7 г. лагер заради боядисаната петолъчка в Москва?

Младежи я боядисаха в цветовете на украинското знаме
Обновена: 22 авг 2014 14:16 | 22 авг 2014 10:55, Елка Василева
157
7 г. лагер заради боядисаната петолъчка в Москва?
Снимка: БТА

Младите хора, заподозрени, че са пребоядисали в сряда в цветовете на украинското знаме петолъчка на небостъргач в Москва, няма да бъдат обвинени за вандализъм, както се предвиждаше, а за хулиганство с политически мотиви. Заплашват ги по-тежки присъди - до седем години в лагер, информира "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Четиримата са под домашен арест, посочва вестникът и съобщава имената им - Александър Погребов, Анна Лепьошкина, Евгений Коротков и Алексей Широкожухов. Те признали, че скочили от сградата с парашути, но заявили, че не са боядисвали звездата и друг е окачил на покрива украински флаг.

Още по темата

Според адвоката Владислав Кочерин, цитиран от "Ведомости", дори четиримата да не са участвали пряко в акцията, ще отговарят, ако са съдействали с нещо. "Дори доставянето на боята и знамето може да се квалифицира като помагачество", твърди той.

Според юриста в крайна сметка обвинението може да се откаже от твърденията за политическа вражда, което ще смекчи наказанието, ако например се установи, че младите хора са били водени от "дружелюбни подбуди" - стремеж към дружба между народите на Русия и на Украйна.

Процесът ще прерасне в шумно дело, твърде наподобяващо делото на "Пуси райът", убеден е правозащитникът Павел Чиков.

Руските "власти не си взеха никакви поуки от делото на "Пуси райът". Те ще сътворят от тая четворка нови герои ей тъй, без да има защо" - ако стане дума за сериозни присъди, ще има "международен отзвук, следовници, флашмобове", прогнозира аналитикът Константин Калачов.

Бейсджъмпингът - екстремният парашутизъм, практикуван от заподозрените, не подкрепя вандализма. Руските власти ще сгрешат, ако политизират процеса, предупреждава той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: МоскваРусияпетолъчка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както е застанал там горе, само един майдановски снайпер му трябва и ще боядиса звездата в червено!
34
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия първоприемник ли е на някогашната руска империя или царска русия или там все още пропагандират че ленин бил измислил Кирилицата и сталин цифрите.Тия имат по сериозен проблем и от братоучедите ни македонци маи. И между другото като рожби *** коминтерна нашите братоучеди маи бая финансиране си получават за паметници ,антибългарски кампании и всякакви простотии и дивотии деректно от Москва .
33
5
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Принципно за такива вандалски прояви като боядисването на нещо си, трябва да се дават много години затвор, за да не се повтаря от други. Меките присъди или неосъждането им, мотивира и други към подобни вандалски прояви. Типичен пример е България, където вандализма с боядисването на паметници на практика изобщо не се наказва.
32
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1945 г. В българска полева военна болница влиза съветски войник и пита има ли германци.Сестрата лекомислено му показва с глава мястото, където лежи ранен германец. Руснакът го намушва няколко пъти с нож и излиза.След това разбират, че при настъплението в началото на войната немците са изнасилили жена му пред децата, след което ги убиват.Лош човек!
31
12
 
7
 
! Отговори
Хайку преди 9 години
Звездата с тези краски най- после е придобила неземна красота!УРК за рашъните!
30
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките братушки ,така и не си намериха символи . Откраднаха двуглавият орел на Византия и известно време се мислиха за новите византиици докато не доидоха хазарите болшевики да и натресат хазарската си символика. Има само един силвол като историческа премност и тои е символа на БЪЛГАРСКИЯТ САРАКТ на Българското знаме на АВТОНОМНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ / татарстан/
29
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да видя руснак да нарисува петолъчка на челото на статуята на свободата в Ню Йорк и после да си замине без присъда!
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КиреБългария е единствената ***, в която можеш да плескаш с боя обществени обекти и това да не води до някаквква реакция на органите на обществото!-----------Също така България е единствената страна, в която може да съществува финансова пирамида в 2014 година и да няма нито един виновен!България е страната на неограничените възможности!
27
3
 
7
 
! Отговори
Не е виц преди 9 години
Филма ,,Брат'' със Сергей Бодров. Диалог: - Мразиш ли евреите? - Да! - А германците? - Нормално!
26
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
7 г. лагер заради боядисаната петолъчка в Москва?-------------Не за боядисване а за политическа провокация при условията на хулиганство и вандализъм.Тези, които са им платили да извършат тази цапаница, вероятно са доволни.Изпълнителите ще имат достатъчно време да размислят и следващия път да не правят провокации.Тъй като в България същите провокации станаха традиция, време е и при нас да вкарат някого от цапачите в затвора, за да спрат вече да цапат паметници, по указания от USA посолство.
25
7
 
5
 
! Отговори
Чук и Гек преди 9 години
До.... - Според една западна историческа програма - 2 милиона германки, но не убити. Затова в Германия сега има неестествено красиви германци.На фона на 20 милиона избити руски граждани.А от какво ни освободи същият руски войник преди 140 години?
24
7
 
14
 
! Отговори
Кире преди 9 години
До Анонимен 5Глупи, петолъчката няма нищо общо! България е единствената ***, в която можеш да плескаш с боя обществени обекти и това да не води до някаквква реакция на органите на обществото!Опитай да наплескаш с какватао искаш боя някоя сграда в САЩ и ще видиш какво ще ти се случи, пък ако ще и да си нарисувал американското знаме! *** на Трафалгар скуеър в Лондон и наплескай колоната на адмирал Нелсън с цвтовете на украинското знаме и си приготви тоалетни принадлежности за пандиза!
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бояджия ЕООД - управител на ЕООД - Асен Генов
22
9
 
15
 
! Отговори
ПРАВИЛНО Е........ преди 9 години
Правилно-айде да направят държавата си разграден лвор--като у нас.Я да се пробват в САЩ да направят това--веднага куршум в главата.При тази политическа ситуация--нека в Ню Йорк бойдишат някое здание в цветовете на Афганистан или Сирия--че тогава да видим......Протестиращите на Уолл Стриит само затова че седяха на тротуарите,получиха по 7 години...............
21
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само така! Трудат краси човека. Ей сега ще им дойде акъла в главата. По-добре да работят на ползу роду при непълен режим на лишаване от свобода, отколкото да стоят на хранилка в затвора и да лежат на гърба на данъкоплатеца.ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА! Но без Плевнелиев.
20
8
 
21
 
! Отговори
ЕвроGAY преди 9 години
Жалка,безпомощна пропаганда.Но скоро свършва лятото и лаят на *** ще премине в истеричен вой.
19
19
 
9
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ преди 9 години
Героi не вмiрают !
18
3
 
14
 
! Отговори
Звезда преди 9 години
Сутринта показаха лидерите на Реформаторите, как са в полукръг, дружно сплели ръце - Петимата от РМС!
17
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питат един руснак:Мразиш ли германците?-ДА!Защо?-Защото съм патриот!Защо тогава караш Мерцедес вместо Лада?-Е, може да съм патриот но не съм ***.
16
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Москва по времето на СССР:- Какви са тия камбани?- Бият всички часовници на Спаската кула.- Господи, тях пък защо?