Дипломацията и сигурността след Крим - новият световен ред

Economist: Путин прегази с танк съществуващия световен ред
21 мар 2014 21:25,
560
Дипломацията и сигурността след Крим - новият световен ред
Снимка: Reuters

"В сърцата и умовете на хората Крим винаги е бил неделима част от Русия", заяви тази седмица Владимир Путин пред руския парламент. Той анексира полуострова със смайваща скорост и ефикасност, подкрепен от смазващо мнозинство на референдума, пише БТА.

Истината е, че Путин е сила, която поражда нестабилност и спорове. Основополагащият акт на неговия нов ред бе да преначертае граница с аргументи, които биха могли да бъдат използвани, за да разпалят териториални спорове на десетки места по света. Дори и повечето кримчани да искат да се присъединят към Русия, референдумът бе фарс.

Сегашното поведение на Русия често бива поставяно в тесните рамки на начало на нова студена война с Америка. Всъщност то поражда по-голяма заплаха за страните навсякъде, защото Путин прегази с танк съществуващия световен ред.

Прегръдката на родината

Външната политика се развива циклично. Разпадането на Съветския съюз доведе до неоспорвано превъзходство на Съединените щати и агресивно отстояване на американските ценности. Но напомпан от високомерието на Джордж Буш, този "еднополюсен свят" се задави в прахта на Ирак. Оттогава Барак Обама се опитва да наложи подход на по-голямо сътрудничество, изграден на възгледа, че Америка може да се съюзи с други страни, за да посрещнат общи проблеми и да изолират злосторниците.

Този подход се провали с гръм и трясък в Сирия, но показа някои признаци на успех с Иран. Макар и в по-умерена
форма, именно американското влияние държи морските пътища отворени, границите - зачитани и международното право - спазвано в общи линии.

От тази гледна точка постсъветският ред е смислен. Сега Путин го руши. Той облича превземането на Крим в
одеждата на международното право. Твърди например, че свалянето на правителството в Киев означава, че той вече не е обвързан с договора, гарантиращ границите на Украйна, който Русия подписа през 1994 г., когато Украйна се отказа от ядрените си оръжия. Но международното право се опира на принципа на наследяване на правата и задълженията на правителствата от техните предшественици. По подобен начин той се позова на принципа, че трябва да защити своите "сънародници", тоест всеки, който той реши да определи като руснак, без значение къде е. Напук на всички доказателства, той отрече, че военнослужещите без опознавателни знаци, които установиха контрол над Крим, са руснаци.

Тази комбинация от закрила и хитруване е формула за интервенция в която и да било страна с някакво малцинство, не само руско. Размахвайки изфабрикувани историйки за украински фашисти, заплашващи Крим, той не спази принципа, съгласно който намеса в чужбина трябва да бъде използвана само в краен случай, когато наистина ножът е опрял до кокала. Той изтъква бомбардировките на НАТО над Косово през 1999 г. като прецедент, но те последваха ужасяващо насилие и изтощителни усилия в ООН, които Русия блокира. Дори тогава Косово не бе, както Крим, незабавно анексирано, а се отцепи девет години по-късно.

Новият ред на Путин, накратко, е изграден върху реваншизъм, дръзко пренебрегване на истината и извъртане на закона, така че той да означава онова, което е изгодно на управниците. Това не е никакъв ред. За съжаление, твърде малко хора го разбират. Много са страните, които негодуват от превъзходството на Америка и морализаторстването на Запада. Но те ще узнаят, че новият ред на Путин е далеч по-лош. Малки страни процъфтяват в отворена система на правила, макар и несъвършени. Ако правото е на страната на силния, има много неща, от които да се страхуват, особено като се наложи да се борят срещу агресивна регионална  сила. По-големите страни, особено новите гиганти сред изгряващите сили, не са изправени пред толкова голяма заплаха от тормоз. Но един свят на анархия, изпълнен с недоверие, ще нарани всички тях. Ако международните споразумения се окажат безсмислени, Индия може по-лесно да бъде въвлечена във въоръжен сблъсък с Китай за Аруначал Прадеш или с Пакистан за Ладах. Ако едностранното отцепване е приемливо, Турция трудно ще убеди
кюрдите, че тяхното бъдеще е помирението. Египет и Саудитска Арабия искат регионалните амбиции на Иран да бъдат потушени, а не подхранвани от принципа, че Техеран може да се меси, за да помага на шиитите в Близкия изток.

Дори Китай трябва да се замисли. От тактическа гледна точка Крим му връзва ръцете. Прецедентът с отцепване е проклятие заради Тибет; принципът за обединение е свещен заради Тайван. От стратегическа обаче интересите на Китай са ясни. От десетилетия той се стреми към възход с мирни средства вътре в системата, избягвайки състезанието, което парвеню като Германия започва срещу Великобритания през 19 век и което приключва с война.

