Западната преса: Украинските сепаратисти са в криза след преврата

На близките до Москва им става все по-трудно в Донецк
30 май 2014 09:41,
56
Западната преса: Украинските сепаратисти са в криза след преврата
Снимка: Reuters

Украинските сепаратисти изпаднаха в криза след "преврата" в Донецк вчера, пише британският в. "Телеграф". Тогава проруски бойци, подкрепяни от бронетранспортьори, превзеха щаба на сепаратисткото движение в източния украински град и унищожиха защитаващите го барикади, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Изненадващият ход беше направен от група, наречена "Батальон Восток". Тежковъоръженото въстаническо подразделение участваше в боеве срещу украинската армия. Възможно е това да е преврат или опит да се прочисти "Донецката народна република" от нежелателни елементи, отбелязва "Телеграф". Ключови ръководители на сепаратистите заявиха, че все още контролират ситуацията и са разпоредили операцията "срещу мародерите". Бойци от батальона, който включва украинци и руснаци, заявиха, че са действали от отвращение от разграбването на супермаркет след битката за летището в Донецк.

Бившата сграда на регионалната администрация е символ на въстанието в източните региони на Украйна, отбелязва "Ню Йорк таймс". Не е ясно обаче дали т. нар. батальон е действал от възмущение или за да засили позициите на Александър Бородай, посочва изданието. Бородай е руски гражданин, който участваше и в завземането на Крим от Русия. Той отрича всякакви връзки с руското правителство, но според мнозина експерти е малко вероятно той да действа без одобрението на руския президент Владимир Путин, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Акцията означава промяна на ръководството сред сепаратистите след седмици на вътрешни борби, смята в. "Файненшъл таймс". Сепаратистите с по-тесни връзки с Москва се опитват да се наложат над все по-трудните за управляване въстаници.

Сред бойците на "Батальон Восток" има и чеченци и граждани на други руски региони, пише британският в. "Гардиън". Роман Романенко, бившият парашутист и миньор, назначен да защитава сградата на администрацията, е потвърдил, че има борба между "Батальон Восток" и Донбаската народна милиция, членове на която са обвинени в мародерство, съобщава вестникът. Изданието цитира и думите на един от командирите на батальона, представил се само като Рос, който е попитал защо има толкова много групировки в единната "Донецка народна република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 36Я най-добре се прегледай.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 50Ами значи скоро ще отвори мините Москва.Майдановците защо се пънат толкова ,като е най-бедния регион?
36
1
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
Ти добре ли си с главата?
35
7
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 9 години
Донецк и Луганск са най-бедните области в Източна Украйна и дори в Украйна и двата региона са на дотации, особено Донецк заради губещите мини. Богатите области са Днепропетровска, Харковска и Полтавска те са основните кръводарители в Украйна плюс още 2 западни области. Богатия Донецк е само в главите на българските русофили. Русия преди 6 години затвори всички въглищни мини в Ростов който се намира от другата страна на границата на Донецк. Просто погледнете дотациите по региони в Украйна.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиДонецк е най-богатия район в Украйна. Затова 70% от населението -и руснаци и украинци искат самостоятелност. Останалите около 30% са про-руски или про-украински настроени. Дончани искат парите им да останат в Донецк, и сами да решават съдбата си. Руската пропаганда обаче завърта нещата така, че донецкия сепаратизъм означава присъединяване към Русия и съответно се намесват ''по руски'' в тази сложна ситуация, помитайки истинския народен вот.
33
2
 
0
 
! Отговори
дончанин преди 9 години
Тук руснаците са разделени на такива, които искат Донецк да премине към Русия, и други, които искат самостоятелна Донецка държава, която не се знае един ден, към кой съюз може да се присъедини. Лично аз, както и тукашните украинци поддържат втората група - това беше и първоначалния замисъл- за самостоятелна ДНР, която с референдум да реши външната си ориентация в бъдеще. Но Путин няма доверие на втората група, считайки, че може да се про дадат на ЕС. Т.е. народа май пак няма да имаме думата.
32
0
 
3
 
! Отговори
юбер алес преди 9 години
До нфбСАЩ печатат по 3,4 млрд долара на работен ден. Тези 10 млрд. ще си ди напечатат до вторник. За съжаление света все още вярва в долара, поради липса на алтернативна такава валута.
31
0
 
10
 
! Отговори
нфб преди 9 години
САЩ ТЪРСЯТ ДА ПРИБЕРАТ 10 МИЛИАРДА И ОТ ФРЕНСКА БАНКА..ТОЛКОВА Е ЗАКЪСАЛА АМЕРИКАНСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА ЧЕ НЕ ПОДБИРА ОТ КОГО ДА ОТКРАДНЕ ПАРИ ПОД ЕДНА ИЛИ ДРУГА ФОРМА..ЗАТУЙ МАСОВО СЕ ТЕГЛЯТ ПАРИ ОТ САЩ..ИНВЕСТИТОРИТЕ БЯГАТ...НИКОЙ НЯМА ДОВЕРИЕ ВЕЧЕ В ДОЛАРА ..АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА Е ЗАРОВЕНА..БАЛОНА Е СПУКАННА МОДА Е БРИК И ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ
30
2
 
