Путин готов да подпише договора за приемане на Крим в Русия

Руският президент ще говори днес пред руския парламент
Обновена: 18 мар 2014 11:55 | 18 мар 2014 11:10, Елка Василева
211
Путин готов да подпише договора за приемане на Крим в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия одобри проекта за руско-кримски договор за приемане на Крим в Русия и образуване на нови субекти в състава на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

В подписано от него разпореждане Владимир Путин заявява, че смята за целесъобразно със Симферопол да бъде подписан договор за влизане на Крим в Руската федерация.

По-рано сутринта Путин уведоми двете камари на руския парламент и правителството за предложенията на Крим и на законодателното събрание на Севастопол за приемането им в Русия и образуване на нови субекти в състава на Руската федерация, съобщи пресслужбата на Кремъл.

От своя страна Държавната Дума – долната камара на парламента, подкрепи изявление „За ситуацията в Република Крим“, в което се говори за „свободното волеизявление“ на кримчани на проведения в неделя референдум за присъединяване към Русия.

Още по темата
В изявлението си депутатите обещават „със своите решения и действия да спомагат за социално-икономическото развитие на Република Крим и стабилността на дадената територия в преходния период“.

Междувременно различни държави по света се готвят да наложат нови санкции срещу Москва, ако тя не се откаже от претенциите към Крим. За разлика от обявените вчера санкции следващите ограничения ще засегнат вече не отделни политици, а могат да ударят цели отрасли на руската икономика.

На 16 март в Крим беше проведен референдум за съдбата на полуострова, на който 96,77% от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия. В понеделник Върховния съвет на Крим обяви Крим за независима държава и се обърна към Русия с предложение тя да бъде приета в Русия със статут на република. Градският съвет на Севастопол също прие постановление за влизане в състава на Русия като отделен субект на Руската федерация – град с федерален статут.

На 17 март вечерта Путин подписа указ „За признаване на Република Крим“, съгласно който Крим е признат за независима държава.

Във вторник Владимир Путин ще направи изявление пред двете камари на руския парламент във връзка с предложението на Крим и Севастопол за приемането им в Русия.

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин даде по-рано следните пояснения по повод процедурата за присъединяване на нов субект към федерацията:

"Чуждестранна държава отправя до Руската федерация молба за влизане в състава на РФ и за сключване на съответния междудържавен договор. Президентът на РФ информира за това Съвета на федерацията, Държавната дума, правителството на РФ, при нужда прави консултации. След подписване на междудържавен договор президентът на РФ сезира Конституционния съд на РФ с молба за оценка дали междудържавният договор отговаря на конституцията на РФ".

При положителна оценка от страна на Конституционния съд проектът за междудържавен договор и проектът за федерален конституционен закон, определящ наименованието на новия субект на РФ, неговия статут, границите, преходните разпоредби, се внасят в Държавната дума, разказа Наришкин. "Проектът за междудържавен договор се внася за ратификация, а проектът за конституционен закон - за приемане", уточни той.

"Ако тези два документа се приемат като закони за ратификация, в конституцията на РФ, в 65-и член, се прави съответната поправка", каза парламентаристът. В този член се изброяват субектите на РФ. "В случая се внася поправка - допълва се името на един или няколко субекта на РФ", добави Наришкин. Той увери, че при разглеждане на "кримския въпрос" Държавната дума "ще се справи със задачата си бързо и отговорно". Руската федерация включва в момента общо 83 субекта, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
8
 
