Близо милион богомолци се стичат в Рим и Ватикана

На специална служба канонизират Йоан Павел II и Йоан XXIII за светци
Обновена: 27 апр 2014 08:12 | 27 апр 2014 08:12, Красимир Ангелов
3
Близо милион богомолци се стичат в Рим и Ватикана
Хиляди богомолци прекараха нощта преди канонизацията на открито. Снимка: БТА

Рим и Ватикана се подготвят за дългоочакваното канонизиране днес на двама папи, живели и оглавявали Римокатолическата църква през 20 век.

Единият е папа Йоан XXIII, който е бил апостолически пратеник на Ватикана в България от 1925 до 1934 г. с мисия за преодоляване на разделението между местните католици от двата обреда. През 1934 г. е издигнат за архиепископ на Несебър и апостолически легат в Турция и Гърция със седалище в Истанбул. Другият е папа Йоан Павел Втори.

Властите очакват между 500 000 и 1 милион богомолци от целия свят да се стекат в Рим и Ватикана за събитието, предаде Франс прес.

Десетки лидери от целия свят също ще присъстват на църковната служба за канонизирането на папите, която ще бъде отслужена от папа Франциск на площад Свети Петър. Сред тях ще бъдат българският президент Росен Плевнелиев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Близо 100 делегации на държави и международни организации се очакват днес за двойната канонизация според списъка, обявен от Ватикана в петък.

За церемонията вече пристигна президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, който присъства и на обявяването на Йоан Павел Втори за блажен. Полската делегация е внушителна и включва основателя на "Солидарност" Лех Валенса, чиято борба Йоан Павел Втори подкрепяше, както и президента Бронислав Коморовски и бившия президент Александър Квашневски.

В знак на почит към папата италианец Йоан Двайсет и трети, от италианска страна ще присъстват президентът Джорджо Наполитано и премиерът Матео Ренци, придружаван от съпругата си. Франция ще бъде представена от премиера Манюел Валс и Бернадет Ширак, съпругата на бившия президент Жак Ширак. Ирландският премиер Енда Кени също ще дойде във Ватикана, въпреки че отношенията му със Светия престол се бяха обтегнали около  педофилските скандали, отбелязват агенциите.

Европейският съюз ще бъде представен от президента на ЕС Херман Ван Ромпой и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. На церемонията ще присъстват и много президенти на страни от Африка, Европа и Южна Америка.

Мерките за сигурност са изключителни, като движението ще се регулира от 2000 регулировчици, а в Рим ще бъдат пратени и допълнителни 2400 полицаи. За чистота ще се грижат 1000 чистачи.

Канонизирането на двамата папи ще струва на властите в Рим 5 милиона евро, а Римокатолическата църква ще вложи 500 000 евро. По-голямата част от тези средства са за инсталирането на 19 огромни телевизионни екрана, на които ще се наблюдава събитието в различни части на Рим.

За богомолците са подготвени 1,2 милиона картички с лика на новите светци. Те ще се раздават във Ватикана, околностите му и на други обществени места в Рим, като например площад Навона. 2600 доброволци от гражданската защита денонощно ще раздават 4 милиона бутилки минерална вода на богомолците, дошли в Рим за двойната канонизация.

Радио Ватикана излъчва на няколко езика полезни за богомолците информации, както за самата церемония по канонизирането, така и за обществения транспорт в Рим. Последицата от нашествието на богомолци за двойната канонизация е покачване на цените на наемите за периода 26-27 април. Така например наемът за мебелиран апартамент в Рим за този уикенд се увеличи с между 137 и 173 процента в сравнение с предходните уикенди.

Едновременното обявяване за светци на двама папи е безпрецедентно събитие. Папа Йоан Павел Втори е роден в Полша с името Карол Войтила и оглавяваше църквата от 1978 г. до 2005 г., а папа Йоан XXIII е роден в Италия с името Анджело Ронкали. Той е бил начело на църквата от 1958 г. до 1963 г. 

Денят на двойното канонизиране не е избран случайно. Днес Римокатолическата църква отбелязва празника на Божието милосърдие, въведен от папа Йоан II.

(БТА)


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 7 години
kakvoto e bilo v minaloto . niama promiana i sega , koito stoi nai= otgore toi vijda s kakvo se sblaskvat horata