Обновена: 18 мар 2014 11:55 | 18 мар 2014 11:10, Елка Василева
211
Путин готов да подпише договора за приемане на Крим в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия одобри проекта за руско-кримски договор за приемане на Крим в Русия и образуване на нови субекти в състава на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

В подписано от него разпореждане Владимир Путин заявява, че смята за целесъобразно със Симферопол да бъде подписан договор за влизане на Крим в Руската федерация.

По-рано сутринта Путин уведоми двете камари на руския парламент и правителството за предложенията на Крим и на законодателното събрание на Севастопол за приемането им в Русия и образуване на нови субекти в състава на Руската федерация, съобщи пресслужбата на Кремъл.

От своя страна Държавната Дума – долната камара на парламента, подкрепи изявление „За ситуацията в Република Крим“, в което се говори за „свободното волеизявление“ на кримчани на проведения в неделя референдум за присъединяване към Русия.

Още по темата
В изявлението си депутатите обещават „със своите решения и действия да спомагат за социално-икономическото развитие на Република Крим и стабилността на дадената територия в преходния период“.

Междувременно различни държави по света се готвят да наложат нови санкции срещу Москва, ако тя не се откаже от претенциите към Крим. За разлика от обявените вчера санкции следващите ограничения ще засегнат вече не отделни политици, а могат да ударят цели отрасли на руската икономика.

На 16 март в Крим беше проведен референдум за съдбата на полуострова, на който 96,77% от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия. В понеделник Върховния съвет на Крим обяви Крим за независима държава и се обърна към Русия с предложение тя да бъде приета в Русия със статут на република. Градският съвет на Севастопол също прие постановление за влизане в състава на Русия като отделен субект на Руската федерация – град с федерален статут.

На 17 март вечерта Путин подписа указ „За признаване на Република Крим“, съгласно който Крим е признат за независима държава.

Във вторник Владимир Путин ще направи изявление пред двете камари на руския парламент във връзка с предложението на Крим и Севастопол за приемането им в Русия.

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин даде по-рано следните пояснения по повод процедурата за присъединяване на нов субект към федерацията:

"Чуждестранна държава отправя до Руската федерация молба за влизане в състава на РФ и за сключване на съответния междудържавен договор. Президентът на РФ информира за това Съвета на федерацията, Държавната дума, правителството на РФ, при нужда прави консултации. След подписване на междудържавен договор президентът на РФ сезира Конституционния съд на РФ с молба за оценка дали междудържавният договор отговаря на конституцията на РФ".

При положителна оценка от страна на Конституционния съд проектът за междудържавен договор и проектът за федерален конституционен закон, определящ наименованието на новия субект на РФ, неговия статут, границите, преходните разпоредби, се внасят в Държавната дума, разказа Наришкин. "Проектът за междудържавен договор се внася за ратификация, а проектът за конституционен закон - за приемане", уточни той.

"Ако тези два документа се приемат като закони за ратификация, в конституцията на РФ, в 65-и член, се прави съответната поправка", каза парламентаристът. В този член се изброяват субектите на РФ. "В случая се внася поправка - допълва се името на един или няколко субекта на РФ", добави Наришкин. Той увери, че при разглеждане на "кримския въпрос" Държавната дума "ще се справи със задачата си бързо и отговорно". Руската федерация включва в момента общо 83 субекта, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
1
 
! Отговори
с. преди 10 години
До :)Че аз също живея в мой имот бе,льольо!Айде по-кротко!Аз също съм постигнал нещата в живота си с труд!А преживяването и спестяването са функция на едно и също нещо наречено доход!И последно в България хората не могат да си позволят дори и кредита за нова кола и карат кочини!Какво да ти кажа!
116
1
 
