Русия спира вноса на още стоки при нови санкции

Това ще засегне и медицината, пишат руските издания
18 авг 2014 10:11, Мария Захариева
398
Русия спира вноса на още стоки при нови санкции
Снимка: Reuters

Руските власти са подготвили допълнителен списък с ответни санкции срещу Запада. Те ще бъдат въведени само ако ЕС и САЩ въведат нови санкции срещу Русия, пише днес руският в. "Ведомости", като се позовава на двама федерални служители. Сред мерките, които Москва е готова да предприеме, е въвеждането на ограничения върху вноса на промишлени стоки в Русия, добавя вестникът.

Два дни след като САЩ и ЕС въведоха секторните икономически санкции срещу Русия, правителството на Дмитрий Медведев е изпратило до президента Владимир Путин доклад, в който се излага обширен списък от възможни ответни мерки. Двамата високопоставени служители добавили, че засега правителството не е получило от президента поръчение да подготвя документите за въвеждането на нови руски ответни санкции. Според тях една от тези мерки може да стане пълната или почти пълната забрана върху вноса на автомобили от неприятелските страни.

Единият от служителите уточнил, че търсенето на автомобили в страната може да бъде покрито за сметка на вътрешното производство, най-вече от предприятията, сглобяващи коли от чужди марки в Русия. Друга възможна мярка, за която съобщава московският в. "РБК дейли", е ограничаването на вноса на медицински изделия.

Двамата правителствени служители признали обаче, че този въпрос е много деликатен и изисква допълнително обсъждане.

Вестник "Ведомости" е направил по този повод допитване до експерти. Те отбелязали, че пълната забрана за внос на автомобили от Европа и САЩ ще доведе до прекрояване на пазара. Според изпълнителния директор на "Автостат" Сергей Удалов, ако все пак се въведе такава мярка, трябва да се избегне забраната върху вноса на комплектуващи части и детайли, защото това ще засегне тежко руските автомобилни заводи, които сглобяват автомобили.

Що се отнася до медицинското оборудване, то в Русия се произвеждат салфетки, хирургическа и най-проста диагностична апаратура. "Всичко останало, включително високотехнологично оборудване - идва от внос. Ако на този внос бъдат наложени ограничения, то в Русия трябва просто да престанем да боледуваме", казал пред "Ведомости" представителят на компанията SCA Евгений Махоротов.

РБК припомня по този повод изказване на премиера Дмитрий Медведев на заседание на руското правителство на 7 август. "Ние сме потенциално готови да въведем и защитни мерки в областта на самолетостроенето, корабостроенето, автомобилната промишленост и в други отрасли", казал той, добавяйки, че това ще се прави след внимателно обмисляне. "Правителството разбира, колко важно е сътрудничеството в тази сфера. Но естествено, ние реално оценяваме и нашите собствени възможности", подчертал Медведев.

Московският в. "Комерсант" пък отбелязва, че огромното мнозинство от руснаците засега никак не са почувствали върху себе си последствията от санкциите, предприети от западните страни срещу Русия. Тези, които виждат някакви последствия, са все още малцинство. При това половината от това малцинство смята тези последствия за негативни, а другата половина - за положителни. Вестникът се позовава на последните социологически проучвания на Общоруския център за изследване на общественото мнение.

92 процента от гражданите са уверени, че санкциите по никакъв начин не са ги засегнали. 4 процента вече са забелязали ръст на цените и са усетили, че материалното им положение се влошава. Някои от анкетираните са посочили замразяването на банковите сметки, отмяната на полетите на нискотарифната авиокомпания "Доброльот", загубата на работа в чужда компания, и пр. Но това са отбелязали под един процент от запитаните. 62 процента смятат, че санкциите не са променили нищо, че всичко си е по старому. 30 на сто смятат, че вече има последствия, като поравно са разделени тези, които смятат последствията за положителни, и за отрицателни. Те разбират, че последствията могат да се очакват в средносрочна и в дългосрочна перспектива.

Вестникът цитира и последното допитване на социологическия център "Левада". То показва, че все повече руснаци вярват на властта. Работата на Путин като президент одобряват 83 процента от запитаните, като за последните пет месеца неговата подкрепа е нараснала с 18 пункта.

Друг московски вестник - "Известия", е направил собствено проучване, което разкрило, че много европейски производители на млечни и месни продукти, както и на плодове, официално са се обърнали към правителството на Швейцария с молба да доставят своята продукция в Русия през нейната територия. Проблемът е в това, че Швейцария не е член на ЕС и върху нея не се разпространяват ответните продуктови санкции, въведени от Русия.

Вестникът цитира директорката по комуникациите на швейцарското федерално бюро по селското стопанство Анна Рицоли, която съобщила, че през последната седмица към швейцарските власти, с цел да проучат възможността да изнасят своята продукция в Русия през нейната територия, са се обърнали различни европейски организации от хранителния и селскостопанския сектор. Имената на тези компании и организации обаче не се разкриват.

Рицоли добавила, че процедурата за регистрация на компании в Швейцария с цел експорт в Русия не са се е изменила.

