България иска приемен център за бежанци

Ангела Меркел одобрява, ЕС ще даде пари да го отворим
24 сеп 2015 07:10,
134
България иска приемен център за бежанци
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов е поискал на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел в България да бъде открит приемен център за бежанци. За това съобщи канцлерът на Германия Ангела Меркел след края на срещата.

Още по темата

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието ѝ с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", заяви Меркел.

Приемните центрове, наричани "горещи точки" (hotspots), са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Четири такива центрове вече се изграждат по плажовете в Сицилия, в Италия, и един ще бъде отворен в Гърция, в пристанището на Пирея.

Финансирането им е за сметка на европейския бюджет. Европейските лидери се договориха те да заработят не по-късно от края на ноември.

"По външните граници на ЕС трябва да бъдат разположени приемни центрове в страни като Италия и Гърция, но също и в България, която не е в Шенген, но има обща граница с Турция", каза Меркел след срещата в Брюксел.

"Единственият начин за презаселване на бежанци е, ако има приемни центрове. В тях трябва да се извършва идентификацията, регистрацията и вземането на отпечатъци", добави канцлерът.

Служители на европейските агенции за границите Фронтекс и полицейската Европол, както и на бюрото за убежище, ще работят в тях с местните власти по обработването на молбите за убежище, за провеждане на интервютата на бежанците и проверката за принадлежност към терористични организации.

След това бежанците ще изчакват в центровете да бъдат пренасочени към други държави чрез квотите за презаселване или да бъдат върнати, ако такова убежище им бъде отказано. В приемните центрове ще се прави и селекцията към коя държава във вътрешността на ЕС да бъдат изпращани хората, които се нуждаят от международна защита.

Европейската комисия предложи на Унгария да отвори такъв център, но Виктор Орбан отказа, заявявайки, че страната му не е на първа линия.

Премиерът Борисов не коментира резултатите от срещата на върха след нейното приключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МимиКакво се възмущаваш прехода от "развит социализъм" в "либерален капитализъм" беше с любезното съдействие на цяла развита Европа. Разбитото производство и земеделие и приемането ни в ЕС не е защото сме европейци с красиви сини очи, а защото сме пазар без реална местна конкуренция и без мита. Също така местните разбойници доокрадоха всичко и послушно изпълняват заръките на окупаторите правителство след правителство.
52
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До драскача 69Не знам кой какво мисли и как, но първо мойто момче трябва да се защити националния интерес и отварянето на център за регистрация на бежанци не е подготовка а приемане на условията на играта. Идеята е цялата *** от главорези да се връща от цяла Европа в България и Гърция и познай какво ще става тук. Трябва да се затворят южните граници и ако трябва да се минира отново, армия, жандармерия и гранична полиция. Това не е драма постановка а реална заплаха за отново 500г. мрак
51
18
 
3
 
! Отговори
художника преди 8 години
А бе в тоя форум 95% си избиват комплексите. Двама- трима, като "Антон" мислят рационално.И въобще не ми пука от вашите минуси, щото нямате реални аргументи, просто си плюете- ей така, за спорта. Ама когато някой не може да взима решения, оплюва решенията на другите.Това най-вече ваши за "***"-20
50
0
 
55
 
! Отговори
Мими преди 8 години
Ние, българите, не трябва да сме неблагодарни към Европа и лично към Меркел! Откакто сме в ЕС щом трябва да се прецака някой - България е насреща! Наглата фрау ми писна да я слушам да плямпа за пенсиите и заплатите в Гърция, ама някой да я е чул дума да обели за доходите в България? Отвратена съм!
49
2
 
17
 
! Отговори
boko bo преди 8 години
E tova e ve4e hristomatien primer za nacionalno predatelstvo ne samo na dumi. Nali znaete kvo ozna4ava tova. BG she si izpalni rolqta-sanitarna zona.
48
1
 
49
 
! Отговори
Мими преди 8 години
Това, че Меркел акцентира, че България САМА Е ПОЖЕЛАЛА е силно притеснително!!! Означава тотално прецакване!
47
2
 