7
 
! Отговори
Освиркан преди 9 години
Назначенного Верховной радой премьер-министром Украины Арсения Яценюка освистали в немецком городе Аахен, где он 29 мая принимал участие в церемонии вручения председателю Европейского совета Херману Ромпою Международной премии имени Карла Великого.Как сообщила радиостанция Deutschlandfunk, рядом со зданием ратуши, в котором проходило мероприятие, собрались протестующие, которые держали в руках плакаты, призывающие не допустить новой войны в Европе и остановить американский террор на Украине.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западната преса пише квото и се плати... ама само *** и вярват.
28
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
последните 10 години само глупости се случват кво деление кви 5 лева хората иска музика партита почивки и да се занимават с нещо. Кво става на последак неква истори се случват седно сме в камената ера
27
15
 
7
 
! Отговори
СВОБОДА ЗА УКРАЙНА преди 9 години
ОТ ТАЗИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА , УКРАЙНА МОЖЕ САМО ДА СЕ САМОПРОЧИСТИ ОТ РУСКИТЕ ***!САМО ВОЙНАТА С ДИКТАТУРАТА --РАЖДА ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!САМО ТАКА СЕ ИЗКОРЕНЯВА ЗАВИНАГИ РУСКОТО ИМПЕРСКО ВЛИЯНИЕ!У НАС---РУСКОТО ВЛИЯНИЕ Е ДОНЕСЛО САМО СТРАДАНИЯ И ГНЕТ НАД БЪЛГАРИ И ЕТНИЧЕСКИТЕ ТУРЦИ!РУСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ОЛИГАРХИЯ Е ВРЕДНА ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА!
26
17
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Очевидно тези "мирни" сепартисти и Батальон Восток, въоръжен до зъби, се явяват представителна извадка на "жителите" на Донецк. Ето това са "борците за свобода от фашизма" - тежко въоръжени терористи, които се избиват помежду си кой да води бащина дружина. Навремето Хитлер започнал политическата си кариера точно с организирането на военна групировка и провеждане на пуч срещу законната власт. Тези "освободители" са едно към едно с фашистите на Хитлер. Порошенко да ги избива всичките и това е.
25
1
 
13
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
Новата руска национална платежна система ще бъде по подобие на японската JCB и китайската China UnionPay, ....ТОВА Е КРАХ ЗА ВИЗА И МАСТЕР КАРТ...УДАР СРЕЩУ ПРОГНИЛАТА АМЕРИКАНСКА БАНКОВА СИСТЕМА...СПЕКУЛАЦИИТЕ С АКЦИИ ЩЕ СЕКНАТ..ДНЕС ГРУПА ХОРА В САЩ ДИКТУВАТ КАКВИ ДА СА ЦЕНИТЕ НА АКЦИИТЕ..ТОВА ЕКАТО КАЗИНО..САМО ТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ИМА ЕДНА СВЕТОВНА ЛЪЖА ЗА ПАЗАРЕН ПРИНЦИП..БИЗНЕСА СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ САЩ..ПО СИГУРНО СЕ ПРАВИ БИЗНЕС В АЗИЯ И ЕВРОПА
24
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Батальон "Восток" е батальон на слугата на Путин в Чечня Кадиров и е съставен само от чеченци наемници. Батальон "Восток" е убил десетки хиляди в Чечня. Батальон "Восток" беше пуснат да мародерства във войната на Русия срещу Грузия през 2008 г, тогава за 5 дни батальона изгуби 50% от състава си. Вчера 43 цинкови ковчега са пристигнали в Чечня с труповете на наемни бойци от същия батальон. Надницата на наемниците е 300 долара на ден и се плаща от Путин, а той твърди че парите са на Янукович.
23
2
 
17
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
В КРИЗА АМА СВАЛЯТ ВЪРТОЛЕТИ С ГЕНЕРАЛИ...АКО НЕБЯХА В КРИЗА ЩЯХА И ФАШАГИТЕ ОТ МАЙДАНА ДА ИЗРИНАТ..ВСИЧКО Е МАНИПУЛАЦИЯ НА САЩ,,ДОЛАРА Е РАЗКЛАТЕН ,,АКЦИИТЕ ПАДАТ,,,ИНВЕСТИТОРИТЕ БЯГАТ,,ДНЕС НА МОДА СА БРИК,,,АВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ...ПОТЕНЦИАЛА Е ГОЛЯМА ТЕРИТОРИЯ МНОГО РАБОТНА РЪКА...ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ И ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ
22
2
 
22
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ГАДНИ ЦИОНИСТИ, НЯМА ДА МИРЯСАТ ДОКАТО НЕ ЗАПАЛЯТ СВЕТА! ЗАСЕГА ПОСТИГНАХА СВОЕТО - ПРАВОСЛАВНИ СЛАВЯНСКИ БРАТЯ СЕ ИЗБИВАТ ПОМЕЖДУ СИ, НО ДАНО СМЕТКИТЕ ИМ ИЗЛЯЗАТ КРИВИ, ЩОТО ХОРАТА ПО СВЕТА ВЕЧЕ ПОЧНАХА ДА СЕ СЪБУЖДАТ!
21
4
 
22
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Няма да ви казвам от кои съм аз...ще ви кажа какво е казала Ванга...САЩ ще се разпаднат в страшна агония а Русия ще спаси света
20
4
 
18
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Факт е,че по всички онлайн медии в БГ неадекватните коментари подкрепящи САЩ,ЕС и новата Украинска власт намаляват главоломно.Информационната война на Новия Световен Ред не върви добре...Това не е нито Ирак нито Афганистан,това не са прости хорица чакащи Американците да ги "освободят...Това са хората,които изгониха Османската империя от България,хората които спряха фашистката военна машина през ВСВ.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ф-1, а ти си *** по рождение ... само пълен *** може да напише тези глупости !