10
 
! Отговори
КАЛАШНИКОВ преди 10 години
БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗПАДА А РУСИЯ СЕ ВЪЗТАНОВЯВА......
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ей сега дадоха обама, че ще натиска минималната заплата да стане $10 на час
114
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 10 години
до 134 : Съгласен съм донякъде с тебе, но тогава се крадеше и ПАК имаше, имаше армия имаше дисциплина сега какво има ? КАКВО? чалга и ММА бойци..навсякъде
113
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не знам Русия чия майка е, но на тези, които я чувствУВат толкова близка, им казвам: отивайте в Русия, СССР или както и да я наричате тази "държава"! Там има предостатъчно място за всички ви! А със сигурност и предостатъчно рубли в пенсионния фонд!
112
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БРАВОкой ти каза че са бедни, само тея дето не бачкат,нямат.а относно жената ,има си закони, не е кат *** да и дръпнеш един бой
111
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 10 години
и да имам къща имам апартамент, НО НЕ СА НА КРЕДИТ, не са крадени и през комунизма, купени са и правени с много труд....НО СА МОЙ, а ти върви да работиш че трябва да си плащаш апартамента и колата която е нова, но си потиш г*за за да я изплатиш, а забравих и да налееш вътре за да върви..и се научете че не се работи за да ПРЕЖИВЯВАШ целта е да спестяваш..***
110
5
 
3
 
! Отговори
с. преди 10 години
До :)Ами батенце какво да ти кажа!Карал съм американски джипове и действително не са с качеството на БМВ да речем,но и струват други пари все пак!А тия дето те обраха не са американците,а червените другари,техните пазванти назначени за олигарси и технита деца и внуци!Достатъчно е да врътнеш едно кръгче из Бояна,Драгалевци и така нататък и то се вижда ясно къде са парите!Бай Тошо го бутнаха с дворцов преврат одобрен от Москва!И парите и властта пак са си в тях!Иначе американците са виновни де!
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След тези санкции и блокирания на сметки познайте кой ще изгуби ТРИЛИОНИТЕ долари на руските олигарси? Пък и те не са *** да държат огромни суми по сметки, повечето го влагат в акции и книжа, а там не могат да ги пипнат. САЩ този път реагираха толкова слабо и страхливо пред Русия, че накараха целия свят да се смее на немощта им. Не е като да отстрелваш араби в пустинята, нали?
108
2
 
1
 
! Отговори
с. преди 10 години
Шри Ланка не е нищо повече от поредния кухократунест комуноид!
107
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 10 години
в България стандарта никога няма да е като в САЩ, никога няма да го позволят, обраха ни всичко заляха ни с помия, страх ли те е да пускаш децата си вечер след 22 а ? относно колата, карам каквото ми харесва..но не и американско, нищо лично просто са негодни..сам го каза факта, че там карат масово toyota и honda говори сам..
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шри-Ланкапичага сменяш темата, тук за америка говорим ...
105
0
 
7
 
! Отговори
Исторически момент преди 10 години
СЛАВА НА РУСИЯ!
104
5
 
2
 
! Отговори
с. преди 10 години
Масов наплив за руски паспорти!Някои хора горят от желание да заплюят родината си явно!Срам ме е от вас!Жалка чуждопоклонническа *** сте!Дали се дупиш на руснаци,германци,американци или други е все тая!Кученцето си върти опашката пред тоя с кокала!Винаги ще бъдете роби!
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До :)а бе тикво проста всеки който работи има кинти. а кат си купуваш апартамент в българия не вземаш ли кредит. виж първо в твоя двор какво е , тогава ми коментирай америка
102
0
 
2
 
! Отговори
Пряко излъчване преди 10 години
на РТ
101
1
 
3
 
! Отговори
с. преди 10 години
То бива да сте олигоф*ени,ама чак пък толкова!:)СССР се разпаднал защото така било по-изгодно на рашките!Ох,край няма тая мъка!Трагедията е,че България се превърна в една червена клоака през 1944-та и за жалост такава си остана!Американците не живеели в панелки,ама къщите им не били техни,а колите им скапани!Абе,колко хора живеят тука с ипотеки!?Пък като са скапани американските коли карайте немски,бе!Или японски!В САЩ масово карат такива!От тия приказки излезе,че в БГ стандарта е по-як от САЩ!
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БРАВОтова сме го чували за запада вече...
99
0
 
5
 
! Отговори
maramuncho преди 10 години
Bravo na Putin taka se pravi
98
0
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 10 години
След малко в Москва ще се случи историческо събитие,гледайте и слушайте Москва........