Мирът в света на Путин обаче е уклончив, защото всичко може да се превърне в претекст за действие и всичко, възприето като агресия, изисква ответен отговор.

Действай сега или плащай после

За Обама това е решаващ момент: той трябва да води, не просто да сътрудничи. Крим обаче е от значение и за останалия свят. Предвид на залозите, отговорът до този момент е слаб и откъслечен. Китай и Индия стоят повече или по-малко настрана. Западът наложи визови санкции и замрази авоарите на няколко руснаци. Потърпевшите наричат това почетен знак.

И накрая, мерките трябва да започнат да надхвърлят очакванията. Замразяванията на авоари могат да бъдат могъщо средство, защото, както показаха санкциите срещу Иран, международните финанси се боят от разширяване на американската регулаторна машина. Приятелите клептократи на Путин ще пропищят, ако Великобритания направи нежелани в Лондон руски пари, свързани с режима. Франция трябва да се откаже от продажбите на оръжие за Русия.

В случай че Източна Украйна е следващата, Германия трябва да бъде готова да наложи ембарго на руския нефт  и газ. Планирането трябва да започне сега, за да се намали зависимостта на Европа от руската енергия и да се засили НАТО.

Украйна се нуждае от пари в краткосрочен план, за да не рухне, и дългосрочни реформи с помощта на Международния валутен фонд, подкрепени от външни съвети, до степен, каквато може да понесе. Като първа стъпка Америка трябва незабавно да изплати вноските си във фонда, които от месеци са блокирани от Конгреса.

Дори ако Западът е готов да предприеме сериозни мерки срещу Путин, изгряващите световни сили може да не са склонни да го осъдят. Но вместо да се примиряват с неговата незаконна анексия на Крим, те трябва да помислят в какъв световен ред искат да живеят.

Дали биха предпочели такъв ред, в който държавите като цяло спазват международните споразумения и граници? Или такъв, в който думите са изопачени, границите - незачитани, а споразуменията - разваляни по нечия воля?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


560
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 10 години
Статия неграничеща с реалноста.
385
1
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До 101% Анти ЕС*--514; Нещата можеха да се решат по безболезнено , но Путин демонстрира ИНАТ.Така започна и Хитлер ; Прати войски да окупират спорни територии с Франция.Войниците бяха инструктирани - срещнат ли съпротива да се върнат но Французите си затраяха и..Никой не искаше война.След това последваха Судетите,Австрия ит.н. Знаем какво стана.
384
0
 
3
 
! Отговори
101% Анти ЕС* преди 10 години
До ЗнаещСледва продължение.Баскония и Каталуния от Испания.Шотландия от Великобритания.Корсика от Франция.Фарьорските о-ви и Гренландия от Данияи т.н. и т.н.Засега обаче опитите на Уйгур-Синдзян и Тибет от Китай,както и Джаму-и Кашмир от Индия,в това отношение си остават неосъществими.
383
0
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До 101% Анти ЕС*--511 ; Да при сегашния прецедент който създаде Русия вече всичко е възможно.
382
0
 
4
 
! Отговори
101% Анти ЕС* преди 10 години
До ЗнаещМомче,за едно си прав,но за друго бъркаш.Прав си,че Косово не е част от Албания,а си е отделна държава,но бъркаш относно това,че един ден същото това Косово,все пак ще е част от бъдещата Велика Албания.Да си чувал случайно за планирания съюз Ал-***-Ко,т.е. Албания-Македония-Косово?Или може би го чуваш за пръв път?
381
0
 
2
 
! Отговори
101% Анти ЕС* преди 10 години
Уникална снимка!Руския евреин(по майка!) Путин и еврейския слуга Обама! :)))
380
6
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До bochko tikveto--486 ;Никаква аналогия с Косово не можеш да правиш бе гаден русофил.Косово не стана съставна част на Албания и САЩ а стана независима държава.Открай време политиката на Русия е политика на изнудване и поставяне пред свършен факт.ВСВ започна така.Не говори за избити индианци ,защото жертвите на комунизма сас над 150 милиона.Атомната бомба САЩ си я направиха сами.Германците създадоха руската бомба,Авиацията им ,АК--47.Руснаците копираха военната техника дадена им от САЩ.
379
2
 
6
 
! Отговори
Drako преди 10 години
Авторката на материала малко прекали с про-американското си отношение. От десетки години само наблюдаваме този самопровъзгласил се жандарм в света какви ги върши. Запали много войни, разхвърли икономическите си проблеми върху света, лицемерно и дипломатично "усвои" куп бизнеси в пепелищата на войните си. ЛИЦЕМЕРНО. Явно живеем в свят в който директното казване на нещата е признак за "лош вкус". И този манталитет се следва от всички подопечни на америка държави вкл много от ЕС.
378
1
 
