Зетят на Ердоган – вероятният наследник на Давутоглу

38-годишният Берат Албайрак е предпочитаният кандидат
Обновена: 5 май 2016 15:41 | 5 май 2016 15:30, Екип на Dnes.bg
130
Зетят на Ердоган – вероятният наследник на Давутоглу
Снимка: архив Reuters

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу обяви, че няма да се кандидатира за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието на предстоящия извънреден конгрес на 22 май. 

Това автоматично означава, че той вече няма да бъде и министър-председател, защото съгласно устава на партията нейният председател съвместява поста с този на премиер.

Още по темата

Давутоглу и Ердоган в продължение на 21 месеца работеха в екип. Между двамата имаше единомислие по важни въпроси като войната в Сирия, положението в Египет, борбата срещу т.н. паралелна държава. Твърди се, че именно единомислието е било решаващ фактор за Ердоган, когато той посочи Давутоглу за лидер на ПСР и гарантира неговото избиране.

Но сега потенциалните наследници на Давутоглу включват транспортния министър Бинал Йълдъръм и младия министър на енергетиката Берат Албайрак. 38-годишният енергиен министър е женен за най-голямата дъщеря на президента - Есра.

За кадровата политика на Ердоган е характерно повсеместно недоверие към всичко и всеки, но членовете на семейството засега са изключение, подчертава авторът на публикация в "Deutsche Wirtschafts Nachrichten".

Албайрак е предпочитан от Ердоган по редица причини и шуробаджанащината не е единственият довод. Като министър на енергетиката зетят на президента е помогал за концентрирането в ръцето на семейството на Ердоган на целия отрасъл, който е изключително важен за държавния глава на Турция, имайки предвид съмнителната роля на неговия син Билял в петролните сделки с "Ислямска държава", припомня изданието, цитирано от РИА Новости.

През ноември министърът на информацията на Сирия Омран ас Зоуби съобщи, че петрол от "Ислямска държава" се доставя на транспортна компания, собственост на Билял Ердоган. По думите на сирийския политик синът на турския президент купувал суровини и исторически ценности от джихадистите.

Според други обвинения Билял е прекарвал в азиатските страни петрол от превзети от джихадистите области в Ирак, заради което местни медии го нарекоха "петролния министър на Ислямска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, този вече ще оправи положението на Турция.
36
1
 
17
 
! Отговори
читател преди 8 години
Султанът готви наследник.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И турските медии се видяха в чудо какво да пишат. Вчера пишеха, че "разводът Ердоган-Давутоглу" е западна пропаганда а днес обърнаха палачинката.. Давутоглу си бил свършил работата.Напомня за свалянето на Т.Живков. "Благодарят" му направил много хубави неща НО вече е аут.
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците коментират , Давутоглу като напуска да вземе със себе си Ердоган и да си намерят работа в " Ислямска Държава "Само че Ердоган владее семейно енергетиката и е част от И.Д
33
8
 
7
 
! Отговори
Krom преди 8 години
Айде и тоя тръгна по пътя на Путин. Фамилна Турция. Ататюрк сигурно вече се върти в гроба като вентилатор. С "спомощесвувателството" на Чифутска Задокеания този прегази всички възможни принципи на светската държава и върна обществения живот в Турция в Средновековието. Задайте си въпроса, кой поръча Нова Османска Империя, въоръжи я до зъби и я натъпка с оръжейни технологии като Питбул със стероиди. Да ни е честит "съюзника" в НАТО и съсед на Полуострова.
32
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1''ВРЕМЕ Е РУСИЯ ДА ПОЧВА ДА ВЪОРАЖАВА БЪЛГАРИТЕ!''*****************************************************С памперси ли ?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахах, одисейчо, турция е един дол дренки с ЕС. Справка - последните събития, падането на визите, което ЕК вече предложи и ускорените преговори за членство. Всичко това е признание от страна на ЕС, че Турция е достигнала стандарите на европейските ценности. Остава само ЕС и Турция да официализират ксвоя брак, в който султанът ще е разбира се мъжът:)))
30
1
 
8
 
! Отговори
Страпона преди 8 години
Ще си допаднат с Плевнелиев.
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Красавец си е момчето. Тия усмивка и засукана ръка направо е за членство в гей дружинка ;), а не за премиер.
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Накрая на военните ще им писне и ще избият сума ти народ а Ердоган ще виси на някой уличен стълб на площад Таксим. Така е станало и през 1981 - пол.игрички, опит за ислямизация и изведнъж танковете са по улиците а турски генерал прави обръщение към нацията по телевизията.
27
0
 
11
 
! Отговори
Бюрекоглу преди 8 години
Ал Байрак - чудо големо. Тепърва ще има да драпа за Европа. А ние си имаме Ал Бюрек и той отдавна е евродепутат.
26
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ЗА СЕМЕЙСТВО КЕНЕДИ ИЛИ СЕМЕЙСТВО КЛИНТЪН НЕЩО ДА НАПИШЕТЕ....
25
2
 
21
 
! Отговори
Турска му работа преди 8 години
Този на снимката ми се вижда леко хомосексуален. Не виждам как може да е зет на някого... освен да е женен за син на Ердоганчо :) Най турците наистина продължават с опитите в областта на мъжката бременност : )
24
1
 
1
 
! Отговори
ИДилия преди 8 години
До Идеалистбрей, халифат от Мароко до Пакистан, обаче от тука събирали всичките си данъци, и щото не успявали да замъкнат до сюлимана османа през везирите всичките кесии, съдрани от християните, фалирали. това българския народ наистина безценен, цели империи издържа!
23
1
 
14
 
! Отговори
Загрижен преди 8 години
Диктатура и то на радикалният ислям ... какво повече да се каже. Европа и се диктува от САЩ какво да прави а такива като нас са безгласни букви!!! Исляма завладява европа ... Хора бдете !!!!
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грозните и черни османлии да кажат от коя поробена нация и от кой етнос е това бяло момче на снимката. Прилича на българче. Всеизвесто е че истинските турци са криви и уродливи, затова османската империя е отвличала красиви деца от цял свят. За да си подобряват куция кръвнишки генофонд.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като го видях този, името Есра започна да ми звучи малко транссексуалноиначе евала на Ердоган, вече е с едни гърди напред, сега Путин ако иска да блесне трябва да подмени Медведев със собствената си дъщеря
20
8
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Няма разлика между нас и Турция - ориенталщина. Затова си е било присъствие. Като дойдели да сабират данаците за Високата портам българите се криели по горите, после хакдутите нападали керваните и плячкосвали събраното, често даже в съюз с турски разбойници. Така централната власт винаги била в заеми и това една от причините постепенно Турската империя да западне, другото е мукоятлъкът и мисловната назадничевост. Точно като у нас. То кръвта доста се е смесила. Доре, че религиите са били различни
19
1
 
22
 
! Отговори
м дааа преди 8 години
И тази държава ще иска да е член на ЕС.
18
2
 
24
 
! Отговори
Са преди 8 години
Като го гледам тоя , скоро ще разрешат гей браковете в туркия :)