! Отговори
ПОЗДРАВЛЯЕМ! преди 10 години
С ПРАЗНИКОМ ВАС БРАТУШКИ!
96
3
 
1
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 106 Абе ти не бъди съвсем сигурен. Ядем ви попарата на некадърниците в София и току виж ви покажем официално среден пръст.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скорее всего зверье осознало, что экономический крах приближается, плюс украинская революция, и потому *** отвязались полностью-надеются на шанс продлить агонию...
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ни один подонок никогда в жизни не думает о судьбе своей страны, когда речь идет о спасении собственной шкуры и удержании власти....
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е единственият политик във света който казва в прав текст на американските параноици какво мислят за тях останалите страни но се страхуват да им го кажат. Заради това този човек заслужава уважение.
92
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 99хаха по изгодно им било. затова ли пак се опитват да направят ссср? тази работа с крим не е ли защото ссср се разпадна бе? голяма изгода е било. за какво ми е безплатно здравеопазване като имам пари да си го платя? безплатно искат искат само готованковците.
91
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 10 години
до 103 - не че не го притеснява никой, а просто няма избор, КОЙ СА ТЕЗИ С ПАРИТЕ БЕ? от от тези 7 000 000 от който сигурно 1 000 000 неофициални ****ала колко са хората с ПАРИТЕ?
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да, испугался распада Империи, ибо Майдан - это трещина по всей системе кремлевской ордынской власти, крушение мировоззренческих, идеологических ее основ, механизмов ее удержания. Майдан - это восстание рабов, желающих скинуть с себя вековые путы уже несостоятельной во всех отношениях власти.
89
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЖороРано си се натряскал *** тук се пише на български и нищо не ти се разбира.Между другото,когато български населени места населени с новодошли руснаци се присъединят към Русия няма да да се намери 1 да си признае ,че е русофил/***/.
88
1
 
10
 
! Отговори
КАЛАШНИКОВ преди 10 години
ПУТИН Е ПАТРИОТ!
87
1
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Цяла Русия довечера ще празнува връщането на Крим и Севастопол в Русия...........
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До :)явно не си наясно, тук имат пари и пак вземат кредит. това че живота е на кредит никой не го притеснява, плащаш малко по малко и живееш добре. в българия кредити нямаш , ама и нищо в джоба няма...
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сегодняшняя эйфория от воссоединения Крыма очень напоминает патриотический всплеск первых дней Русско-японской войны, Первой мировой войны и первых дней Великой отечественной. Расплата будет позже.
84
2
 
9
 
! Отговори
КАЛАШНИКОВ преди 10 години
Ето за това Русия е с най-голямата територия.......
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До с.до 61Ама ти явно си един от малкото останали *** които вярват че САЩ са причината да се разпадне СССР.И на децата е ясно вече че руснаците сами си разтуриха СССР защото така им е по изгодно.А дали са бедни не съм сигурен ама когато Хамериката може да си позволи безплатно образование и здравеопазване ела да ми се похвалиш. И преди да ми надрънкаш заучени фрази от сорта,,ама така е било при соца и е доказано че не работи'' ще ти кажа че работи стига да можеш да можеш да си го позволиш
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мачкай, Путин! България е с теб!А иначе не обръщай внимание на българските русофоби, те са озверени че запада не им даде нищо друго освен да мият ***, та със злобата си към Русия избиват комплекси.
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дните на путинския режим са преброени ...всички приближени до Путин са с блокирани сметки и недвижими имоти на ЗАПАДПутин става крайно неудобен на руската олигархия
80
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 10 години
обясних ви го като на *** и пак не можете да ме разберете, КАКВА ТИ Е ПЕЧАЛБАТА КАТО ЖИВЕЕШ В КЪЩА ЗА $1 000 000 и караш кола за $200 000 и взимаш 30$ на час като живота ти е на кредит, и ако нещо стане ще вдигнат и баба ти от гроба за да работи и да върне всичко, малко красноречив ли е факта, че правят войни навсякъде където им е удобно..само и само да повдигнат малко умиращата си икономика, ФАКТА ЧЕ ЗАСТРЕЛЯХА ПРЕЗИДЕНТА КОЙТО ГЛЕДАШЕ СОБСТВЕНИТЕ ИМ ИНТЕРЕСИ, трябва да ти говори сам..САЩ!
79
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Още една автономия иска в Русия!12:19 / 18.03.2014904718 КОММЕНТАРИЕВ Приднестровье заявило о своем желании войти в состав РоссииПредседатель Верховного Совета непризнанной республики Михаила Бурла обратился с таким предложением к председателю Госдумы России Сергею Нарышкину.ТвитнутьПриднестровье вслед за Крымом хочет войти в состав России. Эта инициатива исходит от председателя Верховного Совета непризнанной республики Михаила Бурла.Он обратился к спикеру Госдумы Сергею Нарышкину в связи с законопроектом эсеров, которые предложили упростить присоединение к России новых территори
78
1
 
10
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Палячовци, днес се събират лидерите на БРИКС. А тия дето казват, че дните на Путин са преброени бързо към някоя аптека и от най-силните хапчета да ви дадат.