7 г. лагер заради боядисаната петолъчка в Москва?

Младежи я боядисаха в цветовете на украинското знаме
Обновена: 22 авг 2014 14:16 | 22 авг 2014 10:55, Елка Василева
157
7 г. лагер заради боядисаната петолъчка в Москва?
Снимка: БТА

Младите хора, заподозрени, че са пребоядисали в сряда в цветовете на украинското знаме петолъчка на небостъргач в Москва, няма да бъдат обвинени за вандализъм, както се предвиждаше, а за хулиганство с политически мотиви. Заплашват ги по-тежки присъди - до седем години в лагер, информира "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Четиримата са под домашен арест, посочва вестникът и съобщава имената им - Александър Погребов, Анна Лепьошкина, Евгений Коротков и Алексей Широкожухов. Те признали, че скочили от сградата с парашути, но заявили, че не са боядисвали звездата и друг е окачил на покрива украински флаг.

Още по темата

Според адвоката Владислав Кочерин, цитиран от "Ведомости", дори четиримата да не са участвали пряко в акцията, ще отговарят, ако са съдействали с нещо. "Дори доставянето на боята и знамето може да се квалифицира като помагачество", твърди той.

Според юриста в крайна сметка обвинението може да се откаже от твърденията за политическа вражда, което ще смекчи наказанието, ако например се установи, че младите хора са били водени от "дружелюбни подбуди" - стремеж към дружба между народите на Русия и на Украйна.

Процесът ще прерасне в шумно дело, твърде наподобяващо делото на "Пуси райът", убеден е правозащитникът Павел Чиков.

Руските "власти не си взеха никакви поуки от делото на "Пуси райът". Те ще сътворят от тая четворка нови герои ей тъй, без да има защо" - ако стане дума за сериозни присъди, ще има "международен отзвук, следовници, флашмобове", прогнозира аналитикът Константин Калачов.

Бейсджъмпингът - екстремният парашутизъм, практикуван от заподозрените, не подкрепя вандализма. Руските власти ще сгрешат, ако политизират процеса, предупреждава той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: МоскваРусияпетолъчка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
4
 
! Отговори
Хм преди 9 години
"Руските "власти не си взеха никакви поуки от делото на "Пуси райът". Те ще сътворят от тая четворка нови герои ей тъй, без да има защо" - ако стане дума за сериозни присъди, ще има "международен отзвук, следовници, флашмобове", прогнозира аналитикът Константин Калачов."Не давайте политическа трибуна на всеки желаещ бърза слава. Прав е човекът, пак ще ги обвиняват в нарушаване на човешките права. И за кого? Макар, че и тук да сложат турски флаг на правителствена сграда ще искам наказание.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не застрелват бели, а все *** застрелват. Няма ли бели скандалджии или просто в САЩ има няколко вида хора - черни, жълти и бели??!?!?
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОБМЯНА НА ОПИТ 78Ще го забият, но на едно задно място на *** .
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 64------------Какви нелегални имигранти замеси в случая със застрелян *** - АМЕРИКАНЕЦ ?!?!?За пореден път!!
71
8
 
3
 
! Отговори
до 78 преди 9 години
И със сигурност няма да бъдат заплашени от присъда от 7 г.....Това което остава в Русия граничи с режим на КНДР... И който мисли че не съм прав ...нека сам да си отговори....7г. затвор ---за забито знаме на покрив?
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОБМЯНА НА ОПИТНещо много се бавят рашаните с това "знаме на победата" в Киев. Даже вече бягат като мишки дори от "про-руската" източна Украйна.
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До jan 67Защо на БЕЛЯ ДОМ, те не са боядисали петолъчката на кремъл, а на едн небостъргач, само собственика му може да има претенции за пребоядисване .
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 73Много си прав. Освен това, понятието "хулиганство с политически мотиви" винаги ще бъде тълкувано от управляващите в тяхна полза в една диктатура която е Русия. Демек, всеки който не гласува за *** може да бъде осъден като "хулиган". Много се лъжете всички ако смятате, че мнозинството в Русия гласува за ***. Просто няма опозиция нито опозиционни медии.
67
0
 
1
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
Светът е такъв, защото ние сме такива. Само потвърждаваш, че народа е един добитълк, на който не трябва да се има ниакво доверие и трябва да бъде контролиран с прът.Тогава са ти дали възможност да лентяйстваш и крадеш и си проявил животинската си същност, а сега направо узакониха грабежа и тези, които го вършат са на почит. Между другото - хайлазите на онези бригади сега са бизнесмени.
66
4
 
9
 
! Отговори
ОБМЯНА НА ОПИТ преди 9 години
Руснаците пък ще забият ЗНАМЕТО НА ПОБЕДАТА на мегдана в КИЕВ
65
7
 
2
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Темата уж за Москва , а Сърповете и Чуковете пак се захласнаха по Америка. Чудя ви се на простите кратуни,как като не сте излизали от окоовръстното на вашето село и нямате по два лева за едно кафе, а всичко знаете за Америка.Като станете сутрин, идете пред огледалото, вижте се кои сте и на какво мяЗате и тогава коментирайте другите. Слава Укран
64
3
 
5
 
! Отговори
Jimmy преди 9 години
Малко са! Да ги пратят в Гуантанамо
63
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво реват пак мъртво пияните путиновите болшевици от сибирската тундра? Петолъчката изглежда много по-добре с тези цветове. Но да, все пак болшевиците обичат само сивите панелки и мухлясалият хляб. Как да не реват.
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как вият путинчетата, най-съкровеното им нещо - на *** петолъчката боядисали, сякаш са боядисали на майка им .....!
61
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 65 - младо ***, тук не става дума за присъди. Ясно че няма да ги пратят в лагер . Става дума за факта че в една държава в наказателния им кодекс съществува членове - хулиганство с ПОЛИТИЧЕСКИ мотиви! !!!!!!!@@@@ разбираш ли какво е това??? Просто няма място за коментар и няма място на такава държава в демократическото семейство. Да си пътуват от Владивосток до Пхенян и да си траят.
60
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петолъчката е ПЕНТАГРАМ и няма нищо общо с държавни симвои, съществува от преди да има държави, а камо ли някаква си Русия.
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оправдание ли е това, че "младите хора са водени от дружелюбни подбуди". Ами че младите хора, дето отрязаха главата на американския журналист от тяхна гледна точка също може би са водени от най-добри подбуди...
58
3
 
2
 
! Отговори
do 64 преди 9 години
Гледаш нещо по телевизията и си правиш някакви изводи за неща за които си нямаш и представа как са в действителност. Имаш ли представа какъв наплив на легални и нелегални имигранти има към САЩ и какъв към Русия.
57
1
 
7
 
! Отговори
Очи краснае преди 9 години
Бой, каторга и руски романси!
56
3
 
9
 
! Отговори
jan преди 9 години
Какво се жалвате? Ако някой сложи петолъчка на Белия дом, какво ще го правят? Ще го пуснат на надарени ***.