България иска приемен център за бежанци

Ангела Меркел одобрява, ЕС ще даде пари да го отворим
24 сеп 2015 07:10,
134
България иска приемен център за бежанци
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов е поискал на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел в България да бъде открит приемен център за бежанци. За това съобщи канцлерът на Германия Ангела Меркел след края на срещата.

Още по темата

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието ѝ с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", заяви Меркел.

Приемните центрове, наричани "горещи точки" (hotspots), са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Четири такива центрове вече се изграждат по плажовете в Сицилия, в Италия, и един ще бъде отворен в Гърция, в пристанището на Пирея.

Финансирането им е за сметка на европейския бюджет. Европейските лидери се договориха те да заработят не по-късно от края на ноември.

"По външните граници на ЕС трябва да бъдат разположени приемни центрове в страни като Италия и Гърция, но също и в България, която не е в Шенген, но има обща граница с Турция", каза Меркел след срещата в Брюксел.

"Единственият начин за презаселване на бежанци е, ако има приемни центрове. В тях трябва да се извършва идентификацията, регистрацията и вземането на отпечатъци", добави канцлерът.

Служители на европейските агенции за границите Фронтекс и полицейската Европол, както и на бюрото за убежище, ще работят в тях с местните власти по обработването на молбите за убежище, за провеждане на интервютата на бежанците и проверката за принадлежност към терористични организации.

След това бежанците ще изчакват в центровете да бъдат пренасочени към други държави чрез квотите за презаселване или да бъдат върнати, ако такова убежище им бъде отказано. В приемните центрове ще се прави и селекцията към коя държава във вътрешността на ЕС да бъдат изпращани хората, които се нуждаят от международна защита.

Европейската комисия предложи на Унгария да отвори такъв център, но Виктор Орбан отказа, заявявайки, че страната му не е на първа линия.

Премиерът Борисов не коментира резултатите от срещата на върха след нейното приключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И нека всичко, до което се докосваш да се превръща във монети.
72
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера Баце преди да тръгне за Брюксел каза, че 10 милиона бежанци ще влязат в България.
71
2
 
52
 
! Отговори
песъчинка преди 8 години
ТОВА Е ЖЕЛАНИЕ НА БОРИСОВ И ГОСПОДАРИТЕ МУ ОТ С.А.Щ.,А НЕ НА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ!
70
0
 
31
 
! Отговори
вреа преди 8 години
Демек "буферна зона"
69
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости, добре си ни подминаваха тълпите засега и на границата с оградата успявахме да спрем неколцината заблудени нашественици, сега зорлем ще ги събираме с хиляди на наша теротория! Абсолютна глупост за някое евро повече и погалване от Меркел! Ами ако Турция пусне 2-та милиона, които са при нея насам?! В Хърватия 44000 хиляди се въртят в кръг и тях ако ги пратят насам какво правиме?!?!?!?!
68
1
 
25
 
! Отговори
7 преди 8 години
До Unufri Парите на Европа са и от нас.Нали всеки месец плащаме членски внос.Отделно къде ни глобяват за щяло и нещяло.За нашето земеделие ние сме най-ниско платени и още много може да се говори,само,че няма време.Не е зле ти да помислиш малко повече,а не НИЕ.
67
0
 
31
 
! Отговори
666 преди 8 години
Бойко ще присъедини *** към Халифата
66
1
 
12
 
! Отговори
до 60 център Банкя преди 8 години
До Анонимен В Банкя смениха канализацията,смениха водопровода,подновиха центъра,ще правят банята СПА т.н. Няма лошо.Просто ми напомня едно врмеме Тодор Живков как си се грижеше за Правец.Другите? Няма пари.
65
22
 
5
 
! Отговори
Unufri преди 8 години
Гореща точка означава повече ред и контрол над мигрантите. И то с пари от Европа, а не с бюджетни средства, както се опитва сега държавата да решава проблема.Мислете малко, преди да пишете! Ред, контрол, дисциплина и преразпределяне с чужди пари или хаос, корупция и каналджии, огради, за които държавата хвърля в момента милиони от нашите пари!? Кое предпочитате?
64
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новите българоубийци!
63
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пипъл, не е ли по- лесния вариант да идем в София и да счупим 240 *** кратуни, отколкото да воюваме с милиони *** и арабели? НАРОДЕ?!!!
62
1
 
34
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАТСКИ преди 8 години
КАКВОТО И ДА СЕ ГОВОРИ, СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ, В СЛУЧАЯ ЗА МНОООГО ПАРИ, КОИТО ЩЕ СЕ "УСВОЯТ" ОТ НАШИТЕ ХОРА! ТОВА НЕ Е ВОЛЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, А ВОЛЯТА НА ВЛАСТТА!
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко не го ли беше гнус да седне то тая *** гнусна Меркеловата?
60
0
 
35
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Първо се пита НАРОДА ве тикво долна продажана!
59
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пипъл, от тази висока трибуна искам да попитам лицето Бойко, Бойчо, магаре ниедно, ако утре ЕС се саморазтури, а ти тикво проста си взела 10 милиона имигранта от Турция, ТУК В ГОРЕЩАТА СИ ТОЧКА, КАКВО ЩЕ ПРАВИШ ПОСЛЕ??? КАКВО??? Ще ти кажа, ще се качиш на фалкона и ще литнеш за Америка, а нас ще оставиш да се въргаляме в собствената си кръв!
58
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважаеми приятели, помните ли изказването на Бойко преди две седмици. Специално ви обърнах внимание на това изказване на този посредствен човек, че няма проблем да приемем 2000 имигранти. Казах ви, че до месец той ще си промени мнението и ще забрави какви ги е говорил. Ето ви нагледния пример. Дори сам отиде на крака да предлага абсурдни идеи, без никой да го е канил или да му е нареждал. С България малко по-малко се свършва. Това са милиони мюсулмани, не си правете илюзии.
57
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тебе ще те махнем центъра ще остане бе тикво долна
56
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за това наше уж решение трябва май референдум бе боко.
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
отиваите и пускаите за гроб на изборите.да живее винету.
54
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миме, права си, много си права. И аз Миме съм отвратен от дебелата и *** крава Меркел, която каза- ела вълчо, изяш ме, а като дойде вълкът и я захапа за гърлото зопочна да писка, че Германия била стара, да яде вълкът България, че тя е млада и крехка. Отвратен съм трижди повече от предателите и изменници Бойо Велики- Тиквата, Кунева- Пръмова- Йесйес и Шматкова. Народен съд за тях!