49
 
! Отговори
УУУУУУУУУУ преди 8 години
КОЙ ГО РЕШИ ТОВА ,НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЕ Е РАЗГЛЕЖДАЛО ТАКОВА РЕШЕНИЕ ,НИТО РЕФЕРЕНДУМ Е ИМАЛО ,ТОВА БОЙКО ЛИ ГО РЕШИ ЗА 5 МИНУТИ,КАЖЕТЕ НИ.
46
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Център за бежанци в Банкя мейби!?
45
3
 
33
 
! Отговори
hexz преди 8 години
Този път вече се надяван народа да накаже тези национални предатели.....до сега наказа комунистите, царя костовистите и всички *** които го излъгаха. Сега се надявам да накажат (с изключване от политическия живот на тази страна ) и тези *** от герб. В тази държава трябва да се появи някой с НАЦИОНАЛЕН интерес за да ни защити ............за съжаление в момента виждам само Велизар Енчев като горе долу такъв.
44
25
 
5
 
! Отговори
Художника преди 8 години
Не мислете първосигнално! Бойко не е взел САМ това решение, но който го е посъветвал е постъпил доста хитро. За к`во става въпрос:1. Въпреки оградата по границата, ние сме с вързани ръце спрямо бежанците. Нито да ги върнеш, нито можеш да ги спреш, освен със сила.2. С този ход ние практически узаконяваме силовите действия по границата, като оставяме малка пролука, която ще се финансира от EU.3. Така наплива от бежанци ще е контролиран само на едно място.Де факто си затворихме границата законно
43
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли един смел и принципен човек да каже на този доказал се *** и страхливец, че и за портиер па блок не става.
42
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази кукумявка, обяви, че ГЕрмания ще приеме всички бежанци...сега щяла да ги разпределя по другите държави !! Алооо ти попитали някой дали иска или не? С какво сме им длъжни на другите? за Българите- ШЕНГЕН, за арабите - "заповядайте" Да бяхте унищожили ИД, а не да приемате бежанци и да ги съжалявате
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каза, че ще дойдат 10 млн мигранти.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 млн каза че ще дойдат, мигранти
39
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се ли изметат гербавите ченгета и *** на бунището на историята-нищо добро не ни очаква.
38
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам това недоразумение когато говори в парламента, на интервюта и забелязвам, че има сериозен личностен проблем.Упоен от едноличната си власт, без контрол и коректив от никого, обграден от мазни *** които подсилват измамното му чувство за безнаказаност и непогрешимост. Доказано от времето, че умствено е крайно ограничен,страхлив и несигурен което се крие за фасадата на смел каратист и борец срещу престъпността. Смяната на мненията му потвърждава всичко това. И има *** които го славят?!
37
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Атака и референдум за евросъюза, другото са кьорфишеци и продължаваща агония.
36
2
 
49
 
! Отговори
надупване с автогол преди 8 години
Че наште политици свалят гащите и се дупят при най-малък полъх нъ вятъра от запад, вече е ясно. Ама Бокю надминава всички. Довчера външният му министър се кълнеше, че такъв център няма да има - щото оттук нататък - регистриран в България - връщат ти го от западна Европа. А Бокю сам се наврял на лъва в устата. Халал да са ви "бежанците", избиратели. И другия път пак го изберете. Зер номера с надупването той го знае, а националния интерес не го интересува. И същия външен министър турете.
35
3
 
16
 
! Отговори
do 46 преди 8 години
Прав си, ама сега може да ни натресат не 800, а 8000 или повече.
34
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И вие си мислите, че т.нар. бежанци ще изчакват кротки в тоя център да им се реши съдбата ли? Ще бягат, ще трошат, ще хвърлят храна и дрехи, ще се бият с охраната, тия многохилядни тълпи как ще бъдат озаптени?! Фронтекс, дрън-дрън... Нали ги виждаме Фронтекс в Средиземно море, вместо да връщат бежанците, откъдето са тръгнали, те ги качват на сигурни кораби и ги стоварват в Европа.