Руското разузнаване се връща в Куба

"Ще слушаме САЩ", уверява руската преса
17 юли 2014 09:06,
75
Руското разузнаване се връща в Куба
Снимка: Reuters

Руското Главно разузнавателно управление се връща в Куба, където близо до Лурдес е разположен неговият временно замразен център за радиопрехващане - един от най-мощните в света, пише "Росийская газета" под заглавие "Ще подслушваме САЩ".

Русия тихомълком е постигнала временно споразумение с Куба наново да открие центъра, чрез който по съветско време шпионираше САЩ, заяви вчера източник от руските служби за сигурност, цитиран от Ройтерс. Той потвърди съобщението на в. "Комерсант" за принципна договорка, постигната при посещението на президента Владимир Путин миналата седмица в Хавана.

На пресконференция в Бразилия преди часове Путин опроверга съобщенията, че Русия и Куба са обсъждали възстановяване на руския радар в Лурдес. Статията в "Росийская газета" обаче не е премахната от сайта на московския официоз.

Според вестника през 2001 г. Русия се е отказала да използва центъра - това "главоболие за Вашингтон", "без видими причини" и без официален коментар. Руското разузнаване "съществено стесни радиоелектронното наблюдение над Северна Америка", но "САЩ изобщо не оцениха истински приятелската стъпка" и "видимо активизираха радиотехническото си разузнаване срещу страната ни", заявява "Росийская газета".

"За огорчение на Пентагона възстановяването на центъра ни в Лурдес тече на качествено ново равнище. Възможностите му ще нараснат многократно. Руското министерство на отбраната ще може да получава оперативна информация за стратегическите ядрени сили на САЩ, включително - според осведомени експерти, за това къде се намират американските стратегически подводници", уверява вестникът под заглавие "Ще слушаме САЩ".

Според "Московский комсомолец" възстановеният център ще може да заработи до месеци. След като Русия опрости тези дни дълга на Куба (90 на сто, или над 30 милиарда щатски долара), "бе решено да продължим военнотехническото сътрудничество", посочва военният експерт Виктор Мураховски.

"За Куба е необходимо като въздуха да модернизира своите въоръжения и военна техника, защото днес те имат главно техника съветско производство от 60-те и 70-те. За Русия пък е необходимо да засилва отбранителната си способност и центърът, осигурявал преди към 70 на сто от разузнавателните данни, също е нужен като въздуха", коментира специалистът.

През 1993 г. тогавашният кубински министър на отбраната Раул Кастро открито заяви, че Русия получава чрез Лурдес близо 75 на сто от разузнавателната си информация, уточнява "Комсомолская правда".

"И образно казано, заклахме със собствените си ръце такава една "кокошка, снасяща златни яйца". Чудно как Москва е махнала този "електронен пистолет", без дори да постави въпроса за някакви ответни американски стъпки - например да не доближава военните си бази до границите на Русия", пише изданието."Сега обаче, когато тези бази на САЩ около нас станаха много повече, когато в течение на кризата в Украйна САЩ и други страни от НАТО увеличават групировките си край нашите граници,

