Силно земетресение стресна Япония

6,9 по Рихтер разлюляха страната, няма данни за пострадали
Обновена: 17 фев 2015 07:58 | 17 фев 2015 07:19, Красимир Ангелов
5
Силно земетресение стресна Япония
Снимка: Reuters

Земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер разтърси Североизточна Япония, предадоха световните агенции, като се позоваха на Националната метеорологична агенция (НМА). За момента няма данни за пострадали хора.

Силното земетресение станало в 8.06 ч. (1.06 ч. българско време). Епицентърът му е бил на 210 километра източно от крайбрежния град на остров Хоншу Мияко, в префектура Ивате, а огнището - на дълбочина от 10 километра под морското дъно.

НМА издаде предупреждение за цунами, което впоследствие бе отменено. Агенцията първоначално прогнозира, че приливни вълни с височина до 1 метър може да връхлетят крайбрежието на префектура Ивате около 8.30 часа местно време.

Около 15 000 местни жители бяха предупредени да се евакуират бързо и да не доближават брега.
Цунами достигнаха на два пъти североизточното крайбрежие на Япония, но приливните вълни бяха много по-ниски от очакванията.

Трусът бе усетен във всички североизточни префектури на главните острови Хоншу и Хокайдо - на практика в районите, опустошени от катастрофалното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами на 11 март 2011 г. Небостъргачите в столицата Токио и нейните предградия също се разлюляха.

По-късно през деня бе регистрирано второ силно земетресение в североизточната част на Япония, предаде ТАСС. Вторият трус е бил с магнитуд 5,7.

Епицентърът на труса е в морето недалеч от крайбрежието на префектура Ивате и на дълбочина от 50 километра под морското дъно. Няма заплаха за цунами. Трусът е усетен в 11 префектури на  страната.

Японците все още живеят в страх със спомена за мощния трус отпреди близо четири години, който предизвика гигантски вълни цунами и авария в атомната електроцентрала "Фукушима-1". Тогава загинаха над 18 000 души.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: японияземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА СЕФТЕ ГИ ТРЕСЕ ПАК ТЕЗИ.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките хора, не знам как се свиква с този ужас и въобще може ли... Дано няма жертви.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките хора, дано да нямат проблеми.
1
3
 
1
 
! Отговори
Айде... преди 9 години
... пак Фукушима.