7 г. лагер заради боядисаната петолъчка в Москва?

Младежи я боядисаха в цветовете на украинското знаме
Обновена: 22 авг 2014 14:16 | 22 авг 2014 10:55, Елка Василева
157
7 г. лагер заради боядисаната петолъчка в Москва?
Снимка: БТА

Младите хора, заподозрени, че са пребоядисали в сряда в цветовете на украинското знаме петолъчка на небостъргач в Москва, няма да бъдат обвинени за вандализъм, както се предвиждаше, а за хулиганство с политически мотиви. Заплашват ги по-тежки присъди - до седем години в лагер, информира "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Четиримата са под домашен арест, посочва вестникът и съобщава имената им - Александър Погребов, Анна Лепьошкина, Евгений Коротков и Алексей Широкожухов. Те признали, че скочили от сградата с парашути, но заявили, че не са боядисвали звездата и друг е окачил на покрива украински флаг.

Още по темата

Според адвоката Владислав Кочерин, цитиран от "Ведомости", дори четиримата да не са участвали пряко в акцията, ще отговарят, ако са съдействали с нещо. "Дори доставянето на боята и знамето може да се квалифицира като помагачество", твърди той.

Според юриста в крайна сметка обвинението може да се откаже от твърденията за политическа вражда, което ще смекчи наказанието, ако например се установи, че младите хора са били водени от "дружелюбни подбуди" - стремеж към дружба между народите на Русия и на Украйна.

Процесът ще прерасне в шумно дело, твърде наподобяващо делото на "Пуси райът", убеден е правозащитникът Павел Чиков.

Руските "власти не си взеха никакви поуки от делото на "Пуси райът". Те ще сътворят от тая четворка нови герои ей тъй, без да има защо" - ако стане дума за сериозни присъди, ще има "международен отзвук, следовници, флашмобове", прогнозира аналитикът Константин Калачов.

Бейсджъмпингът - екстремният парашутизъм, практикуван от заподозрените, не подкрепя вандализма. Руските власти ще сгрешат, ако политизират процеса, предупреждава той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: МоскваРусияпетолъчка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 62 -то и затова толкова и качествено работехме на тези бригади. . Знаем се какво правихме. Няма място за носталгия по онези времена. Още ни държи това изкривено мислене -все да лъжем, мамим , крадем. ... като не осъзнаваме че вече не лъжем мамим и крадем партията и държавата , а лъжем мамим и крадем самите нас и хората около нас.
54
2
 
8
 
! Отговори
лъжа преди 9 години
Грешна и подвеждаща статия,все още никой не е осъден и вече писнаха разни защитници..........
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До st-----------Диктат майка е във САЩ, дето застрелват невъоражени хора, след което се оказва, че искат да вземат оръжието на полицая. После арестуват хората които протестират и ги осъждат на затвор, за да не протестират!
52
1
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
Ако статията се отнасяше за Статуята на свободата нямаше да се използват определения като "младежи" и "младите хора", а щеше да започва с "Вандали боядисаха... "------------------Оооо да! Аз до сега не съм чувал протестиращи в САЩ да са наричани - младежи, хора или нещо подобно. Там се наричат цветнокожи американци. И обикновено те са виновни за всичко. Никога не съм чувал Американското правителство да е виновно за нещо! Даже и при най-глемите им провали.
51
4
 
10
 
! Отговори
Строим за Родината преди 9 години
При социалистическа България, първо нямаше да има такъв потоп в Мизия и второ - нямаше да има там 8 /осем, да/ доброволци, а няколко хиляди млади комсомолци щяха да бъдат пратени да работят. И без това бивахме събирани на селскостопански бригади през лятото, а есента от 15 септември до края на октомври - пак на полето.
50
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре дошли в диктатурата Путиния. Да ви е честито !!!! После пак ходете и гласувайте за БСП ББЦ дпс и атака
49
7
 
1
 
! Отговори
st преди 9 години
Diktat maika heheehehehehehehe
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обективните медии - ,,Протестърите скандират, но атакистите крещят!''
47
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Бая навалица има на тая звезда. Толкова рано сутрин слачали и вече била боядисана. Да вземат да сложат една машина за кафе там - като минават хората да пийват...
46
0
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
Документирано - 144 случая! Но Смерш разстрелва и не се шегува. И нас ни имат за окупатори в Югославия и Гърция. А преди 111 г. в Илинденско - Преображенското въстание са регистрирани хиляди изнасилени, а знаем, че не всеки си признава в такъв случай. В мало Търново са събрани 200 моми в турските казарми и изгонени призори.Разбягали се като лястовички преди да се разсъмне и да ги видята хората.... И чакаха дядо Иван, както априлци през 1876 г.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мисля, че трябва да им се дава чак затвор!Но по една глоба от по 500 000 долара и 1/2 година общ. полезен труд, ще реши проблема.Тъкмо първата им задача ще е да почистят звездата и да я боядисат такава, каквато трябва да бъде.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако статията се отнасяше за Статуята на свободата нямаше да се използват определения като "младежи" и "младите хора", а щеше да започва с "Вандали боядисаха... "
43
1
 
6
 
! Отговори
АН преди 9 години
МАЛКО 7 ТРЯБВА 27 ХУЛИГАНИ
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много хубаво, че си имат лагери хората. И на нас ни трябват трудови лагери. Винаги съм го твърдял. Там изметта и *** ще могат да си получат заслуженото като допринасят нещо за обществото, не като сега в затвора на наша сметка...
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сериозно, откакто започна конфликта в Украйна, може да е мнително, но правят впечатления прояви, където организаторите подбират украси и облекла с украинските национални цветове.Тук при една спортна проява - букетите за медалистите - синьо и жълто, онзи ден лека ателетика в Цюрих - имам чувството, че персоналът е от масажисти и треньори на украинския отбор.
40
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така беше и тук едно време ,слушаш Биитълс или Роулинг Стоун ходиш със дълга коса или разказваш вицове аиде във Белене или Ловеч след два месеца маикати получава по пощата един кашон със пешкира ти и пижамата ти .
39
2
 
13
 
! Отговори
А в САЩ....... преди 9 години
Уолл Стриит--за седене на протестиращите на тротуарите--получиха по 7 години--само за седене.......
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Урааа, 7 години в Сибир. Колко дърва ще нарежат за това време, нямате си представа. И тези дърва ще отидат за отопление в любимия ЕС, поради липсата на газ.
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 40След окупцията на България 1944г., често явление саа безчинства и изнасилвания на българки от руските войници. надявам се баба ти да не е между тях .
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Обективен-------------------Не мисля, че трябва да се дава затвор, а обществено полезен труд + солидна глоба.Затвора е за хора, изключени от обществото, защото не искат да приемат нормите! А тея си ги приемат, но се лигавят и правят бели!