Москва "се осмели" да предприеме една адекватна и ефективна стъпка" - връща радарната станция, заявява руският всекидневник и припомня, че при сегашната си обиколка из Латинска Америка президентът Путин се споразумя с местни лидери в ред страни от региона да бъдат разположени станции от руската глобална сателитна навигационна система ГЛОНАСС. Това "ще даде доста плюсове за укрепване на националната ни сигурност", твърди "Комсомолская правда".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проруските *** в сайта от школото за бавноразвиващите се ли са?Толкова *** на едно място не бях срещал.Дерзайте *** и трепете Америка на части....
19
1
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Май ще излезе истина,че Русия има нова стратегия за борба със САЩ-симулиране на мощно въоръжаване и подтикване на Американците към надпревара с тях,при която ще изразходват огромни суми.В същото време Русия ще модернизира сравнително евтино само ядрения си арсенал.Това нямаше как да проработи преди 10 и повече години,но сега е друго!САЩ излязоха от кризата с масирано печатане на пари и това доста разколеба мнението за долара!Едно ново бясно печатане може да срути окончателно доверието в него!
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
".....2 /3 от сащ ще се окажат под тихия океан.да живее русия"Ама защо така другари половинчато решавате въпроса-като че тепате американците не ги делете на третини-тепайте на 100%.Щото останалата третина ще е достатъчна да утепа и трите третини на великопутиния,докато хората гледат телевизор ТЕМПО и карат Москвичите си с 4 фара/такива хамериканците немат/Да пребъде във вековете тепането на 2/3 от америка.
17
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"САЩ ще заплатят скъпо за глупавата си и лицемерна политика към Русия."Що за *** се раждат у нас и то 25 години след краха на комунизЪма и социализЪма.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен това ще правят международно летище, за да идват руските туристи до новата дестинациЯГрешите ,новата дестинация е Крим и там должни всички да почиват.Никакая Куба!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Tina 26--------"Алчен г.з - глава затрива"...----------------Евала, баш така си е!
14
3
 
20
 
! Отговори
някакъв преди 9 години
Вярно е, че САЩ заобиколиха Русия с бази. ЗАЩО? Тогава (когато и в България дойдоха) се казваше: те са за удари срещу Иран. Какво лицемерие, а?
13
2
 
19
 
! Отговори
Петър Велики преди 9 години
Супер!!!!!!!!!!!!!!!!! Вставай, страна огромная,Вставай на смертный бойС фашистской силой темною,С проклятою ордой! ............... :)))))))))))))))))))).....................
12
6
 
25
 
! Отговори
Tina преди 9 години
САЩ ще заплатят скъпо за глупавата си и лицемерна политика към Русия.Можеха да са лоялен партньор и светът да стигне наистина до прага на една нова ера на мир.Но..."Алчен г.з - глава затрива"...
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРИКС-овата банка е чадър в *** на САЩ, ЕС, МВФ, който скоро ще бъде отворен, направо както си е вътре!
10
6
 
25
 
! Отговори
емо преди 9 години
на сащ им сига един дивизион искандер в куба и черния *** ще се оака в гащите.обхвата им ще бъде достатъчен да стигне ново мадридския разлом.само една ракета там и 2 /3 от сащ ще се окажат под тихия океан.да живее русия
9
2
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Който не знае да чете история, напр. посл. Световна война, след което всички обичат Русия!
8
9
 
24
 
! Отговори
емо преди 9 години
този милион българи в сащ са *** която предаде родината си за да служи на световния престъпник сащ
7
1
 
21
 
! Отговори
slovenia преди 9 години
До Странжата.Допълвам те-Сащ ще изревят на умрело,не си го дописал.
6
3
 
25
 
! Отговори
БГ-РУС преди 9 години
То след като САЩ се намесват без причина в Украйна от на майната си чак, само и само да са близо до Русия, логично е Русия да се върне в Куба, след като май само тя им помага - опрости им дълг и ще инвестира в икономиката им. Това е политика !
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според вестника през 2001 г. Русия се е отказала да използва центъра - това "главоболие за Вашингтон", "без видими причини" и без официален коментар. Руското разузнаване "съществено стесни радиоелектронното наблюдение над Северна Америка", но "САЩ изобщо не оцениха истински приятелската стъпка" и "видимо активизираха радиотехническото си разузнаване срещу страната ни", заявява "Росийская газета".КАто не щеш мира - на ти секира!!!
4
2
 
25
 
! Отговори
до AMERICAN EAGLE преди 9 години
Ама как хубаво баба Меркел изрита като мръсно куче представителя на ЦРУ от Германия, яко ли ти е, а? :)
3
26
 
6
 
! Отговори
мужик от 21 век преди 9 години
Русия не се плаши от екетронен шпионаж защото е още в ерата на писалките и пишештите машини ,а разговорите се водят на ухо.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А здрасти и довиждане че бързам.
1
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така така! Време беше някой да им диша във врата на американците.