България иска приемен център за бежанци

Ангела Меркел одобрява, ЕС ще даде пари да го отворим
24 сеп 2015 07:10,
134
България иска приемен център за бежанци
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов е поискал на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел в България да бъде открит приемен център за бежанци. За това съобщи канцлерът на Германия Ангела Меркел след края на срещата.

Още по темата

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието ѝ с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", заяви Меркел.

Приемните центрове, наричани "горещи точки" (hotspots), са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Четири такива центрове вече се изграждат по плажовете в Сицилия, в Италия, и един ще бъде отворен в Гърция, в пристанището на Пирея.

Финансирането им е за сметка на европейския бюджет. Европейските лидери се договориха те да заработят не по-късно от края на ноември.

"По външните граници на ЕС трябва да бъдат разположени приемни центрове в страни като Италия и Гърция, но също и в България, която не е в Шенген, но има обща граница с Турция", каза Меркел след срещата в Брюксел.

"Единственият начин за презаселване на бежанци е, ако има приемни центрове. В тях трябва да се извършва идентификацията, регистрацията и вземането на отпечатъци", добави канцлерът.

Служители на европейските агенции за границите Фронтекс и полицейската Европол, както и на бюрото за убежище, ще работят в тях с местните власти по обработването на молбите за убежище, за провеждане на интервютата на бежанците и проверката за принадлежност към терористични организации.

След това бежанците ще изчакват в центровете да бъдат пренасочени към други държави чрез квотите за презаселване или да бъдат върнати, ако такова убежище им бъде отказано. В приемните центрове ще се прави и селекцията към коя държава във вътрешността на ЕС да бъдат изпращани хората, които се нуждаят от международна защита.

Европейската комисия предложи на Унгария да отвори такъв център, но Виктор Орбан отказа, заявявайки, че страната му не е на първа линия.

Премиерът Борисов не коментира резултатите от срещата на върха след нейното приключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARIA SE NUGDAE OT PRIEMEN ZENTAR,V KOITO DA BADAT BKARANI VSICKI CLENOVE NA GERB.TAM VESHTI LEKARI I PSIHOLOZI SHTE KAGAT KOI E ZA KRATKOSROCNO LECENIE I KOI E ZA LUDNIZATA.
12
0
 
38
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Този престъпник на снимката и тази откачена оглупяла баба защо не са застреляни още,и докога ще ги търпим ние да ни съсипват съдбите на белите хора?
11
1
 
33
 
! Отговори
янев преди 8 години
ЗА ОПАЗВАНЕ НА ГРАНИЦАТА МОЖЕ ДА НАМАЖЕМ ОГРАДАТА СЪС СВИНСКА МАС ТЯ Е ХАРАМ И НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ДОПРЕ ДО НЕЯ
10
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе ние парламентарна република ли сме или бащиния на Бацето?! Защо такива важни въпроси не минават през дебати в Парламента, нито за квотите, нито за тая буферна зона?????? А външният ни министър не успокояваше ли преди няколко дни, че нямало вероятност да се правят приемни центрове у нас? Защо така ни лъжат и си правят какво искат?
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Merkel si gleda sebe se ne mnogo germanzi ja opravdavat sa mnogo neschta v BRD no Jena kojato ne e rajdaka nama deza e egoist
8
1
 
35
 
! Отговори
pet преди 8 години
Браво баце пак нашите фирми ще го строят, пак ще има пари ама само за някои (ти си знаеш)!!!
7
0
 
36
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Излишно е да коментираме решения, които са предварително заложени. Ясно е, че поради местоположението си, такъв център ще се направи и ние сме поставени пред свършен факт.Но! В наши ръце е възможността в този център да приложим незабравим Vinkel Customer service за добре дошли (обучение на кадрите - в Перник) ;), че пришълците не само сами да се отказват, а и да разпространяват на другите да не идват насам!
6
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България НЕ иска такова нещо. Оправете си заглавието. Някои политици може да искат много неща.
5
2
 
24
 
! Отговори
янев преди 8 години
НИЕ ИМАМЕ ГОТОВИ МЕСТА ЗА ПРИЕМНИ ЦЕНТРОВЕ ЛАГЕРА ДО ЛОВЕЧ,СКРАВЕНА И ОСТРОВИТЕ НА ДУНАВ СЪЩО НЯМА И МНОГО СРЕДСТВА ДА ВЛАГАМЕ САМО ЩЕ НИ ТРЯБВАТ НЯКОЛКО СТАДА ПОЛУДИВИ ПРАСЕТА ДА ЖИВЕЯТ С КАНДИДАТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ А КОЙ КОГО ЩЕ ИЗЯДЕ ЩЕ БРОИМ НАКРАЯ
4
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банкянският *** е готов да се сложи за пореден път на ЕС и да унищожава България. За него България, Български народ нямат значение! Поради природната му ограниченост и ненормалното му его, има само първо лице, единствено число или АЗ И САМО АЗ!!Това ни струва милиарди откраднати от него,никакво развитие им дори връщане назад.ОсновноПри него е да му се показва харесване от лидерите на ЕС което е за сметка на българите. Колкото по-рано този се изрита толкива по-малко ще е времето за възстано
3
4
 
13
 
! Отговори
георги преди 8 години
Хора като искате някой да ви чете мнението поне го напишете правилно. Всеки втори пост трябва да се напрягаш, че да разбереш какво пише. Ей има учебници за 4-5клас по български на достъпни цени. попрелистете ги
2
1
 
37
 
! Отговори
Peter преди 8 години
Ще ставаме буферна зона.....
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не иска нищо подобно и когато скоро България рипне само на бежанци, политици и ЕС ще станете!