Получаването на такава регистрация на територията на Швейцария е сложен и трудоемък процес. От швейцарското посолство в Москва пък са потвърдили, че вече има запитвания от европейски компании, готови да изнесат производството си в Швейцария, за да могат да изнасят в Русия.

"Комерсант" отбелязва също, че властите на Сърбия, която също не попада в режима на санкциите, обещават строго да препятстват всякакъв реекспорт през сръбска територия. Цитирайки официални сръбски източници, вестникът пише, че сръбският износ за Русия, който основно се състои от хранителни и селскостопански стоки, от началото на тази година е нараснал с 68 на сто. Сръбските власти обещават да налагат максимални наказания спрямо тези фирми от ЕС, които се опитат да реекспортират своя продукция през територията на Сърбия.

(БТА)


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
4
 
0
 
! Отговори
До 265 преди 6 години
Защо 70 години нестабилна ли беше Русия.Бяха въвели същите санкции на западните стоки, пък не им преуспя икономиката.
204
7
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 6 години
267 мога ли да поправя , СЪВЕТОФИЛ , тези не са и русофили , те си мечтаят за Сталин и виждат в лицето на Путин новия Сталин.
203
2
 
7
 
! Отговори
ххх преди 6 години
До Одисей 1Браво. Като рухнаха останалите опорни точни за Русия, почнахме с това къде са им децата :)
202
5
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Абе Сочи прие ли 250 млрдния турист или пак сички са у Греция?
201
10
 
2
 
! Отговори
До 260 преди 6 години
Русия е била побеждавана, и то многократно. НАй-красивата победа над параноична СССР беше 90-та година,когато я победиха икономически ,за д ай покажат,че няма смисъл от всичките й танкове и клашници,когато народът ти мизерува.Путин като типичен глупав КГБ-еец не чете историята,а я повтаря.
200
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 262АБЕ РАЗВАЛИ МИ СЕ КАПСА КАК ДА СИ ГО ОПРАА А?!
199
6
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 6 години
Вчера ми попадна една статия за това къде са децата на властта в Русия , всички до едно за когото се сетите са някъде на Запад или на Изток , някои от тях са направо чужди граждани , други са все още в невръстна възраст 12-14 , но това не пречи да бъдат в частни лицей в Швейцария , само за Жириновски не видях ако знае някой нещо нека каже иначе за всички други известни имена децата им са в чужбина .
198
0
 
1
 
! Отговори
ххх преди 6 години
До 252Ти за 15 години стабилност искаш да тече мед и мляко по павираните със злато улици ли?
197
4
 
1
 
! Отговори
Десен преди 6 години
Народа пак ще страда, но проблема си е техен като го търпят. Върхушката пак ще си пие уйскито ще пуши боро и ще кара марцедеси. Това не ви ли се струва познато.
196
0
 
10
 
! Отговори
емигрант в Русия преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯ----------Виж на картата,къде се намираме,и тогава пиши глупости.Ние сме в една от най северните точки на РФ.А централна Русия,а Москва,Петербург,Сочи,Тюмен,Екатеринбург....стига демагогия писахте----истината е че заради американските интераси и европейските ***--България се затрива...това е факт.......
195
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"10-15% от населението"А във Франция, Германия, Англия и България колко ли са?
194
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 251Чиче, развалил ти се е капс-лока :)
193
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До xxx239 Прав си че имат по висока раждаемост от нашите страни , между другото Монако е последна в света и няколко места преди него е Германия , така че това не значи кой знае колко много , имай предвид че в Русия непрекъснато се увеличават мюсулманите , те вдигат раждаемостта смята се че са 10-15% от населението и растат със страшна сила .
192
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНай голямата лъжа е, че Русия няма производство. Русия е много напред в почти всички области, с някои изключения, но най-добре е развита в медицината, оръжейната промишленост и космическите-------------смок , ти прочете ли изобщо статията ?кое им е най-развитото в медицината, че произвеждат салфетки ли ?
191
7
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Защо трябва да ни интересува вътрешната икономическа политика на Русия? Знаем достатъчно - лади, салфетки, блини и квас. Стига ни занимавахте с Медведев и некви такива
190
7
 
1
 
! Отговори
До 245 преди 6 години
Браво, много хубаво. И Русия си остава една средняшка икономика с нисък стандарт.
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯ"200 000 ДУШИ"Тия българи ли са точно? :)
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Одисей 1Пак не позна. За 2013 има 22 000 души ЕСТЕСТВЕН прираст.
187
5
 
2
 
! Отговори
До 243 преди 6 години
Кое има е високата технология - Калашников е най-неточния автомат на планетата,а руски танкове никой не купува освен изостанали държави,приятели на Русия. В космоса на Марс е Кюриосити,а руснаците го гледат по телевизията. Ако спрат западните технологии руснаците ще си карат Ладите и ще се възхваляват.
186
5
 
1
 
! Отговори
асд преди 6 години
а пък за руската общност в Германия никой нищо не казава , не им отърва .