5
 
! Отговори
РИКИ преди 10 години
Хора, четете историята Крим, никога не е бил собствено дете на Украйна. Това дете се върна в своя дом. Не приемам, че ястребите в световната политика са по-умни от мен и милиони ката мен, само защото са овластени да имат първи, право на мнение. Читателю. Не ме упреквай в субективизъм.Постарай се и ти да бъдеш свободен в правото си на мнение. С уважение !
377
2
 
0
 
! Отговори
Sidni преди 10 години
Tuka pri nas nqmame takiva problem,zashtoto tuka e Sidni i nai obicham kato se razhojdam da vidq nqkoe kenguro i da mu polapam.Puk i pravq mnogo $ shtoto me takovat za $.Aide vie si stoite tam v mizeriqta,az otivam da si epiliram dupkata.Pozdravi ot Sidni,Av$traliq
376
1
 
8
 
! Отговори
атакист преди 10 години
Б_Я трябва да признае Крим незабавно нашта русофобска проамериканска продажна гмеж вече трябва дае наясно че САЩ загубиха завинаги лидерството и хегемонията бог даги прости идва нов световен ред начело с РУСИЯ и БРИКС голяма част от досегашните управляващи у нас крадлета са не за затвор а директно за куршум
375
1
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е 1 !!! преди 10 години
ПО СЛУГИНА4ЕСКА СТАТИЯ И ЛЪЖЛИВА НЕ БЯХ 4ЕЛ.МАРИЯ ЗАХАРИЕВА Е СРАМ ЗА ЖУРНАЛИСТИКАТА.СВТОВНИЯТ РЕД НА САЩ БИЛ ПО ДОБЪР ОТ ТОВА НА ПУТИН СРАМ И ПОЗОР ЗА ТЕБЕ КАТО АВТОР, КОЙТО ЗА 30 СРЕБЪРНИКА СЕ ПРОДАЛА НА ЦИОНИСТИТЕ ДА МАНИПУЛИРАШ МНЕНИЕТО НА ХОРАТА 4РЕЗ ФРАПАНТНИ ЛЪЖИ.1-ВО САЩ СЪЗДАВАТ НЕУРЕДИЦИ И МЕЖДУОСОБИЦИ 4РЕЗ ПЛАТЕНИ ОТ ТЯХ МУДЖИХИДИНИ И ЦРУ В ДАДЕНА ДЪРЖАВА КОЯТО ВИНАГИ Е БОГАТА НА РЕСУРСИ ЗА ДА ИМАТ ПОВОД ПОСЛЕ ДА ВЛЯЗАТ С СИЛА И ДА ГИ ОГРАБЯТ А МВФ И СБ ИМ СЛУЖИ МИРНО ДА ОГРАБЯТ СТРАН
374
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извод-Не си дръжте парите в западни и американски баки-ще ви ги оберат дедмократичните политици-явно това е демокрацията+ инфлация от печатницата.
373
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От Америка освен бомбардировки ние българите нищо хубаво не сме видяли и няма и да видим.Точно като заразената царевица преди 16-17 години.
372
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тибет не може да се отцепи защото китайското население е вече в пъти повече от тибетците-да гласуваме а? Има значение ако зад гърба ти са милиард и половина.
371
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досегашния световен "ред" всъщност беше лицемерен световен хаос. Сега вече просто няма лицемерие.
370
6
 
14
 
! Отговори
бай Тошо преди 10 години
А световния ред беше-каквото кажат щатите това да става.Да,ама не...
369
14
 
7
 
! Отговори
Grom преди 10 години
Някои от вас трябва да се научат първо да пишат, после да четат и чак тогава да коментират!Статията е много добра и обективна и дава поглед върху възможни бъдещи ситуации - всеки да си помисли дали му изнася.А всички пишман-русофили по повод Косово искам да попитам - От кого е анексирано Косово???? И било ли е проведено етническо прочистване на Крим в последната година или въобще?
368
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог да благослови Русия и Путин, а американските човекомразци да си налягат скъпарските парцалки и да немеят пред Великата мечка и Червената армия!
367
5
 
10
 
! Отговори
Вучков преди 10 години
До анонимен 485. Г-жо аз няма да се мъча да Ви надвикам на руски е "обокричу", на английски е"out shout". Тази Америка за която ми говорите отдавна я няма. Тази америка сега е фалирала и не е ти америка за която са се били севера и юга против робството. Тази америка е завладяна от робовладелците на душите на хората. Само да ви напомня, че след убийството на независимия президент Кенеди, неговият вицепрезидент не подписва затварянето на частната банка - ФЕД и директно обявява, че САЩ са фалирали